Hirmagazin.eu
Főoldal » Miből tudhatod, hogy valójában agresszíven viselkedik veled az ismerősöd?
Életmód hírek

Miből tudhatod, hogy valójában agresszíven viselkedik veled az ismerősöd?

Nem kell ahhoz kiabálnia vagy verekednie. Néha csak apró jelek utalnak rá, hogy az akaratát keresztül akarja vinni minden áron.

Többféle személyiségtípus létezik, ám vannak bizonyos alapformák, például az, hogy valaki inkább elfogadó, behódoló vagy éppen az akaratát erőből érvényesítő, agresszív típus.

A közvélekedéssel ellentétben nem csupán a verekedés vagy az ordítozás az agresszió ismérve. Léteznek olyan – sokszor aprónak tűnő vagy nehezebben észrevehető – verbális és non verbális jelek, amelyekből tudhatod, hogy valaki agresszíven viselkedik veled. És fontos megjegyezni, hogy férfiak és nők is lehetnek agresszívek – a neveltetés, a szocializációs közeg, a látott minták stb. döntik el az, hogy ez milyen módon nyilvánul meg náluk.

Ahhoz, hogy világossá váljon számodra, ki viselkedik veled agresszív módon a környezetedben, elmondjuk, milyen jelekre érdemes figyelned.

Miért fontos ez? Mert így rájöhetsz arra, hogy ki akar uralkodni feletted, ki az, aki manipulálni akar, ki az, aki gátol abban (akár otthon, akár a munkahelyen, akár ismeretségi körben), hogy a saját érdekeidet érvényesíthetsd.

Az agresszív személyiség célja az, hogy ő legyen a domináns, akinek a véleménye számít, akinek az akarata érvényesül. Szeretne uralkodni mások felett, szeretné, ha mindig az ő érdekeit tartanák mások is szem előtt. Ehhez igen változatos eszközöket használ.

Ám az agressziónak akadnak olyan jelei, mint a testtartás, a hanghordozás, a hangsúly, a térben elfoglalt hely, a szóhasználat, a gúnyolódás és piszkálódás, vagy éppen az, ahogyan mások holmijával bánik az illető.

Az agresszió verbális jelei – ne tévesszen meg, ha mézesmázos stílusba csomagolja, vagy mosolyog közben

Erőszakosan fogalmazza meg a véleményét. rendszerint nem csupán állít, hanem kijelent, leszögez valamit, hogy az úgy van, és kész. Kategorikusan fogalmaz.

Nem egyszerűen megkér valamire, vagy utasít egy feladat megoldására, hanem parancsolgat. Igyekszik nyomást gyakorolni rád.

Fenyeget. Fitogtatja az erejét. Támad. Szembe vagy a hátad mögött.Ellenőrizget. Számon kér.

Féltékenykedik.

Figyelmen kívül hagyja a javaslataidat, kéréseidet, úgy tesz, mintha nem hallana, nem válaszol, vagy éppen “pofákat vág” a kérdéseidre.

Azt veszed észre, hogy szeret gúnyolódni rajtad és másokon is. Gyakran kritizál, rendszerint negatív megjegyzéseket tesz másokra. Elég csak ilyen apróságra gondolni, hogy azt motyogja a kollégáira, hogy “igazán megcsinálhatta volna” “már megint ez a blúz van rajta, de biztosan szereti”.

Imád dehonesztáló történeteket elmesélni társaságban másokról vagy kiírni ezeket a történeteket a közösségi oldalon az üzenőfalra. Például, hogy valakinek lecsúszott a slicce és nem szóltak neki, és ez mennyire vicces volt (szerinte), vagy évekig emlegeti, amikor valaki egészen véletlenül büfögött vacsora közben. Szeret kínos fotókat, sztorikat posztolni, mutogatni. Nem magáról, mindig másokról.

