Főoldal » Mennyivel robog a Mikulás szánja?
Tudástár - minden érdekesség

Mennyivel robog a Mikulás szánja?

Régóta kínzó kérdés, hogy mégis miként képes a lappföldi legenda egyetlen nap leforgása alatt minden gyermekhez eljuttatni az ajándékát: mára már bizonyos, hogy a rénszarvasoknak ehhez legalább a hangsebesség 265-szörösével kell húzniuk a szakállas jótevőt.

Persze legyünk pontosak: a muzulmán, hindu, zsidó és buddhista gyerekek természetszerűen kimaradnak a szórásból, vagyis a Földön élő lurkók kétmilliárdos száma máris 380 millióra csökken, ha pedig egy családban átlagosan 2,5 gyereket nevelnek, akkor a Mikulásnak 152 millió címen kell megjelennie – olvasható a göteborgi egyetem „kutatásában”.

Az ötlet szülőatyja egy bizonyos Stefan Lemurell, a göteborgi egyetem matematika tanszékének vezetője, akit a numerikus analízis egyik szaktekintélyeként tartanak számon a tudomány világában: a professzor spekulációi szerint  a Mikulás másodpercenként 900 látogatásnak tesz eleget – ez persze csak abban az esetben kivitelezhető, ha a joviális nagy szakállú nyugat felé indul, ezzel valamelyest meghosszabbítva a nap 24 óráját.

Búcsut int a Mikulás mielőtt útnak indul a finnországi Lappföldről, hogy találkozzon a gyerekekkel világszerte (Fotó: MTI/EPA/LEHTIKUVA/Martti Kainulainen)

A matematikus feltevései alapján a felkeresendő ingatlanok arányosan száz méterre fekszenek egymástól, sőt a szakember azt is szem előtt tartotta, hogy a szán tulajának le is kell azt parkolnia, be kell jutnia a házakba – ugyebár a kéményeken keresztül –, el kell helyeznie a meglepetéseket a kihelyezett lábbelikbe, majd az épületeket elhagyva újra mozgásba kell lendítenie járművét.

Ezen a ponton bizonyára már mindenki csak a konkrét számot – vagyis a „megfejtést” – szeretné olvasni, ám fontos adalék lehet még a történetben, hogy a fentiek elérése érdekében a piros anorákos vénember tákolmányának a hangsebesség 265-szörösére kellene felgyorsulnia, vagyis utasára 14 milliószoros gravitációs erő hatna – eme érték kétmilliomod része nem mellesleg még egy gyakorlott vadászpilótát is az ájulásba taszít.

Forrás: hirado.hu, science.gu.se

Hasonló hírek

Az IMF kész felvenni a kínai jüant a tartalékvaluta kosárba

info

Óriások dupla fogsorral, lapos fejjel és hat ujjal + VIDEÓK

Edit

Egy srác egy év alatt összerakta LEGO-ból A Birodalom visszavág jégbe fagyott bázisát – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------