Hirmagazin.eu
Tudástár - minden érdekesség

Mi történne, ha a Hold kétszer olyan közel lenne a Földhöz, mint ahogy van? A rövid válasz: totális káosz

Több veszélyes következménye is lenne, ha a Hold közelebb lenne a Földhöz, mint ahogy van.

GettyImages-475558837

(Képek: Getty Images.)

A tiszta égboltú éjszakákon sokan szívesen gyönyörködnek a Hold szépségében, ám hiába a pazar látvány, kár lenne azt kívánni, hogy bárcsak közelebb lenne a Földhöz.

Ha ugyanis az égitest nem olyan távolságra lenne tőlünk, amennyire van, hanem kétszer olyan közel, azaz fele olyan messze, annak kaotikus következményei lennének.

Miért fontos nekünk a Hold?

Nehéz lenne dióhéjban összefoglalni, de mégis érdemes kitérni rá néhány mondat erejéig, hogy miért fontos a Hold az emberiség számára: kulturális, tudományos és geológiai szempontból is jelentős.

A korai időkben, az őskorban a Holdat istenként tisztelték, és isteni személyiséggel – görögöknél Szeléné, rómaiaknál Luna, egyiptomiaknál Honszu, majáknál Ixchelén stb. – ruházták fel. Ez az égitest volt az első és mindeddig az egyetlen a Földön túl, amire ember lépett (1969. július 20-án). A Hold geológiai szerepe is fontos, gondoljunk csak az ár-apály jelenségekre, amit annak gravitációs ereje okoz. A Hold a Föld forgására is hatással van, fokozatosan lassítja azt. Persze az evolúciós jelentőségéről se feledkezzünk meg, ugyanis rengeteg vízi ősállat az ár-apálytól változó vízszint ingadozása miatt lépett szárazföldre.

Mi lenne, ha csak fele olyan messze lenne a Hold?

A Hold-Föld távolság változó: 363104 kilométer és 405696 kilométer között ingadozik, azaz a távolság átlagosan 384 402 kilométer. Ha ez a táv, mondjuk, megfeleződne, azaz 192201 kilométerre változna, totális káoszt okozna a Földön.

Neil Comins, a Maine-i Egyetem fizikusa szerint az egyik legmeghatározóbb változás az lenne, hogy nemcsak egy apály és egy dagály lenne naponta, hanem kettő, de a Hold közelsége miatt az áradás is sokkal agresszívebb lenne. A dagály nyolcszor olyan magasra rúgna, mint amekkora szokott lenni, ennek következtében pedig szigetek és part menti települések kerülnének víz alá. Comins szerint ezek a területek lakhatatlanná válnának, és teljesen elnéptelenednének.

Kevesen tudják, de a Hold nemcsak a vizekre van hatással, de a szárazföldre is. Ez az erő a szárazföld halmazállapota miatt kevésbé látványosan, de valamelyest mégis hat, és a felszín Hold felé mutató részei minimálisan elmozdulnak az égitest irányában. Amennyiben a Hold kétszer közelebb lenne, Comins szerint sokkal nagyobb gravitációs erő hatna a szárazföldre, ami olyasmi hanggal járna, mintha egy óriási gongot ütnénk meg.

Jazmin Scarlett, a londoni Queen Mary Egyetem vulkanológusa szerint a szárazföldet megmozdító gravitációs erő a földkéregre is hatással lenne, ennek következtében pedig földrengések következnének be, és sorra kitörnének a vulkánok.

Scarlett szerint a bolygó forgása, mely a Hold gravitációjának hatására alapvetően is lassul, még nagyobb lassulást mutatna. A forgás lassulása a normál Hold-Föld távolsággal 100 évente 1 század másodperc, de a tudós szerint fele akkora távolsággal egy sokkal intenzívebb lassulást lenne tapasztalható, aminek hatására hosszabbodnának a nappalok és az éjszakák.

Miután a Hold nagyobb részt takarna ki az égből, Scarlett szerint napfogyatkozások is gyakrabban fordulnának elő, ám ezek kevésbé lennének élesen láthatók. A tudós ezzel együtt azt is megjegyezte, hogy ha a Hold csak fele olyan messze lenne, a holdfázisoktól is elbúcsúzhatnánk. Mindössze néha nagyobbnak, néha kisebbnek látnánk az égitestet.

Megvalósulhat?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon csillagászati értelemben lehetséges lenne-e, hogy a Hold-Föld távolság felére csökkenjen. Comins szerint, amennyiben egy hatalmas aszteroida felénk taszítaná a Holdat, akkor megtörténhetne, ám a Holdnak ebben az esetben is sok évbe telne eljutni a jelenlegi távolságot megfelező pontig. Az égitest egyébként éppen, hogy fokozatosan távolodik tőlünk, évi 3,8 centit.

Forrás: Femina / Hirmagazin.eu

Képek: Getty Images.

Hasonló hírek

Gigavillám csapott egy rejtélyes repülő tárgyba Korzika felett – VIDEÓ

Mazsi

Gyerekjátékok helyett gyilkoló rakéta? Videó+képgaléria 18+

info

Kísértetet fotózott le a szálloda vendége

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------