Hirmagazin.eu
Főoldal » Menekültek között szivárgott be a Berlinben őrizetbe vett dzsihadista
Külföld

Menekültek között szivárgott be a Berlinben őrizetbe vett dzsihadista

forrás: MTI

A menedékkérők között elvegyülve szivárgott be Németországba, és pénteki sajtóértesülések szerint valószínűleg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megbízásából kezdett hozzá merénylet előkészítéséhez az a magát szíriai állampolgárnak mondó algériai férfi, akit előző nap több társával együtt elfogott a német rendőrség.

A Die Welt című lap és a dpa hírügynökség értesülései szerint a 34 éves férfi fényképek tanúsága alapján kapcsolatban állt az IÁ külföldi merényletek tervezéséért felelős embereivel, és valószínűleg a dzsihadista szervezet megbízásából szivárgott be Németországba, hogy terrortámadást készítsen elő.

Menekültek között szivárgott be a Berlinben őrizetbe vett dzsihadista
Fotó: EPA/PAUL ZINKEN

A Der Spiegel szerint a hatóságok egy olyan felvételt is megszereztek, amelyen a férfi együtt látható egy személlyel, akit a novemberi párizsi terrortámadások elkövetőinek ismerősi, támogatói köréhez sorolnak. Az viszont még nem világos, hogy a fotó mikor készült, a gyanúsított fejkendőjén olvasható felirat pedig nem az IÁ-ra, hanem a rivális an-Nuszra Frontra utal.

A berlini rendőrség és az ügyészség pénteken csak egy szűkszavú közleményt adott ki a csütörtöki nagyszabású razziával kapcsolatban, és egy fényképet, amelyen a fő gyanúsított számos fegyverrel, köztük Kalasnyikov gépkarabélyokkal látható.

Menekültek között szivárgott be a Berlinben őrizetbe vett dzsihadista
Fotó: EPA/PAUL ZINKEN

A közlemény szerint a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) hívta fel a fővárosi hatóságok figyelmét egy csoportra, amely a belső elhárításért felelős hivatal információi szerint feltehetően az IÁ-hoz hű emberekből áll és részt vesz Berlinben elkövetendő terrorcselekmény tervezésében. Konkrét helyszínről és időpontról nem szóltak az információk.

A közlemény szerint a berlini hatóságok a január 10-én kapott adatok alapján megfigyelés alá vonták a rendkívül konspiratív magatartást mutató csoportot, majd a terrorveszély mértéke, a megfigyelés lelepleződésének esélye és más tényezők mérlegelése után úgy döntöttek, hogy áttérnek az eljárás “nyílt szakaszába”. Ez azt jelentette, hogy 450 rendőr, köztük terrorelhárító egységek bevetésével csütörtök hajnalban lecsaptak a csoportra.

Menekültek között szivárgott be a Berlinben őrizetbe vett dzsihadista
Fotó: EPA/PAUL ZINKEN

A egy időben három tartományban végrehajtott razzia során öt embert előállítottak és kihallgattak. Négyet közülük súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak.

A fő gyanúsítottat őrizetbe vették. A férfi a közlemény szerint katonai kiképzést kapott Szíriában, és 2015 végén érkezett családjával Németországba. Szír iratokkal menedékkérőként regisztrálta magát, egy észak-rajna-vesztfáliai befogadóállomáson találták meg. Őrizetbe vették 27 éves feleségét is, aki ellen más ügyben nemzetközi körözés volt érvényben.

Őrizetbe vettek továbbá egy 49 éves férfit, akit okirat-hamisítás miatt eleve köröztek. Az illető 2000 óta Berlinben él, 2013-ban távozott az országból, és egy év múlva hamis francia papírokkal visszatért.

A negyedik kihallgatott személy 25 éves, egy alsó-szászországi menekültszálláson lakik, és a hatóságok szerint kapcsolatban áll a belgiumi iszlamista szubkultúrával, amelyből kikerült a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat több elkövetője. Az ötödik kihallgatott személy 30 éves, berlini, 2004 óta Németországban él – áll a közleményben.

A BfV elnöke, Hans-Georg Maaßen pénteken a ZDF közszolgálati televíziónak elmondta: a hatóságoknak nincs tudomásuk arról, hogy a gyanúsítottak a közeljövőben elkövetendő terrortámadást szerveztek. Szavai szerint arról lehet szó, hogy merénylet előkészítésének kezdeti szakaszában leplezték le a csoportot.

 

Hasonló hírek

Szarin-gázzal mészárolt Szíriában az Iszlám Állam! 18+ – VIDEÓ

Mazsi

Terrorpánik: megszállta a hadsereg a Forma-1-es pályát

Edit

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!