Külföld

Mi lesz ebből? Orosz hírszerzői hálózatot számolt fel a cseh elhárítás

Mi lesz ebből? Orosz hírszerzői hálózatot számolt fel a cseh elhárítás

Prága – A cseh civil elhárításnak a közelmúltban sikerült felszámolnia az egyik orosz titkosszolgálat hírszerzői hálózatát és megbénítania tevékenységét Csehországban. A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) erről az év elején már tájékoztatta az illetékes cseh állami szerveket – közölte Michal Koudelka (53), a BIS, tehát a civil elhárítás igazgatója pénteken Prágában.

Michal Koudelka bejelentésével Milos Zeman (74) cseh államfő azon bírálatára reagált, miszerint a BIS-nek a héten közzétett éves jelentésében megfogalmazott “fokozott orosz és kínai veszély” alaptalan, mert a civil elhárítás egyetlen bizonyítékot sem hozott elő állításainak igazolására.

– Elfogadhatatlan, hogy a BIS igazgatója gyakorlatilag beavatkozzon a cseh politikába. Csehország demokratikus állam, amelyet nem a titkosszolgálatok irányítanak – reagált Koudelka bejelentésére Jirí Ovcácek (39) elnöki szóvivő a Twitteren közzétett bejegyzésében. Andrej Babis (64) kormányfő és Jan Hamácek (40) belügyminiszter ugyanakkor nyilvánosan megvédte a BIS-t, amikor azt nyilatkozták, hogy a civil elhárítás szerintük sikeres és profi munkát végez. Koudelka szerint a cseh civil elhárítás az utóbbi öt évben több tucatnyi orosz és kínai hírszerző tisztet azonosított Csehországban, majd különböző utakon az ország elhagyására kényszerítette őket.

Milos Zeman csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televízióban bírálta a BIS éves jelentését, s azt mondta, hiányoznak belőle a konkrét bizonyítékok, ami jelzi, hogy a civil elhárítás “nem képes jó szakmai munkát végezni”.

– A BIS profi munkát végez, amellyel kapcsolatban sem a kormány, sem a parlament illetékes bizottságainak az utóbbi időben nem voltak semmiféle kifogásai – írta nyilatkozatában Andrej Babis kormányfő. Jan Hamácek belügyminiszter szintén azt nyilatkozta, hogy a BIS munkájával elégedett.

Mi lesz ebből Orosz hírszerzői hálózatot számolt fel a cseh elhárítás 1
Babis miniszterelnök elégedett hazája civil elhárításának eddigi munkájával /Fotó: MTI/EPA

Az államfő és a BIS közötti nézeteltérés nem újkeletű. Zeman már korábban is több alkalommal bírálta a szolgálatokat. Legutóbb elutasította a belügyminiszter azon javaslatát, hogy a Michal Koudelkát nevezze ki tábornokká.

(MTI)

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Kölnben rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be

info

Erős földrengés volt Venezuela partjainál

Géza

Kémkedéssel gyanúsítanak egy orosz fizikust a németek

info