Hirmagazin.eu
Főoldal » Merkel “altatott” a remegéssel, aztán kétélű politikai manőverezésbe kezdett
Külföld

Merkel “altatott” a remegéssel, aztán kétélű politikai manőverezésbe kezdett

A védelmi minisztérium vezetése Németországban számos politikusnak jelentette azt, hogy eltemethette karrierálmait, ám Angela Merkel kancellár most azt a politikust nevezte ki a tárca élére, akit utódjának szán.

A kérdés egyszerű: túléli vagy nem éli túl.

Papíron kancellári tevékenysége “kosztümös főpróbáját” tarthatja a német védelmi tárca vezetőjeként Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), a CDU elnöke, Angela Merkel utódjelöltje, ám ez a “fellépés” a premier elmaradásához is vezethet – derül ki a Financial Times háttéranyagából. A botrányoktól hangos védelmi minisztériumot ugyanis a berlini politikai életben egyfajta politikustemetőként tartják számon – a második világháború óta a szociáldemokrata Helmut Schmidt volt az egyetlen hadügyminiszter, aki később kancellár is lett.

A sötét árnyak közé tartozik, hogy amikor AKK elődje, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke 2013-ban átvette a védelmi tárca irányítását, őt tartották számon úgy, mint Merkellegkedvesebb utódjelöltjét. Néhány év a minisztérium élén elég volt ahhoz, hogy a kancellári poszt elnyerésével kapcsolatos esélyei elpárologjanak. Ugyanígy járt Thomas de Maiziere, von der Leyen elődje, akinek egy drónos felderítők beszerzésével kapcsolatos projekt bukásába tört bele a bicskája. Merkel 2013-ban átvezényelte a belügyi tárca élére.

Nagy kockázat

A CDU-nál úgy tartják, hogy AKK óriási kockázatot vállalt a megbízatás elfogadásával, mivel a védelmi miniszterek nem igazán népszerűek Németországban. Von der Leyenen például elverték a port a Bundeswehr gyenge állapotáért, amely annak ellenére nem javult, hogy jelentősen nőtt a védelmi büdzsé. (Egy parlamenti jelentésből például kiderült, hogy a hadsereg egyetlen tengeralattjárója sem hadra fogható.) Így kevesen várnak jobbat AKK-tól, mint von der Leyentől. Eddig csak egy kicsi tartomány, a Saar-vidék miniszterelnökeként szerzett komolynak mondható vezetői tapasztalatokat.

A legnagyobb gond az lehet védelmi miniszteri kinevezésével, hogy mindössze két évre szól – véli Christian Mölling biztonságpolitikai szakértő, a berlini külügyi intézet munkatársa. A katonák úgy fogják érezni, hogy ez nem elég idő arra, hogy igazán megismerje a gondjaikat és kiálljon értük a kormányban. Ráadásul nem adja fel CDU-elnöki posztját – amit tavaly december óta tölt be -, és kérdés, hogy meg tud-e felelni a két feladatnak egyszerre. Pártelnökként három fontos regionális választás menedzselése vár rá.

Mi van?

Az sem javítja Kramp-Karrenbauer helyzetét, hogy korábban többször kijelentette: nem akar kormányzati tisztséget vállalni a CDU vezetése mellett. Szakértők szerint attól tarthatott, hogy a kormány teljesítményének esetleges rossz megítélése árnyékot vethet rá. Valakinek, akit azzal csúfolnak, hogy mini Merkel, mindennél fontosabb ennek a képnek az elhalványítása.

Persze nem véletlen, hogy mégis bevállalta a “politikusgyilkos” védelmi miniszteri megbízatást. Ez esélyt ad neki, hogy javítson halvány népszerűségi mutatóján, ami már-már kétségbe ejti CDU-s politikustársait. Egy nyár eleji felmérés szerint a németek több mint 70 százaléka szerint nem alkalmas kancellárnak. A párt gyenge májusi európai parlamenti választási szereplése szintén megkérdőjelezte vezetői képességeit.

Védelmi miniszterként egy 180 ezres szervezetet és évi 44 milliárd eurós büdzsét felügyelhet, részt vesz a NATO-értekezleteken, ami új szereplési lehetőségeket kínál neki. Megmutathatja magát a hadsereg főparancsnokaként.

Nagy manőver

Merkel abban bízhat, hogy elég jól szerepel ahhoz, hogy felvegye a versenyt nagy pártbeli ellenfelével, Jens Spahn egészségügyi miniszterrel. Spahnt ugyan a pártelnöki versenyben tavaly ősszel legyőzte, ám sokak szerint továbbra is esélyes a kancellári poszt megszerzésére. Szemben a mini Merkelnek tartott AKK-val őt anti-Merkelként emlegetik. Egy CDU-s parlamenti képviselő szerint Merkel és Kramp-Karrenbauer felismerte, hogy ha a dolgok nem változnak az utóbbi körül, akkor biztosan búcsút mondhat kancellári álmainak. Védelmi miniszterként kapott még egy esélyt, hogy feltámassza kihunyóban lévő reményeit.

napi

Hasonló hírek

Elismerés tapasztalható Németországban a magyar humanitárius politika iránt

Géza

Észak-Korea bejelentette: könyörtelenül megbünteti Amerikát

Mazsi

Jön az újabb áradat

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------