Image default
Kultúra

Micsoda elismerés: két nemzetközi Emmy jelölést is kaptak a magyarok

A nemzetközi Emmy-díj nem összekeverendő azzal az Emmy díjjal, amelyet a legrangosabb tévés szakmai díjnak tartanak, azt ugyanis csak amerikai produkcióknak osztják ki. A nemzetközi Emmy díjjal az Egyesült Államokon kívül vetített és/vagy nem angol nyelvű tévéműsorokat, tévéfilmeket díjazzák.

Az idén 11 kategóriában 21 országból 44 jelölt versenyez a díjakért.

ÓRIÁSI ÖRÖMHÍR!Gera Marina Nemzetközi Emmy-díj jelölést kapott az ÖRÖK TÉL főszerepéért! A díjátadó november 25-én lesz…

Közzétette: Örök tél / Eternal Winter – 2019. szeptember 19., csütörtök

“ÓRIÁSI ÖRÖMHÍR! Gera Marina Nemzetközi Emmy-díj jelölést kapott az ÖRÖK TÉL főszerepéért! A díjátadó november 25-én lesz New Yorkban, óriási gratula és szurkolunk!” – olvashatjuk az Örök tél című magyar tévéfilm Facebook-oldalán.

Gera Marina alakításán kívül azonban a legjobb filmek között egy másik magyar tévéfilmet, a Trezort is jelölték. Érdekes, hogy mind a két filmet Köbli Norbert írta, akinek a nevéhez olyan további filmek kötődnek, mint a Félvilág, vagy A berni követ.

Az Örök tél rendezője Szász Attila. Filmje már egy sor rangos díjat nyert, többek között ez lett a legjobb európai tévéfilm, a legjobb filmdráma a Fort Lauderdale Nemzetközi Filmfesztiválon, Szász Attila pedig a legjobb rendezőnek járó díjat is átvehette a montreali filmfesztiválon. A filmet St. Louisban, Indianapolisban és Los Angelesben is díjazták már. 

A film a szovjetek által kényszermunkára hurcolt nőkről szól, akiket a második világháború végnapjaiban marhavagonokban szállítottak egy Ukrajna területén található lágerbe. A Gera Marina által játszott főszereplő egy tapasztalt fogollyal ismerkedik meg munkatáborban. Ez a fogoly, Rajmund, akit a filmben Csányi Sándor alakít, megmutatja neki, hogy élje túl az itteni életet.

A Trezort Bergendy Péter rendezte, főszerepében Anger Zsoltot láthatjuk. Ő játssza a lakatost, aki a második világháború után széftörőként dolgozik, egészen addig amíg el nem kapják miközben éppen egy belvárosi bank trezorját töri fel. A történet szerint a lakatos éppen évtizedes börtönbüntetését tölti, amikor az őt korábban lesittelő rendőr (Scherer Péter), megérkezik hozzá azzal a kéréssel hogy segítsen kinyitni ugyanazt a trezort, amiért cserébe éveket faragnának le a büntetéséből. Az Anger által megszemélyesített főszereplő mit sem tud arról, mi folyik ‘56 októberében a külvilágban. – írta meg az Index.

Forrás: Blikk.hu

 

Hasonló hírek

Tóth Béla újságíró, filológus, művelődéstörténész, író, műfordító

info

Ma van A Dal második elődöntője

info

Több mint 30 millió fontért kelt el Gerhard Richter festménye

info