Főoldal » Merkel bábja lett a CDU új elnöke, marad a migránspárti politika
Külföld

Merkel bábja lett a CDU új elnöke, marad a migránspárti politika

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán Hamburgban, a párt eddigi főtitkára – aki Angela Merkel közeli szövetségesének tekinthető – 517 szavazatot szerzett. Ez azt jelenti, hogy a CDU-ban nem változik semmi, mivel a Mini-Merkelként is ismert politikus gyakorlatilag csak a kancellár bábja lesz. Ezzel eldőlt az is, hogy marad a migránspárti irány, ami vélhetően Kramp-Karrenbauert bukását, és a párt népszerűségének további esését fogja eredményezni.

Első kör

A titkos szavazás első fordulóján az 1001 küldött közül 999-en vettek részt, valamennyien érvényesen voksoltak.

Angela Merkel favoritja, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár 450 szavazatot kapott.Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 392 küldött szavazott. Jens Spahn egészségügyi miniszter 157 szavazatot szerzett.

Merkel bábja lett a CDU új elnöke, marad a migránspárti politika
Annegret Kramp-Karrenbauernek, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkárának gratulál Angela Merkel, a CDU leköszönő elnöke, miután Kramp-Karrenbauert pártelnökké választották a CDU tisztújító kongresszusán Hamburgban 2018. december 7-énFORRÁS: MTI/EPA/CLEMENS BILAN

A CDU történetében egyébként 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt.

Második kör

A párt alapszabálya szerint második fordulót tartottak, amelybenaz első két helyezett, vagyis Annegret Kramp-Karrenbauer és Friedrich Merz között lehetett választani.A szavazást rögtön az első forduló eredményének kihirdetése után megkezdték.

Kramp-Karrenbauer 517 szavazatott szerzett, míg Merz 482-t.

Ez rendkívül szoros eredménynek számít, százalékban kifejezve: 51,8-48,2.

Így Annegret Kramp-Karrenbauer lett a Kereszténydemokrata Unió nyolcadik elnöke, Merkel után a második nő, aki betölti ezt a tisztséget.

Kicsoda Annegret Kramp-Karrenbauer?

A magát a hozzá kedves sajtóban AKK-nak becéztető, 56 éves asszonytsokan Mini-Merkelnek gúnyolják.Tulajdonképpen Merkel őt nézte ki utódjának, persze korábban abban bízott, hogy ez az utódlás majd sok-sok év múlva következik be.

Ő a CDU főtitkára, és annyira komolyan veszi ezt a funkciót (a gyakorlatban ez a Merkel mögötti második párttisztség), hogy tartományi elnöki pozíciójáról is lemondott.Egyébként a Saar-vidék vezetője volt,ami az egyik legkisebb – alig egymillió lakosú – tartománya Németországnak.

AKK katolikus vallású, három gyermeke van, a férje mérnök, ő maga pedig politika- és jogtudományi diplomával rendelkezik.

A CDU-ba 1981-ben lépett be, a kilencvenes évek vége óta hivatásos politikus.A tartományi kormányba 2000-ben került be, Németország első női tartományi belügyminisztereként.Volt oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszter, 2011-től pedig a tartomány miniszterelnökeként dolgozott.

Sikerként könyvelheti el a tavaly márciusi saar-vidéki tartományi választást, amelyena CDU a szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg.

Kevés az országos politikai tapasztalata, eddigi legnagyobb teljesítménye, hogy Merkellel megkedveltette magát.

Megválasztásával az is eldőlt, hogya CDU továbbra is a lejtőn marad migránspárti politikája miatt, hiszen a pártot a jövőben is Angela Merkel, a Willkommenskultur kitalálója fogja irányítani a klónján keresztül.

Merkel még a kongresszuson is Kramp-Karrenbauer asszony mellett kampányolt

Angela Merkel a kongresszusi beszédében tulajdonképpen beállt AKK mögé, a pártatlanságnak még a látszatára sem adott.

Azt mondta, hogy 2018-ban a CDU más párt, mint a 2000-es években, és ez így van jól, magyarán szerinte ezt a balratolódást kell folytatni a jövőben is– írja a Deutsche Welle.

A kancellárnak ez a beszólása egyértelműen Friedrich Merz ellen irányult, aki azt ígérte, hogy visszatér a párt konzervatív, kereszténydemokrata gyökereihez.

Merz nem utolsósorban Merkel migránspárti politikájával sem ért egyet.

Merkel bábja lett a CDU új elnöke, marad a migránspárti politika 1
Friedrich MerzFORRÁS: AFP/JENS BUTTNER

A kancellár beszéde folytatásakéntdicsérte AKK munkáját, amelyet Saar-vidék miniszterelnökeként fejtett ki,de a politikus nevét nem ejtette ki, csak utalt rá.

Merz „természetesen” nem kapott Merkeltől dicsérő szavakat.

Nem is kaphatott, mivel 2002-ben Merkel miatt kellett távoznia a CDU/CSU közös parlamenti frakciójának az éléről.

2021-től valószínűleg a CDU új elnöke, azaz Annegret Kramp-Karrenbauer asszony lesz Németország kancellárja.

Amennyiben Merkel addig nem húzza ki, amire jó esély van, akkor AKK hamarabb is Németország első számú embere lehet.

Első nagy próbatétele 2019. május 26-án lesz, amikor az európai parlamenti választás mellett Brémában tartományi törvényhozási választást, további kilenc tartományban pedig önkormányzati voksolást tartanak.

Forrás: origo.hu

FORRÁS: MTI/EPA/CLEMENS BILAN

Hasonló hírek

Egykori náci haláltáborban kapott menedéket több migráns

Edit

A 9000 “gyerek, vagy kiskorú” afgánnak 78 százaléka valójában felnőtt

Mazsi

Csoda, hogy életben maradt: ez a kislány csupán 500 gramm volt, amikor megszületett

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------