Hirmagazin.eu
Főoldal » Merkel: ez már tényleg a vég kezdete?
Külföld

Merkel: ez már tényleg a vég kezdete?

Lehetetlen helyzetbe került a Németországot irányító konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció: ha folyamatosan romló választási eredményeik miatt elválnak, egy előrehozott választáson még jobban leéghetnek, ha folytatják a kormányzást, ki tudja hol tartanak majd a kormányzati ciklus végén, 2021-ben.

A sötét felhők, amelyek a Németországot kormányzó nagykoalíció fölé tornyosultak, még vészjóslóbbá váltak a két keletnémet tartományban szeptember első napján tartott választások nyomán – véli Tony Barber, a Financial Times (FT) publicistája. Szászországban és Brandenburgban mind a konzervatív CDU, Angela Merkel kancellár pártja, mind a szociáldemokrata SPD jelentősen vesztett 2014-ben elért eredményéből, miközben a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) masszívan második lett.

A CDU nyert Szászországban, az SPD Brandenburgban, ami lehetővé teszi vezetőiknek, hogy erre hivatkozva folytassák a nagykoalíciós kormányzást 2021 szeptemberéig, a következő országgyűlési választásokig. A CDU 32 százalékkal lett első, ami nyolc százalékpontos veszteség az öt évvel ezelőtti eredményéhez képest, az SPD 27,5-del győzött, ami több mint négy százalékponttal gyengébb 2014-es eredményénél. Az AfD 27,5 százalékkal triplázta eredményét Szászországban és 23,5-de duplázta Brandenburgban.

Kétségbeejtő helyzet

A két nagy párt a 2017 őszi választások óta minden tartományi választáson és a májusi európai uniós választáson is elmaradt akkori eredményétől, így az a nagy gondjuk, hogy ha folytatják a kormányzást, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy csak azért teszik ezt, mert attól tartanak, hogy egy előrehozott szavazáson csúfosan leszerepelnének. Ráadásul két évvel ezelőtti eredményük mindkét párt esetén történelmük legrosszabb teljesítményei közé tartozik.

A helyzetet bonyolítja még három körülmény. Az egyik az USA kereskedelempolitikájának megfordulása – korábban a nemzetközi szabadkereskedelmet óvó amerikai politika segítette az exportcentrikus német gazdaságot. A másik gond, amivel a két pártnak szembe kell néznie, hogy a GDP növekedése lassul, végül a harmadik, hogy egyiküknek sincs egyértelmű vezére. Így már-már politikai öngyilkosságnak látszik az előrehozott választások bevállalása.

Ki álljon az élre?

A CDU elnöki posztját az év elején vette át Angela Merkeltől Annegret-Kramp Karrenbauer. Ha új választások jönnének, neki kellene kancellárjelöltként vezetnie pártját, miközben az elmúlt nyolc hónapban romlottak a népszerűségi mutatói. Az SPD-nél az a gond, hogy alig találnak pártelnököt, miután a májusi rossz európai parlamenti választások után megüresedett a poszt. A legfajsúlyosabb jelölt Olaf Scholz pénzügyminiszter. Közben közeledik a kormányzás eredményeinek “félidős” áttekintése, aminek tükrében határozottan állást kellene foglalniuk a kormányzás folytatása mellett vagy ellen.

A két tartományi választás megmutatta, milyen erős az AfD Németország keleti felében. Ezt bevándorlásellenes politikájával, valamint azzal éri el, hogy azt állítja: kiáll a keletnémetek mellett, akik közül nagyon sokan úgy érzik, nem azt jólétet kapták, amint a német újraegyesítés kezdetén, 30 éve ígértek nekik. Ugyanakkor az AfD eredményei elmaradtak a várakozásoktól: azzal, hogy egyik tartományban sem nyert, elmaradt a párt nagy áttörése.

Ha hozzávesszük ehhez, hogy az ország nyugati felén messze nem olyan erős a radikális párt, mint keleten, akkor az FT publicistája szerint azt a következtetést vonhatjuk le, hogy szerepe leginkább a német politikai erők szétaprózódásának elősegítése lehet. Korában a CDU/CSU konzervatív pártszövetség a jobboldalon, az SPD balon élvezett hegemóniát, míg a liberális FPD és a Zöldek játszhatták a mérleg nyelvét. Ehelyett a jövőben kiegyenlítettebb erők állhatnak majd szemben az aktuális választások után, ami megnehezíti a kormánykoalíciók alakítását és üzemeltetését Európa legnagyobb gazdaságában.

mai

Hasonló hírek

50 ezer terroristával végeztek az amerikaiak

Mazsi

Mentálisan sérült veterán volt a floridai lövöldöző

Edit

Meghalt Henry Lynch rákkutató orvos. Isten nyugosztalja!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!