Hirmagazin.eu
Főoldal » Mélyponton a FAO élelmiszerár-index
Gazdaság

Mélyponton a FAO élelmiszerár-index

2009 szeptembere óta nem látott mélységben az árindex a tejtermékek és növényi olajok árának csökkenése miatt

Róma, 2015. augusztus 6.– A 2009 szeptembere óta mért legalacsonyabb szintre esett az alapvető élelmiszerek árszintje júliusban, miután a tejtermékek és a növényi olajok árában jelentős csökkenést regisztráltak. A cukor és gabonák drágultak valamelyest, míg a hús ára változatlan maradt.

hirmagazin_2015-08-06_181539

Júniushoz képest 1 százalékkal csökkenve, az index 164,6 pontos átlagot ért el, 19,4 százalékkal alacsonyabb értéket 2014. ugyanezen időszakához viszonyítva.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

Júliusban a tejtermékek ára 7,2 százalékot csökkent a Kínában, Közel-Keleten és Észak-Afrikában jelentkező visszafogott kereslet és a bőséges európai készletek révén rendelkezésre álló erős exportkapacitások hatására.

A növényi olajok esetében hasonló mozgás figyelhető meg: az árak 5,5 százalékot zuhanva 2009. július óta nem voltak ilyen alacsonyan. A Dél-Ázsiában felpörgött pálmaolaj-előállítás együttesen a lassuló exporttal, főleg Malajziából, tartja nyomás alatt a nemzetközi piacokat, ami kombinálva a szójaolaj szintén csökkenő árával (a több mint elegendő dél-amerikai készleteknek és a pozitív előrejelzéseknek köszönhetően) táplálja ezt a folyamatot.

A szemes termények árát 2 százalékkal jegyezték magasabban júniushoz képest, miközben ez 10,1 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi érték. Az emelkedés május óta tart az európai és észak-amerikai kedvezőtlen időjárás után megdrágult búza és kukorica miatta rizs esetében tapasztalt csökkenés ellenére.

A hús esetében nem történt elmozdulás az indexben. A nemzetközi kereskedelemben magasabb áron jegyzik a marhahúst, amit ellensúlyozott a sertés- és juh- és kecskefélék kedvezőbb ára a baromfi esetében megfigyelt stagnálás mellett.

A FAO cukorárindex 2,5 százalékkal zárt magasabban júliusban a Brazília legfontosabb termőterületein tapasztalt nem megfelelő aratási körülmények miatt.

forrás: FAO

Hasonló hírek

Várhatóan 236 embert küld el a Budapest Airport

Géza

A kormány reformintézkedéseinek köszönhető a beruházások bővülése várható

Géza

Adóügyek, gazdaság: amit tudni kell, tudni érdemes

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------