Image default
Külföld

Merkel ma távozik, ők a lehetséges utódok

A német kan­cel­lár ok­tó­ber­ben je­len­tette be, hogy nem kíván újra in­dulni pártja el­nöki tiszt­sé­géért. Ma a kong­resszus 1001 de­le­gáltja dönt arról, hogy ki kö­veti a Mut­tit a párt élén.

Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer vagy Jens Spahn?

Közülük választja ki a német Kereszténydemokrata Unió (CDU)kongresszusa, hogy a következő években ki irányítja a pártot. Egy korszak zárul le ezzel, Angela Merkel ugyanis 2000 óta állt a párt élén. A szakértők eddig abban értenek egyet, hogy Jens Spahn jelenlegi egészségügyi miniszternek a legkevesebb az esélye az elnöki tisztség betöltésére.

Merkel ma távozik, ők a lehetséges utódok
A lehetséges jelöltek: Jens Spahn, Friedrich Merz és Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: AFP

Sokkal inkább Merz és Kramp-Karrenbauer között dőlhet el a verseny. Ez már csak azért is érdekes, mert ha előbbire érkezik több voks, akkor a CDU életében egy valódi megújulás jöhet, új irányvonalakkal, új célokkal.Az utóbbi jelölt győzelme viszont sokak szerint semmilyen változást nem hozna, lévén, hogy Annegret Kramp-Karrenbauert mini-Merkelnek is szokták nevezni. A két politikus bizalmi viszonyban áll egymással, és Merkel vidáman lubickolhatna tovább a kancellári pozícióban, ha mellette Kramp-Karrenbauer lenne a párt vezetője.

Ezzel szemben Friedrich Merz Merkel komoly ellenlábasának számít, sok mindenben nem értettek egyet korábban sem, így a Mutti joggal félhetne attól, hogy a korábbi frakcióvezető megpróbálja már 2021 előtt megbuktatni őt.

Merznek új löketet adhat, hogy a hét közepén egy interjúban Wolfgang Schauble volt pénzügyminiszter, jelenlegi Bundestag elnök bejelentette, hogy Merz az, akit támogatni kell. A régi motorosnak számító Schauble szava sokat nyomhat a latba, sokan úgy vélik, hogy ez a kijelentés döntheti majd el a kiélezett versenyt a mai kongresszuson.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Még az oroszokat is meglepte, annyi hó esett

Géza

Horror a focipálya mellett: Friss hírek az elvágott torkú férfiről

Mazsi

“Agresszív szimulált támadás”: A Pentagon az oroszok Szu-24-es átrepülései miatt siránkozik + VIDEÓ

Edit