Image default
Belföldi hírek

Miért jön Putyin Budapestre?

Az elnök feb­ruár 2-án lá­to­gat Ma­gyar­or­szágra. Vég­leg le akarja ren­dezni a paksi bő­ví­tést, ma­gyar cégek orosz­or­szági be­fek­te­té­se­i­ről is szó eshet.

Miért jön Putyin Budapestre?

Harmadszorra érkezik február 2-án Budapestre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök óriásgépén érkezik, hozza saját limuzinját, a biztonsági intézkedések jóval nagyobbak lesznek, mint amikor tavaly Angela Merkel járt a Parlamentben.

Putyin komolyan veszi az utat, várhatóan vele együtt érkezik Szergej Lavrov külügyminiszter, a Gazprom és a Rosatom vezetője is. Utóbbi jelenléte nyilvánvalóan a paksi bővítés miatt fontos, noha a politikai döntést Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor fogja meghozni.

Úgy tudjuk, hogy immár csak részletkérdések tisztázása maradt hátra, az Európai Unió is lényegében rábólintott az atomerőmű fejlesztésében való orosz részvételre. Brüsszelnek jelenleg van elég baja, aligha akar még egy frontot nyitni.

Magyarország uniós megfegyelmezése pedig eddig sem járt számára sikerrel.

Orbán és Putyin Paks mellett várhatóan a mezőgazdasági együttműködés bővítéséről is tárgyalni fog. Jelenleg az Unió szankciói miatt ugyan alig vihetünk ki valamit, de vannak kiskapuk, és a baráti viszony nekünk külön kinyithatja a nagyobbakat is.

Miért jön Putyin Budapestre 1
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tavaly Moszkvában találkozott

Szó lesz magyar cégek oroszországi terjeszkedéséről is.

Végezetül a “nagy kérdésekről” is, azaz, hogy Donald Trump győzelme után miképpen alakulhat a NATO és az EU Oroszországhoz fűződő viszonya. Marad-e az eddigi hidegháborús hangulat, vagy végre pragmatikusan nézik majd a dolgokat.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Így még tuti nem hallottad Majkáék nagy slágerét (+Videó)

info

Továbbra is késnek a vonatok Pécel és Isaszeg között

info

Nehéz a fővárosba jutás

Géza