Lebecsmérli a vágyaidat, terveidet: “Jogsi? Az neked meg minek?” “Á, ez úgysem sikerül.” “Nyugi, úgysem fog működni.”

Előszeretettel használ olyan kifejezéseket, mint a “persze, ez jellemző rád”, “már megint nem”, “mert te mindig”, “mert te soha”, “még arra sem vagy képes”, “te ehhez hülye vagy”, “ezt a nők úgysem értik”, “úgysem tudod megcsinálni”, “persze, hogy megint elszúrd”, “csinál te, mert te úgy ráérsz”.

Vádaskodik. Szereti a felelősséget és a hibákat másra hárítani.

Nem hagyja, hogy végigmondd, amit szeretnél, közbevág, leint, felerősíti a hangját, hogy ne tudd befejezni a mondandódat. Nme hagy szóhoz jutni.

Sérteget másokat személyesen vagy például az üzenőfalon, gyakran kritizál – de őt soha nem lehet kritizálni, mert akkor dühödten vagdalkozik, becsmérel, vádaskodik, megsértődik, duzzog.

Az agresszió non verbális jelei:

A hang:

Jellemző, de nem kizárólagos a nagyon hangos beszéd, akkor, ha ehhez kifejezetten durva hangnem, folyamatos nyomatékosítás párul. A hanglejtés is sokat számít, és úgy általában az, hogy az illető hogyan bánik a hangjával. Van, aki úgy fogalmazza meg, hogy az agresszív ember néha “ráreccsen”, “ráförmed” a másikra (vagy így lehet érzékelni), akkor is, ha csupán közölni kíván valamit.

Térben elfoglalt pozíció és testtartás:

Az agresszív szemlyiségtípus igyekszik minél nagyobb helyet elfoglalni a térben. Például a buszon úgy ül melléd, hogy arrébb tol a fenekével, meglök a könyökével, hogy TE húzódj összébb, melléd préseli az összes szatyrát, kérdés nélkül arrébb löki a te holmidat. Asztalokon amennyire csak lehet, szétpakol. Színházban, moziban mindkét karfát elfoglalja, gyakran még a könyöke is túllóg a mellette ülő térfelére.

Rendszerint belép a személyes szférádba, úgy kommunikál veled, és ha hátrálsz, követ. Szinte föléd hajol vagy “az arcodba mászik”. Teljes testével eléd áll.

Igyekszik mindig magának kiharcolni a legjobb helyet. Tömegközlekedési eszközökön a lökdösődés, tolakodás is az agresszió nyilvánvaló jele.

Egyéb, testtartásból kikövetkeztethető jelek:

Beszéd közben gyakran szorul ökölbe a keze. Feszített a testtartása.

Ha úgy beszélget veled, hogy mindkét kezét a csípőjére teszi.

Amikor kezet fog veled, a tenyere lafalé néz; a te kezedet “lerántja” alacsonyabb pozícióba; lefelé fordítja a kézfejedet; atyáskodón paskolgatja a kézfejedet; fájdalmasan összeroppantja a csontjaidat kézfogás közben.

Az arcjátékból kikövetkeztethető jelek:

Előreszegi a fejét vagy az állát, és az az érzésed, hogy úgy fixíroz, mint egy prédára leső vadállat.

Összehúzott szemmel méreget.

Az orrcimpája sokszor kitágul beszéd közbe.

Szinte pengévé lapítja a száját, amikor veled tárgyal.

Az agresszió ellen lehet védekezni, többféle trükkel is. A következő cikkben beavatunk abban, hogy miként védhetsz ki támadásokat, és általában milyen viselkedéssel zökkentheted ki az agresszív felet.

Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

A méhektől tanultuk? Gyűjtés és feldolgozás

info

Gének vonzásában

Edit

Ott nő mindenhol és nem tudod, hogy gyógyítja a cukorbajt, gyulladáscsökkentő, valamint megállítja az őszülést ez a csodanövény!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------