Image default
Egészség - betegség

Mennyi a jó vércukorérték? Az egészségestől a kóros állapotig

Mikortól számít valaki cukorbetegnek?

A cukorbetegség egyre több embert érint, mely elsősorban a helytelen életmódra vezethető vissza. Tünetei közt a fáradtság, gyakori vizelési inger, visszatérő fertőzések, zsibbadó végtagok és száraz bőr figyelhető meg – bár kezdetben sokszor tünetszegény -, így panaszok esetén sokan vérvételre mennek, hogy kiderüljön, fennáll-e náluk a probléma.

De vajon milyen értékek számítanak kórosnak? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa erre ad választ.

Mikor érdemes ellenőriztetni a vércukrot?

Sajnos a cukorbetegség gyakran tünetszegény, és sokszor már csak akkor derül fény az állapotra, amikor szövődmények alakultak ki. Éppen ezért fontos, hogy a magasabb rizikócsoportba tartozók rendszeresen járjanak szűrésre, melynek során kiderülhet a kóros vércukorszint.

Mennyi a jó vércukorérték Az egészségestől a kóros állapotig 1

Magas rizikócsoportba tartozók: a családban előfordult diabétesz, túlsúly, inzulinrezisztencia, PCOS, 4 kg feletti baba szülése után, 45 év felettiek, magas koleszterinszint, terhességi cukorbetegek.

Cukorbetegségre utaló tünetek

  • Cukoréhség,
  • fáradtság,
  • gyakori vizelési inger,
  • gyengeség, szédülés,
  • lassan gyógyuló sebek,
  • lábzsibbadás,
  • homályos látás.

Cukorbetegség szűrése

A cukorbetegség szűrése orális glükóztolerancia teszttel – OGTT-vizsgálattal – történik, melynek során ellenőrzik a 0 és 120 perces glükóz- és szükség esetén az inzulinértékeket. Amennyiben az orvos úgy kívánja, a 60 perces értéket is meg kell vizsgálni. Először éhomi vért vesznek, majd utána 75 gramm glükózszirup ivására van szükség, hogy a terheléses értékeket megkapják.

Mikortól kóros a vércukorérték?

Az ujjbegyből vett vérminta értékét már azonnal megtudhatja a páciens, de a diagnózis felállítása csak vénás vérvételből mért vércukorértékek alapján lehetséges. Ez normál, egészséges esetben 4-6 mmol/l között mozog, és a 2 órás érték nem lépi át a 7,8 mmol/l-t.

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukorérték meghaladja a 7,1 mmol/l-t, a 2 órás pedig a 11 mmol-l-t.  Érdemes tudni, hogy az egészségesség és a cukorbetegség között vannak olyan kóros állapotok – prediabetes -, melyekről szintén fontos szót ejteni.

IFG: ekkor az éhomi vércukorérték enyhén emelkedetté válik, vagyis 6-7,1 mmol/l között mozog.

IGT: ekkor csökkent glükóztolerancia áll fenn, vagyis az éhomi érték nem emelkedik meg jelentősen, 7,1 mmol/l alatt marad, ám a 120 perces érték 7,8-11,1 mmol/l  közötti.

(Képek: Getty Images Hungary.) /Dr. Porochnavecz Marietta

Forrás: femina.hu

Hasonló hírek

Figyelem! 7 gyümölcs, amit soha ne keverj egymással – Gyerekeknél akár halált is okozhatnak!

Edit

Ősi orvoslás: Csak nyomd meg a “gombot” és vége a fájdalomnak?

Edit

50 magyarból 1 demenciás

info