Hirmagazin.eu
Főoldal » Mi ingyenes a fogászaton? Életkortól is függ a tb-támogatott kezelések köre
Egészség - betegség

Mi ingyenes a fogászaton? Életkortól is függ a tb-támogatott kezelések köre

A fogászati ellátás egy része ingyenes, de tudni kell, mi tartozik bele, és ki veheti igénybe.

fogorvos-fogaszat
Noha sokan járnak a magánfinanszírozott fogászatokba, ez végeredményben rendkívül költséges lehet, amit nem mindig engedhet meg magának az ember. Ezért jó tisztában lenni azzal, hogy pontosan mely kezelések vehetők igénybe társadalombiztosítási támogatással.

A NEAK által támogatott, térítésmentes kezelések köre azonban nemcsak a szakorvosi beutaló függvénye lehet, de akár az életkortól is függhet.

Fogászati ellátás szabályai

A fogorvosi ellátás alapszabálya, hogy az embert a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti körzeti fogászaton kötelesek ellátni. A térítésmentes szolgáltatások azonban máshol is igénybe vehetők, ha más körzet fogorvosa elvállalja az ellátást, ebben az esetben pedig ugyanúgy ingyenesen biztosított a kezelés.

fogfajas-fogorvos

 

A fogorvosi ellátás a TAJ-kártya és a személyi igazolvány előzetes bemutatásával vehető igénybe. Míg az alapellátáshoz nem szükséges a beutaló, a szakellátásra – így szájsebészet, fogszabályozás, fogágybetegségek kezelése, gyermekszakellátás, fogászati röntgen esetén – beutalóval kell érkezni.

Támogatott fogászati ellátások

A társadalombiztosító által életkortól függetlenül támogatott a sürgősségi ellátás, az évente egyszeri szűrővizsgálat, szakorvosi beutalóval pedig a góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és szájbetegségek kezelése is. Szintén közfinanszírozottak a fogsebészeti ellátás, a fogkőeltávolítás, az ínyelváltozások kezelése és egyes fogmegtartó kezelések.

Utóbbiba beletartozik évente egyszer foganként egy gyökértömés, foganként és fogfelszínenként tömőanyagtól függetlenül az amalgám és esztétikus fogtömés, melyre egyéves garancia áll fenn, illetve ellátási esetenként a gyökérkezelés.

Az életkortól függően a teljes körű fogászati alap- és szakellátás is ingyenes lehet, azonban a fogtechnikai költségeket, így a fogpótlást vagy a fogtechnikus munkáját továbbra is a páciensnek kell fizetnie.

Ebbe a körbe tartoznak a 18 éves kor alattiak, a 18 éves kor fölöttiek a nappali tagozatos középiskolai, szakképző iskolai tanulmányaik ideje alatt, a várandósok a terhesség megállapításától kezdve a szülést követő 90 napig, valamint a 62 éves kor felettiek.

Fogszabályozás, fogpótlás szabályai

A fogszabályozásnál 18 év alatt részleges térítésre van lehetőség: a térítésmentes fogorvosi munka mellett némi támogatás jár a fogszabályozó készülékre is.

fogszabalyzo-2

 

A fogak rágóképességének helyreállítására irányuló fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentes 18 év alatt, középiskola alatt, várandósság idején és 62 év fölött, továbbá megváltozott munkaképességűek, közgyógyellátásban részesülők számára, valamint üzemi baleset vagy súlyos betegség miatt kialakult problémával a segédeszközhöz némi ártámogatás is jár.

18 és 62 év között ingyenes fogorvosi munka nem, csak bizonyos támogatás jár a pótlóeszköz megvásárlásához a közfinanszírozott ellátásban. A fogászati ellátások részleteiről bővebben a NEAK oldalán lehet tájékozódni.

femina

Hasonló hírek

Milyen hatással van az egészségünkre a légkondi? Most kiderül! (A cikk videót tartalmaz)

Géza

A tél csodafűszere! Ezt idd inkább kávé helyett

Mazsi

Megvan a védőoltás az ebola ellen

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------