Image default
Egészség - betegség

Mi nem ingyenes a körzeti orvosnál? Mutatjuk, miért kell fizetnie a betegnek!

Vannak szolgáltatások, amiket a körzeti orvosnál is fizetni kell.

orvos-paciens-beteg-rendelo
A háziorvosi szolgálat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által meghatározott egészségügyi alapellátás része, amelyet a háziorvoshoz bejelentkezett körzeti lakosok és más, általa elfogadott biztosítottak, valamint sürgős esetben az orvoshoz forduló betegek vehetnek igénybe a társadalombiztosítás keretében.

A háziorvos térítésmentesen látja el a beteget, emellett többek közt vizsgálja és ellenőrzi a beteg egészségi állapotát, működik közre a szűrővizsgálatokban, a gyógyszerelésben, a rehabilitációban, a gondozásban, a gyermekvédelem munkájában, valamint igazolja a keresőképtelenséget, és utal be szakrendelésre, kórházba.

Mi nem ingyenes az orvosnál?

A körzeti orvos azonban mindemellett néhány olyan tevékenységeket is nyújt, amelyek nem az egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe, hanem külön térítési díj ellenében, amelynek körét és összegét a 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelethatározza meg.

A térítésköteles szolgáltatások között talán az egyik legismertebb a jogosítvány kiadásához és meghosszabbításához szükséges gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat, amely a belvízi hajózási szolgálatra és kedvtelési célú vízijármű-vezetésre is kiterjed. Ezek ára életkortól függ, gépjárműnél például 50 év alatt első fokon ez 7200 forint, 60 év alatt 4800 forint.

orvos-szemesz-latasvizsgalat

Bizonyos esetekben térítésköteles a látlelet készítése és kiadása is a bántalmazás miatt kialakult fizikai sérülésről, amely a sértett számára a feljelentéshez szükséges igazolás, ennek az ára 3500 forint. Kiadás nélkül az ambuláns lap elkészítése térítésmentes, amelyet feljelentés esetén a büntetőeljárás során ugyancsak ingyenesen kérhet ki a nyomozó hatóság.

A körzeti orvosnál is térítésköteles továbbá a részeg személy detoxikálása, amely 7200 forint, az alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel, amely 4800 forint, a kábítószer hatása alatt álló személy akut ellátása, amely pedig 7200 Ft a jogszabály szerint.

Külön térítésért vehető igénybe az a tüdőszűrő-vizsgálat, melyet nem járványügyi intézkedésekről szóló miniszteri rendelet alapján, továbbá nem a kötelező egészségbiztosítás keretében betegségmegelőzési, korai felismerést szolgáló célból vagy szakképzési és felsőoktatási intézményhez szükséges szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében végeznek. A jogszabályban meghatározott ára 1700 forint.

Ezenfelül térítésköteles a lőfegyvertartás alkalmassági és pszichológiai igazolása, a tengeri hajózási egészségi alkalmassági vizsgálat, a háziorvosi, orvosszakértői vizsgálatok és szakvéleményezés – kivéve, ha igazságügyi szakértői cél, társadalombiztosítási, szociális juttatási kedvezmények miatt kell.

varoterem-orvos-korhaz-rendelo-beteg

Továbbá a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata, a repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat, a foglalkoztathatóság szakvéleményezése és egyes esetekben a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás miatt is fizetni kell, érdemes tehát előre tájékozódni a kötelezettségről, hogy ne későn érjen meglepetés az összeg miatt.

Gyógyfürdőzés biztosításra

Tudtad, hogy tb-re is járhat kedvezményes fürdőbelépő, gyógyvízterápia vagy gyógymasszázs? Panaszok esetén a szakorvos erre is beutalhat.

femina

Hasonló hírek

Ki, mennyi időre jogosult gyermekápolási táppénzre?

Géza

Először végeztek gyermeken kombinált szívtranszplantációt itthon

info

Tisztítja az ereket, a húgycsöveket, az ízületeket és a bélrendszeri betegségeket! Így készítsd el a mindenre hatékony receptet!

Mazsi