Image default
Külföld

Mi lesz ebből? Orosz hírszerzői hálózatot számolt fel a cseh elhárítás

Prága – A cseh civil elhárításnak a közelmúltban sikerült felszámolnia az egyik orosz titkosszolgálat hírszerzői hálózatát és megbénítania tevékenységét Csehországban. A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) erről az év elején már tájékoztatta az illetékes cseh állami szerveket – közölte Michal Koudelka (53), a BIS, tehát a civil elhárítás igazgatója pénteken Prágában.

Michal Koudelka bejelentésével Milos Zeman (74) cseh államfő azon bírálatára reagált, miszerint a BIS-nek a héten közzétett éves jelentésében megfogalmazott “fokozott orosz és kínai veszély” alaptalan, mert a civil elhárítás egyetlen bizonyítékot sem hozott elő állításainak igazolására.

– Elfogadhatatlan, hogy a BIS igazgatója gyakorlatilag beavatkozzon a cseh politikába. Csehország demokratikus állam, amelyet nem a titkosszolgálatok irányítanak – reagált Koudelka bejelentésére Jirí Ovcácek (39) elnöki szóvivő a Twitteren közzétett bejegyzésében. Andrej Babis (64) kormányfő és Jan Hamácek (40) belügyminiszter ugyanakkor nyilvánosan megvédte a BIS-t, amikor azt nyilatkozták, hogy a civil elhárítás szerintük sikeres és profi munkát végez. Koudelka szerint a cseh civil elhárítás az utóbbi öt évben több tucatnyi orosz és kínai hírszerző tisztet azonosított Csehországban, majd különböző utakon az ország elhagyására kényszerítette őket.

Milos Zeman csütörtökön este a Barrandov kereskedelmi televízióban bírálta a BIS éves jelentését, s azt mondta, hiányoznak belőle a konkrét bizonyítékok, ami jelzi, hogy a civil elhárítás “nem képes jó szakmai munkát végezni”.

– A BIS profi munkát végez, amellyel kapcsolatban sem a kormány, sem a parlament illetékes bizottságainak az utóbbi időben nem voltak semmiféle kifogásai – írta nyilatkozatában Andrej Babis kormányfő. Jan Hamácek belügyminiszter szintén azt nyilatkozta, hogy a BIS munkájával elégedett.

Mi lesz ebből Orosz hírszerzői hálózatot számolt fel a cseh elhárítás 1
Babis miniszterelnök elégedett hazája civil elhárításának eddigi munkájával /Fotó: MTI/EPA

Az államfő és a BIS közötti nézeteltérés nem újkeletű. Zeman már korábban is több alkalommal bírálta a szolgálatokat. Legutóbb elutasította a belügyminiszter azon javaslatát, hogy a Michal Koudelkát nevezze ki tábornokká.

(MTI)

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI

 

Hasonló hírek

Orbán Viktor: Külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben

Géza

Brutális migránstámadás! Várandós nőt késelt meg egy afgán migráns Németországban, a magzat nem élte túl a brutális támadást! Oszd meg!

Géza

Saját rémregénye alapján végezte ki szerelmét az őrült író

Mazsi