Hirmagazin.eu
Életmód hírek

Mi lesz a dohányosokkal?

Sokan egyenesen diszkriminációnak tartják, míg mások jogos döntésnek. Az Egyesült Államok után az Európa Unió is célul tűzte ki a dohányosok helyzetének megnehezítését.

Mi lesz a dohányosokkal

Most nálunk is a Parlament elé került a törvényjavaslat, amely kitiltaná a dohányzást az összes vendéglátóhelyről. Ha a törvénytervezetet elfogadják, júliusra a kávézók, vendéglők, kocsmák már füstmentesek lesznek. Viták a Parlamentben és házon kívül. Az tény, hogy a dohányzás káros az egészségre. Ezt szinte mindenki tudja. Az is tény – legalábbis egy 2007-es felmérés is ezt támasztja alá – miszerint Magyarországon a felnőttek harmada, a fiatal felnőtt nők csaknem fele dohányzik.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság nemrég kiadott közleménye szerint a dohányzással kapcsolatos tervezett szigorítás már a jövő évben megközelítőleg ezerrel csökkenthetné a szívinfarktusok számát. Az ellenvetések között legtöbbször azt hallhatjuk, hogy milyen adóbevételektől esik el az állam.

Egy statisztika szerint körülbelül 425 milliárd forintba kerül a dohányosok egészségügyi ellátása, ezzel szemben 250 milliárd a cigarettából származó adóbevétel. Még ha a számok nem is pontosak, azért látható a nagy különbség. Az is kimutatott tény, hogy a passzív dohányosok körében jóval gyakoribb a tüdődaganat kialakulása.

Nem nagyon veszik komolyan az emberek. Míg a vérnyomás- és cukorméréssel tudatosabban élnek, addig a tüdőkapacitással nem foglalkoznak. Bár nagy az ellenállás a törvénnyel kapcsolatban a dohányosok részéről, tény, hogy vízválasztó lehet. Az is igaz ugyanis, hogy minél jobban tiltjuk, annál inkább rágyújt a dohányos. Az tehát a kérdés, hogy betartható lesz-e a törvény, ha megszavazzák?

Sajnos az iskolákban is megfigyelhető az a tendencia, hogy a 14- 18 év közötti korosztályból egyre többen dohányoznak. Bár az iskolák tiltják ezt, de ha a gyerek kimegy az utcára, már nem tehetnek semmit, nincsen a kezükben szankció.

Több iskolaigazgató kezdeményezte, hogy az önkormányzat alkosson egy olyan rendeletet, miszerint az iskolák körzetében 200 méteren belül senki ne dohányozzon. És ami a legfontosabb, ezt ellenőrizzék is, például a közterület felügyelők.

A viták legélesebb felszólalói a vendéglátósok, akik attól félnek, hogy a dohányzás tiltása után jelentősen lecsökken a forgalom.

Forrás: lifepress

Hasonló hírek

Hatalmas tó és csicsergő madarak: egyedül él hatalmas házában Oszter Sándor

Géza

Muszlimok ezrei akadtak ki, mert szerintük a Nike azt írta a cipők talpára, hogy “Allah”

Géza

A szex már az alsósoknak sem újdonság

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------