Hirmagazin.eu
Főoldal » Merkel: megengedhetetlen, hogy a menekültek jórészét mindössze 5 uniós ország fogadja be
Külföld

Merkel: megengedhetetlen, hogy a menekültek jórészét mindössze 5 uniós ország fogadja be

hirmagazin 2015 06 18 142829

vg.hu 2015.06.18

A menekültek ellátása érdekében nagyobb szolidaritásra szólította fel az Európai Unió tagállamait a német kancellár, aki a közelgő európai uniós csúcstalálkozó előtt ismertette a tanácskozáson felmerülő kérdésekkel kapcsolatban kormánya álláspontját a német törvényhozás alsóházában.
Mik ezek?

A Bundestag előtt ma délelőtt elmondott nyilatkozatában Angela Merkel megengedhetetlennek nevezte, hogy a menekültek háromnegyedét a huszonnyolc uniós tagállam közül mindössze öt fogadja be.

A cikk a hirdetés után folytatódik
Ezen a téren nagyobb szolidaritásra van szükség – jelentette ki Merkel, hangsúlyozva, hogy a szolidaritásnak és a felelősségnek kéz a kézben kell haladnia. Németország továbbra is kész arra, hogy vállalja a felelősséget – tette hozzá.

Az egyik legfontosabb feladatnak ugyanakkor a kancellár a tengeri tragédiák megelőzését, illetve ezzel kapcsolatban a menekültek életének megmentését nevezte.

“Mélységesen megráznak bennünket azok a tragédiák, amelyek sorra játszódnak le a nyílt tengeren” – fogalmazott a kancellár, aki szerint mindent meg kell tenni az emberi életek megmentése érdekében. Hangsúlyozta ugyanakkor annak szükségességét is, hogy az eddiginél határozottabban lépjenek fel az embercsempész bandák ellen. Állást foglalt továbbá amellett, hogy felszámolják azokat az okokat, amelyek az embereket menekülésre kényszerítik.

A kancellár úgy vélekedett, hogy a görög adósságválságban még mindig lehetséges a megoldás. Németország ezzel kapcsolatos törekvései arra irányulnak, hogy Görögország az euróövezetben maradjon – hangoztatta Merkel, aki szerint ugyanakkor most mindenekelőtt az athéni kormánynak kell lépnie. Utalt a hitelezőkkel zajló, akadozó tárgyalásokra, és kijelentette: amennyiben a vezető görög politikusok részéről megvan a szükséges akarat, még mindig lehetséges a megegyezés a három hitelezővel, az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Angela Merkel ugyanakkor emlékeztetett, hogy Görögországnak az elmúlt öt évben példátlan méretű európai szolidaritásban volt része. Utalt arra, hogy Athén az elmúlt időszakban már jó úton haladt, de még mindig adós azokkal a szükséges reformokkal, amelyek a második segélyprogram lezárásának előfeltételét jelentik. Ezzel összefüggésben Görögország számára példaként említette Spanyolországot, Portugáliát és Írországot, emlékeztetve: a szóban forgó három ország a “segítség saját erőfeszítések ellenében” uniós elv alapján ismét saját lábára állt.

A kormánynyilatkozatban a német kancellár nyomatékosan állást foglalt amellett, hogy Nagy-Britanniát az EU-ban kell tartani. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az unió az eddiginél mélyebben nézzen szembe a brüsszeli politikával kapcsolatos londoni kételyekkel. Merkel közölte: a jövő heti uniós csúcstalálkozón Donald Tusk , az Európai Tanács elnöke megbízást kap arra, hogy “tartsa kézben” ezt a folyamatot. Azt azonban leszögezte, hogy olyan alapelveket, mint a diszkriminációellenesség elve, valamint a munkavállalóknak az EU-n belüli szabad áramlása nem kérdőjelezhetők meg.

Merkel leszögezte: Nagy-Britanniának természetesen magának kell tisztáznia, hogy milyen szerepet kíván betölteni a jövőben Európában. Hangsúlyozta ugyanakkor: azt kívánja, hogy az Egyesült Királyság továbbra is aktív partner maradjon az EU-n belül. Ezzel összefüggésben derűlátásának adott hangot, Londont természetes szövetségesnek nevezte, és emlékeztetett: az 1992-ben Dániával, majd 2008-ban Írországgal lezajlott – hasonló – tisztázó folyamat ugyancsak eredményes volt.

Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

A migránscsempészek úgy működnek, mint az utazási irodák

Géza

Vérben úsznak az utcák: terrortámadás történhetett az Egyesült Államokban

Mazsi

Terrortámadás egy egyetem ellen, hatalmas a készültség

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------