Image default
Bulvár

Menni is alig bír a fájdalomtól Sebestyén Balázs

Sebestyén Balázs ma, a Rádió1 reggeli műsorában, aggasztó problémáiról mesélt.

Fotó: Fuszek Gábor

A műsorvezetőt intim területen gyötri a fájdalom, és a lágyéka sajog. Balázs saját bevallása szerint menni is alig bír, így bicegve közlekedik, ami lágyéksérvre utal.

Balázs elárulta, hogy az adás után azonnal felkeresi a súdió közelében lévő klinikát.

A lágyéksérvről bővebben:

Mi a lágyéksérv?
Lágyéksérvnek nevezzük azt a kóros állapotot, amikor a hasfal lágyéki területének egy gyenge pontján, az úgynevezett sérvkapun a hashártya kesztyűujjszerű kitüremkedésébe, a sérvtömlőbe zsigerek (sérvtartalom) nyomulnak ki a hasüregből. A modern sebészet a definíció lényegének a nyílást tekinti, attól függetlenül, hogy azon át az adott helyzetben előboltosul-e sérvtartalom, vagy sem.
A lágyéksérv előfordulása
lágyéksérvek az összes sérv 80%-át alkotják, míg a combsérvek 10%-kal, a köldöksérv és a ritka sérvek 5-5%-kal vesznek részt a statisztikában.

A gyermeksebészetben 1000 újszülött esetében 10 lágyéksérv fordul elő. A 25 év feletti férfiaknál az előfordulás már 2%-os, és ez 50 éves kor után meredeken nő. Nőknél a lágyéksérv előfordulása nem emelkedik 1% fölé.

A lágyéksérv okai
Minden sérv esetében van egy sérvkapu, azaz egy nyílás, amin keresztül a sérv kitüremkedik. Lágyéksérv esetén ez a hasfal veleszületett vagy szerzett nyílása. A sérvtömlő úgy alakul ki, hogy a kitüremkedő belek maguk előtt tolják az őket borító hashártyát, amely szintén áthatol a sérvkapun, és a hasfal előtti lágyrészek közé nyúlik. A sérvtartalom bármelyik hasi szerv lehet, amelyik bejuthat a sérvtömlőbe, ez leggyakrabban a vékony-, illetve a vastagbél.

A lágyéksérvnél megkülönböztetünk egyenes (direkt) és ferde (indirekt) sérvet, attól függően, hogy hol a sérvkapu belső, hasüreg felőli nyílása.

Férfiak esetében az indirekt (oldalsó vagy laterális) sérv esetén a sérvtartalom a herék leszállásának vonalát követve a lágyékcsatornán keresztül, a heréhez futó erek, idegek és az ondóvezeték mentén akár a herezacskóba is lejuthat. Nők esetében a lágyékcsatornát kitöltő, a méhet tartó kerek méhszalag mentén türemkedik ki a sérvtömlő a nagyajkak felé.

Az indirekt lágyéksérv fejlődési fokozatai:

  • Kezdődő sérv: maga a sérv még nem látható, de a hasűri nyomás növekedésekor – köhögés, székelés, erőlködés – már érezni az előtüremkedő tömlőtartalmat.
  • Inkomplett sérv: a sérvtömlő már benyomul a lágyékcsatornába.
  • Komplett sérv: a sérvtömlő benyomul a lágyékcsatornába, és a lágyékcsatorna külső nyílásán elődomborodik.
  • Heresérv: a herezacskót kitöltő lágyéksérv.

Forrás: Life.hu, blikk.hu, hazipatika.com

Hasonló hírek

A rendőrség vezette le a gépről a modellt, mert ittasan inzultálta a pilótát

info

A fiatal pár, akit Ed Sheeran lepett meg az esküvőn

info

Botrány: Álorvos miatt kerülhet egy évre börtönbe Cicciolina

Mazsi