Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Kiemelt külföldi hírek > Merényletsorozat Brüsszelben: robbantások, pánik, halottak
Robbantások a brüsszeli reptéren és a metróban

Merényletsorozat Brüsszelben: robbantások, pánik, halottak

Hirdetés

Forrás: hirado

Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak.

 

Robbantások a brüsszeli reptéren és a metróban

 

Találtak egy harmadik pokolgépet is. Robbantottak a metróban is, sajtóhírek szerint ott is vannak halálos áldozatok. Pánikban az emberek, Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.
Cikkünk folyamatosan frissül.

A Le Soir című helyi lap értesülései szerint a robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében. Találtak egy harmadik pokolgépet is a reptéren.

A VRT belga közszolgálati televízió szerint öngyilkos robbantás történt. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak – tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

Pánikban az emberek

Az emberek pánikba estek, azonnal rohantak kifelé – mondta az MTVA brüsszeli tudósítója. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek.

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon.

Lövések és robbantás a metrónál

Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a brüsszeli repülőtéren közvetlenül a kettős robbanás előtt. Információk szerint további bombákat találtak a reptéren.

Robbanás történt egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében – jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak.

Egyes hírek szerint több detonáció is hallatszott a Maelbeek nevű metróállomáson. Szemtanúk több sebesültről számoltak be.

Merényletsorozat Brüsszelben2
Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és robbanás történt egy brüsszeli metróállamoson is.

Lezárták az összes metróállomást

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget – jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.  A belga fővárosban leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot, lezárták az összes metróállomást – közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB).

A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették.

Biztonságban a magyarok

A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatról vagy sérültekről a repülőtéren és az uniós negyed közelében történt robbantásokban – közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat. A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek.
Merényletsorozat Brüsszelben3

 

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője is elmondta: az utolsó gép, ami a brüsszeli repülőtérre leszállt egy Budapestről indult belga járat volt. Magyarországról röviddel 6 óra 30 perckor szállt föl, és 8 óra 37 perckor le is szállt a brüsszeli repülőtéren. Ez egy Airbus 319-es gép volt, ebben 100-120 ember utazhat. Az elkövetkező órákban a Brüsszeltől délre lévő Charleroi Repülőtérre megy egy WizzAir járat Budapestről. A nap folyamán pedig két gép jönne Brüsszelből, de arról, hogy ezek a gépek felszállnak-e, egyelőre nem lehet tudni.

Félnek az emberek

Tíz perccel a robbantás után már mindenki tudta Brüsszelben, hogy mi történt – nyilatkozta az M1-nek egy magyar nő, aki több mint 20 éve él a városban.

„Én eddig nem féltem, de most megijedtem” – nyilatkozta az asszony, aki leginkább a férje miatt aggódik, aki nap mint nap jár az EU-negyedbe.
Merényletsorozat Brüsszelben4

Megerősítették a reptereket

Megerősítették kedden a párizsi Charles de Gaulle (Roissy) repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően.  Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is.

“Lélekben és szívben Brüsszelben vagyunk, Európa szívében” – írta rövid üzenetében Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-fiókján a robbantások után néhány perccel.

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken is és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon.

Intézkedések Magyarországon is

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát – jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.

Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

Bárhol történhet támadás

A repülőterek könnyű célpontok lehetnek. (…) Elképzelhető, hogy több országra kiterjedő terrortámadásokról lehet szó – mondta George Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en a merényletek után.
A repülőtéren történt merényletről George Spöttle elmondta, hogy a reptércsarnokba bejutni nagyon könnyű bárkinek. „A reptereket kívülről nem védik, bármikor be lehet menni a budapesti, a berlini, vagy a brüsszeli repülőtérre is” – mondta a szakértő.

Most mindenkinek kerülni kell Brüsszelben a puha célpontokat. Ezek a repülőterek, a vonatpályaudvarok, a buszpályaudvarok és bevásárlóközpontok. Tehát minden olyan hely, ahol sok ember fordul meg célpontja lehet támadásoknak.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: