Image default
Gazdaság

Méregdrága lett a krumpli, de van megoldás – mutatjuk az árakat

A krumpliárak elszabadultak, 50-100 százalékos emelkedésnél tartanak az idén. Az újburgonyáért kevesebbet kell adni, igaz, így sem tekithető olcsónak.

Teljesen felborult a magyar krumplipiac. A napokban szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, így a szükségleteket döntően importból fedezik a kereskedők. Az árak pedig megugrottak.

A gyengébb minőségű krumpli termelői ára kilónként 130 forint körül mozog, a jobbaké 160-170 forint. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb elemzésésből pedig az derül ki, hogy a tavalyi termesztésű krumplifajták (Fabiola, Laura, Cherie) nagykereskedelmi ára a Budapesti Nagybani Piacon április közepén 160-265 forint volt, ami fajtától függően 40-100 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Duplázás

Amire a boltba kerülnek a krumplik, az ár eléri a 300-450 forintos szintet. A Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal szerint most kevés boltlánc akciózik a krumplival, ezen a héten a Tesco akciósan 299 forintért ad egy kiló sárga krumplit. A mostani viszonyok mellett ez viszonylag alacsony árat jelent, ám a korábbi évekhez képest jókora az áremelkedés. A Mindenár.hu adatai szerint a krumpli kilónként 100-200 forintért volt kaphat az elmúlt években.

Ezzel összhangban vannak a hivatalos adatok is, a KSH szerint az idén márciusban 279 forintba került egy kiló krumpli, ami 80 százalékos többletet jelent. A korábbi években márciusban 124-181 forint volt a krumpli, a mostani ár azokat is bőven meghaladja.

Olcsóbb lett az újkrumpli

Az egyelőre kérdés a következő hetekben piacra kerülő újkrumplik ára hogyan alakul. Kedvező azonban, hogy az AKI elemzése szerint a a belföldi újburgonya kilós ára éves összevetésben 22 százalékkal csökkent a Nagybanin. Az április közepén mért 700 forintos ár így is magasnak mondható. A Mindenár.hu szerint a boltláncok között van, amelyik ennél alacsonyabb áron adja, a jövő héten például az Aldiban 600 forint lesz a magyar újkrumpli kilós ára.

Ha az újkrumpli képes lenne tartani a 20 százalékos árcsökkenést a tavaszi és nyári hónapokban, akkor idén májusban 482 forintba kerülhet, júliusban pedig már 200 forint alatti árral lehet számolni, szemben a tavaly 245-600 forinttal.

De, miért fogyott el a magyar krumpli?

Arra, hogy miért lett hiánycikk a magyar krumpli, többek között a Nemzeti Agrárkamara tavaly megjelent összefoglalója ad választ. A krumplinak a tavalyi aszályos időszak, majd a későbbi nagy esőzések és a burgonyabogarak sem kedvezett. A problémák miatt a NAK adatai szerint tavaly hektáronként közel 24 tonna krumpli termett, ami bőven elmarad az optimális 40 tonnás szinttől. Ráadásul sokkal kevesebb helyen van krumpli, mint évtizedekkel ezelőtt: fél évszázad alatt a szinte a tizedére csökkent a burgonyatermesztés.

Az Index krumplihiánnyal foglalkozó februári cikkében Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke pedig azt mondta, hogy a magyar burgonya év eleji “elfogyásának” jelensége azóta jellemző, mióta Magyarország az európai egységes piac tagja, tehát a nyugati konkurenciának való kitettség az egész régióban érezteti a hatását. A magyar krumplitermesztők ugyanis kevésbé hatékonyak, mint a nyugat-európai társaik.

napi

Hasonló hírek

Miért fontos a cég döntéshozóinak ismernie a TP-dokumentációt? Kiss Helga szakértő írása

Géza

Tovább emelkednek a lakásárak

Géza

Gazdasági rendszerváltást akar az egészségügyben az ÁSZ

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------