Hirmagazin.eu
Főoldal » Méregdrága lett a krumpli, de van megoldás – mutatjuk az árakat
Gazdaság

Méregdrága lett a krumpli, de van megoldás – mutatjuk az árakat

A krumpliárak elszabadultak, 50-100 százalékos emelkedésnél tartanak az idén. Az újburgonyáért kevesebbet kell adni, igaz, így sem tekithető olcsónak.

Teljesen felborult a magyar krumplipiac. A napokban szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, így a szükségleteket döntően importból fedezik a kereskedők. Az árak pedig megugrottak.

A gyengébb minőségű krumpli termelői ára kilónként 130 forint körül mozog, a jobbaké 160-170 forint. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb elemzésésből pedig az derül ki, hogy a tavalyi termesztésű krumplifajták (Fabiola, Laura, Cherie) nagykereskedelmi ára a Budapesti Nagybani Piacon április közepén 160-265 forint volt, ami fajtától függően 40-100 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Duplázás

Amire a boltba kerülnek a krumplik, az ár eléri a 300-450 forintos szintet. A Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal szerint most kevés boltlánc akciózik a krumplival, ezen a héten a Tesco akciósan 299 forintért ad egy kiló sárga krumplit. A mostani viszonyok mellett ez viszonylag alacsony árat jelent, ám a korábbi évekhez képest jókora az áremelkedés. A Mindenár.hu adatai szerint a krumpli kilónként 100-200 forintért volt kaphat az elmúlt években.

Ezzel összhangban vannak a hivatalos adatok is, a KSH szerint az idén márciusban 279 forintba került egy kiló krumpli, ami 80 százalékos többletet jelent. A korábbi években márciusban 124-181 forint volt a krumpli, a mostani ár azokat is bőven meghaladja.

Olcsóbb lett az újkrumpli

Az egyelőre kérdés a következő hetekben piacra kerülő újkrumplik ára hogyan alakul. Kedvező azonban, hogy az AKI elemzése szerint a a belföldi újburgonya kilós ára éves összevetésben 22 százalékkal csökkent a Nagybanin. Az április közepén mért 700 forintos ár így is magasnak mondható. A Mindenár.hu szerint a boltláncok között van, amelyik ennél alacsonyabb áron adja, a jövő héten például az Aldiban 600 forint lesz a magyar újkrumpli kilós ára.

Ha az újkrumpli képes lenne tartani a 20 százalékos árcsökkenést a tavaszi és nyári hónapokban, akkor idén májusban 482 forintba kerülhet, júliusban pedig már 200 forint alatti árral lehet számolni, szemben a tavaly 245-600 forinttal.

De, miért fogyott el a magyar krumpli?

Arra, hogy miért lett hiánycikk a magyar krumpli, többek között a Nemzeti Agrárkamara tavaly megjelent összefoglalója ad választ. A krumplinak a tavalyi aszályos időszak, majd a későbbi nagy esőzések és a burgonyabogarak sem kedvezett. A problémák miatt a NAK adatai szerint tavaly hektáronként közel 24 tonna krumpli termett, ami bőven elmarad az optimális 40 tonnás szinttől. Ráadásul sokkal kevesebb helyen van krumpli, mint évtizedekkel ezelőtt: fél évszázad alatt a szinte a tizedére csökkent a burgonyatermesztés.

Az Index krumplihiánnyal foglalkozó februári cikkében Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke pedig azt mondta, hogy a magyar burgonya év eleji “elfogyásának” jelensége azóta jellemző, mióta Magyarország az európai egységes piac tagja, tehát a nyugati konkurenciának való kitettség az egész régióban érezteti a hatását. A magyar krumplitermesztők ugyanis kevésbé hatékonyak, mint a nyugat-európai társaik.

napi

Hasonló hírek

Nem automatikusan jár a nyugdíjbiztosítás utáni adókedvezmény

info

Nem lesz „behajthatatlan” tartozás a NAV szerint

Edit

FAO – További drágulás a globális élelmiszeráraknál

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------