Természetvédelem, élőlények védelme

Méhészek figyelem! Markáns tüneteket mutató mérgezési eset!

Az OMME egyébként honlapján június 29-én figyelmeztette a méhészeket, hogy sok, feltehetően mérgezésben elpusztult méhet találtak több napraforgótáblában, a híradás szerint jelezték is a problémát a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának valamint Dr. Nagy István agrárminiszternek.

Méhek a lépen. Egy-egy kaptárban a csúcsidőszakban csaknem 70 000 méh alkot egy családot. A méhek a helyi adottságok szerint akác, hárs, repce, napraforgó és vegyes virágmézet gyűjtenek.
Fotó: Oláh Tibor / MTI

 

“Két érintettel beszéltem az egyik Dömötörfi úr volt, a másik személy egy méhésztársa volt, aki szintén ugyanazon a területen tartotta a kérdéses időpontban a méheit. A fotók alapján úgy gondolom, hogy igen markáns tüneteket mutató mérgezési esettel állunk szemben. A kaptárak előtt található méhhullák mennyiségéből ítélve valamilyen permetezés állhat a dolog mögött” – közölte az index érdeklődésére Tóth Péter, az OMME méhészeti szaktanácsadója.

Veszélyben a méhészetek

“A méhészetek számára elsősorban a helytelen növényvédő szerhasználat rejti a legnagyobb veszélyt. Ez alatt alapvetően azt értem, hogy amennyiben egy készítményt nem úgy és nem akkor használnak fel, amikor erre az engedély okirat lehetőséget ad, akkor igen gyakori a mérgezések előidézése” – mondta Tóth Péter.

A LEGNAGYOBB VESZÉLYT A MÉHEKRE KIFEJEZETTEN KOCKÁZATOS SZEREK JELENTIK, MERT EZEK HATÓANYAGAI BOMLANAK A LEGKEVÉSBÉ. A JELENLEGI MAGYARORSZÁGI SZABÁLYOK SZERINT EZEKET VIRÁGZÓ KULTÚRÁBAN EGYÁLTALÁN NEM LEHET HASZNÁLNI.

Régebben akkor lehetett ilyen szerekkel permetezni a virágzó kultúrákban, ha a felhasználást megelőzően a növényvédős bejelentette a permetezést az önkormányzatnál. A méhésznek ekkor a károk elhárítása érdekében elvileg be kellett zárni, vagy el kellett költöztetni a méhcsaládokat. “Ez a megoldás az esetek többségében nem kivitelezhető. Gondoljuk csak el, mi lesz a méhekkel, ha 35C-fok hőségben bezárjuk őket a kaptárba? Mi lesz akkor, ha a permetezést követően kiengedjük őket és az állatkáink elkezdenek gyűjteni egy olyan területen, ahol a kijuttatott rovarölő csak mondjuk 10 nap alatt bomlik le?” – tette fel a költői kérdést a tanácsadó.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A rovarölő szerek másik nagy csoportját a mérsékelten kockázatos, gyorsan lebomló készítmények alkotják. Ezek használata méhkímélő technológia szabályai mentén (tehát este) lehetséges: a permetezést a csillagászati napnyugta előtt egy órával lehet elkezdeni, de 23 óráig be kell fejezni. Ha ezeket a szereket nappal juttatja ki valaki egy virágzó kultúrában, komoly mérgezést okozhat velük. Tehát nem a szert kell méhkímélőnek nevezni, hanem azt a technológiát, amellyel kijuttatták.

A rovarölő szerek harmadik csoportját a méhekre nem jelölésköteles szerek alkotják. ezeket korlátozás nélkül lehet használni, ugyanakkor azt is érdemes hangsúlyozni, hogy bizonyos hatóanyag kombinációk esetén itt is előírás az esti, tehát a méhkímélő szerhasználat.

Közvetlen deep-link: https://index.hu/tudomany/2018/07/05/gorcsbe_randulva_pusztultak_tomegesen_a_somogyi_mehek/

Forrás: részlet az index.hu írásából

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Intelligens tégely biológiailag lebomló műanyagból

info

Online platform erdeink jobb megismeréséhez

Edit

Kihalt fajok újra természetes környezetben

info