Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Mi nem ingyenes a körzeti orvosnál? Mutatjuk, miért kell fizetnie a betegnek!

Vannak szolgáltatások, amiket a körzeti orvosnál is fizetni kell.

orvos-paciens-beteg-rendelo
A háziorvosi szolgálat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által meghatározott egészségügyi alapellátás része, amelyet a háziorvoshoz bejelentkezett körzeti lakosok és más, általa elfogadott biztosítottak, valamint sürgős esetben az orvoshoz forduló betegek vehetnek igénybe a társadalombiztosítás keretében.

A háziorvos térítésmentesen látja el a beteget, emellett többek közt vizsgálja és ellenőrzi a beteg egészségi állapotát, működik közre a szűrővizsgálatokban, a gyógyszerelésben, a rehabilitációban, a gondozásban, a gyermekvédelem munkájában, valamint igazolja a keresőképtelenséget, és utal be szakrendelésre, kórházba.

Mi nem ingyenes az orvosnál?

A körzeti orvos azonban mindemellett néhány olyan tevékenységeket is nyújt, amelyek nem az egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe, hanem külön térítési díj ellenében, amelynek körét és összegét a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelethatározza meg.

A térítésköteles szolgáltatások között talán az egyik legismertebb a jogosítvány kiadásához és meghosszabbításához szükséges gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat, amely a belvízi hajózási szolgálatra és kedvtelési célú vízijármű-vezetésre is kiterjed. Ezek ára életkortól függ, gépjárműnél például 50 év alatt első fokon ez 7200 forint, 60 év alatt 4800 forint.

orvos-szemesz-latasvizsgalat

Bizonyos esetekben térítésköteles a látlelet készítése és kiadása is a bántalmazás miatt kialakult fizikai sérülésről, amely a sértett számára a feljelentéshez szükséges igazolás, ennek az ára 3500 forint. Kiadás nélkül az ambuláns lap elkészítése térítésmentes, amelyet feljelentés esetén a büntetőeljárás során ugyancsak ingyenesen kérhet ki a nyomozó hatóság.

A körzeti orvosnál is térítésköteles továbbá a részeg személy detoxikálása, amely 7200 forint, az alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel, amely 4800 forint, a kábítószer hatása alatt álló személy akut ellátása, amely pedig 7200 Ft a jogszabály szerint.

Külön térítésért vehető igénybe az a tüdőszűrő-vizsgálat, melyet nem járványügyi intézkedésekről szóló miniszteri rendelet alapján, továbbá nem a kötelező egészségbiztosítás keretében betegségmegelőzési, korai felismerést szolgáló célból vagy szakképzési és felsőoktatási intézményhez szükséges szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében végeznek. A jogszabályban meghatározott ára 1700 forint.

Ezenfelül térítésköteles a lőfegyvertartás alkalmassági és pszichológiai igazolása, a tengeri hajózási egészségi alkalmassági vizsgálat, a háziorvosi, orvosszakértői vizsgálatok és szakvéleményezés – kivéve, ha igazságügyi szakértői cél, társadalombiztosítási, szociális juttatási kedvezmények miatt kell.

varoterem-orvos-korhaz-rendelo-beteg

Továbbá a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata, a repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat, a foglalkoztathatóság szakvéleményezése és egyes esetekben a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás miatt is fizetni kell, érdemes tehát előre tájékozódni a kötelezettségről, hogy ne későn érjen meglepetés az összeg miatt.

Gyógyfürdőzés biztosításra

Tudtad, hogy tb-re is járhat kedvezményes fürdőbelépő, gyógyvízterápia vagy gyógymasszázs? Panaszok esetén a szakorvos erre is beutalhat.

femina

Hasonló hírek

Elmúltál 40 és reggelente erősen köhögsz? Komoly betegségre utalhat

Mazsi

Nem sok köze van a hálának a hálapénzhez

Mazsi

Hogyan különböztessük meg az allergiás tüneteket a vírusos megbetegedésektől?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------