Hirmagazin.eu
Főoldal » Micsoda? Naponta 40 percre megvakulunk, és még csak észre sem vesszük
Egészség - betegség

Micsoda? Naponta 40 percre megvakulunk, és még csak észre sem vesszük

Észre sem vesszük, pedig naponta többször is előfordul, hogy egyáltalán nem látunk: pillanatnyi vakságunk naponta 40 percen át tart.

Bár sokan tartanak attól, hogy elveszítik látásukat, az emberrel naponta mégis számtalanszor megesik, hogy tulajdonképpen semmit sem lát. Ezt azonban egyáltalán nem vesszük észre, s azért fordulhat elő, mert a mozgásban lévő szem voltaképpen vak. A pillanyatnyi vakság pedig tényleg nagyon rövid ideig tart: körülbelül 50 milliszekundum alatt megy végbe.

Az apró kiesést pedig, amelyet röviden tesztelhetünk is, az agy korrigálja. A tükör előtt előbb az egyik, majd a másik szemet kell figyelni, és meg kell ismételni ezt a kis gyakorlatot. Bár mindvégig ott lesz a szemek tükörképe, egy dolgot az ember azonban sosem lát: a mozgó szemet, mely egyszer az egyik irányba, máskor a másikba fordul.

Valahányszor az ember arrébb pillant, annyiszor esik ki 50 milliszekundum abból, amit nem mozgó szemmel láthatott volna. Ez naponta átlagosan 40 percet jelent, ami úgy telik el, hogy semmit sem látunk.

Ezt a sok apró, pillanatnyi vakságot az agyunk egyszerű, utólagos szerkesztéssel kivágja az érzékelt képből, ráadásul pont úgy, mint egy film utómunkálataiban. Mivel az információkat két külön szemgolyó közvetíti számára, és a két érzékelt képből egy tökéletes képet kell szinkronizálnia.

S bár a pillanatnyi vakság csak nagyon rövid ideig tart, mégis hátrányunk lehet belőle például autóbalesetnél. Ha az ütközéshez vezető pillanattöredék éppen egybeesik a mozgó szem 50 milliszekundumnyi megvakulásával – írja a Noizz.

Forrás: Blikk.hu

Hasonló hírek

Frontin, ami megöli az agyat és az emberi kapcsolatokat

info

Ennyi citrom elegendő is a napi C-vitamin szükséglet fedezéséhez

Mazsi

Valóban halálos méreg van az alma magjában?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------