Hirmagazin.eu
Főoldal » Mi lesz a Holt Tiszával?
Természetvédelem, élőlények védelme

Mi lesz a Holt Tiszával?

Aláírásgyűjtést indít három civil szervezet a szegedi Holt-Tisza lakott területen található szakaszának rehabilitációjáért – jelentette be a Fidesz helyi elnöke pénteken a csongrádi megyeszékhelyen. Nógrádi Tibor sajtótájékoztatóján azt mondta, a három kilométeres vízterület rehabilitációja nemcsak a környéken élők, hanem egész Szeged jövője szempontjából fontos.

Mi lesz a Holt Tiszával

A körzet önkormányzati képviselői posztját is betöltő politikus felidézte, hogy a Szeged-Klebelsberg-telepi gáttól induló, a magyar-szerb határig tartó, 18 kilométeres holtágon az 1930-as évektől jelentős horgász- és strandélet volt, a folyószakasz öntözővizet szolgáltatott, csapadékvíz-tárolóként működött.

1967-től azonban a környező ipari üzemek és lakók szennyvizet, kertészek pedig termálvizet engedtek a holtágba.

A meder teljesen eliszaposodott, a szúnyoglárva kivételével szinte minden élőlény kipusztult a vízből. A partszakasz olyan tagolt, hogy a szúnyogirtás szinte megoldhatatlan. Komoly problémát jelent, hogy a környéken megjelent a szúnyogok terjesztette szívférgesség, amely sok kutya pusztulását okozta, és a kórokozónak humán egészségügyi veszélyei is vannak – közölte a képviselő.

Nógrádi Tibor elmondta: a szegedi közgyűlés 2012 szeptemberében a Holt-Tisza rehabilitációját a 2014-2020-as időszak kiemelt beruházásai közé sorolta, a projekt azonban azóta kikerült a prioritások közül. Ezért három helyi civil szervezet – a Szeged-Klebelsberg-telepi Polgári Kör, a Szeged-Klebelsberg-telepért Alapítvány és a Holt-Tisza munkacsoport – aláírásgyűjtést kezdeményez. Arra kérik Botka László (MSZP) polgármestert, gondolja át a döntést, B. Nagy László megyei fejlesztési biztost pedig, hogy segítsen a munkálatokhoz szükséges mintegy kétmilliárd forint előteremtésében.

Hozzátette, hogy a rehabilitációhoz szükséges terveket az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) elkészítette. Ezek szerint két megoldás lehetséges: vagy leeresztik a vizet és kikotorják az iszapréteget, vagy kotróhajóval tisztítják meg a medret, majd vízinövények és halak telepítésével akadályozzák meg az iszap újratermelődését, a frissvíz-utánpótlást pedig átemelővel biztosítanák – ismertette a politikus.

Forrás: mixonline

Hasonló hírek

Európa ikonikus vadvilágát és őserdeit fenyegeti a környezeti bűnözés

Géza

Elpusztult kis gólyák ügyében tesznek büntetőfeljelentést állatvédők

Géza

Dubai zöldre vált, érkezik a 00%-IG ökobarát luxushotel

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------