Hirmagazin.eu
Főoldal » Mi történhetett? Hajókra támadtak gyilkos bálnák
Külföld

Mi történhetett? Hajókra támadtak gyilkos bálnák

Vigo — Megdöbbentő jelenség: hajókat rongálnak a spanyol és portugál vizeken portyázó gyilkos bálnák.

Értetlenül állnak a tudósok a kardszárnyú delfineknek is nevezett emlősök eddig nem ismert agresszív viselkedése előtt: az elmúlt hetekben az állatok több tengeri járműre is rátámadtak.

Az egyik ilyen esetről felvétel is készült: a videón jól látható, ahogy az éppen La Coruna városából kiúszó szállítóhajónak egymás után tizenötször ugrik neki egy feldühödött gyilkos bálna, amely nemcsak a járműben okozott komoly károkat, de az egyik matróz is súlyos sérüléseket szenvedett.

A beszámolók szerint a támadás során a személyzet tagjai elvesztették az irányítást a hajó fölött, amit végül segítséggel kénytelenek voltak visszavontatni a kikötőbe. Figyelemfelkeltő, hogy nemrégiben Vigo partjától nem messze két hasonló eset történt.

„A gyilkos bálnák szeptember környékén minden évben kiúsznak a portugál és a spanyol tengerpartokra, csakhogy a támadások száma 2020-ban ijesztő mértékben nőtt” – jegyezte meg Alfredo López, a tengeri emlősökkel foglalkozó galíciai kutatócsoport koordinátora.

– Augusztus 30-án például egy francia hajónak kellett segítséget kérnie a parti őrségtől, miután nekiestek a megvadult emlősök, de még ugyanazon a napon egy Mirfak nevű spanyol jachtnak is meggyűlt a baja az állatokkal.

A kardszárnyú delfin hatalmas tengeri emlős, súlya akár tíz tonna is lehet, még a fehér cápa is kitér az útjából /Fotó: GRAF A kardszárnyú delfin hatalmas tengeri emlős, súlya akár tíz tonna is lehet, még a fehér cápa is kitér az útjából /Fotó: GRAF

A legrémisztőbb esetre azonban alighanem július 29-én került sor, amikor Trafalgar közelében kilenc gyilkos bálna támadt egyszerre egy szállítóhajóra, a legénység tagjai ráadásul úgy érezték, mintha az egészet előre megszervezték volna. Először ugyanis eltörték a kormánylapátjukat, így nem tudtak elmenekülni, majd újabb és újabb lökésekkel tovább rongálták a járművet, aminek következtében kiugrott a kormányos válla.

„Máshol nem tapasztalták még ezt a jelenséget, így az a legvalószínűbb, hogy csak a spanyol és portugál partok közelében élő gyilkosbálna-populáció tartja rettegésben hónapok óta a hajózókat. A kutatást azonban kiterjesztjük az egész világra” – mondta dr. Ruth Esteban gibraltári kutató.

Frank Schätzing Raj című regényében ijesztően hasonlóan írja le a világ végét előrejelző eseményeket. A könyvben szerepel egy szibériai metánkitörés, ami néhány hete tényleg megtörtént, mint ahogy a kardszárnyú delfinek abnormális viselkedését is megjövendölte a szerző – persze, több más jelenséggel együtt. A regényt 2005-ben adták ki Magyarországon.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megpecsételődött a vulkáni szigeten rekedt emberek sorsa: újra kitörhet a tűzhányó, már nem menekülnek a földi pokolból

Mazsi

Videó: Na ebből is majdnem egy újabb légi katasztrófa lett!

Mazsi

A dzsihadisták által meggyilkolt civilekkel teli tömegsírokra bukkantak Afganisztánban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------