Hirmagazin.eu
Főoldal » Megvan, honnan indult el a járvány!
Tudástár - minden érdekesség

Megvan, honnan indult el a járvány!

A koronavírus-járvány ébresztő az emberiség számára, hogy nagyobb összhangban kell élnie a környezetével, vélekedik Shi Zhengli világhírű wuhani virológus. A mostani koronavírus legnagyobb valószínűséggel egy helyes kis állatkáról, a tobzoskáról kerólt az emberre.

Először a denevéreket, majd a kígyókat „gyanúsították”, de hamarosan kiderült, hogy az egyetlen pikkelyes emlős, a tobzoska volt valószínűleg az a vírushordozó, amiről emberre terjedt a jelenleg a világban fertőző COVID-19.

Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP

A súlyos tüdőgyulladást okozó vírus tavaly decemberben a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén ütötte fel a fejét. A járvány kiindulópontjának sokáig egy helyi hús- és halpiacot tartottak: az első fertőzöttek közül sokan ott kaphatták el a betegséget. Azóta viszont megerősítették, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt a piacon. A szakértők a vírus eredeti hordozójának először a denevéreket tartották, mivel a fertőzött betegekben talált vírus 96 százalékban megegyezik a denevérek által hordozott koronavírussal. Ezután jött a meglepetés: a köztes, közvetítő gazdaállat inkább a tobzoska lehet, mivel az általa hordozott koronavírus 99 százalékban megegyezik a betegekben kimutatott víruséval.

Fotó: shutterstock

A tobzoska védett állat, nemzetközi kereskedelme sem engedélyezett. Ázsiai illegális kereskedőktől azonban gyakran foglaltak le tobzoskákat a hatóságok: a kínai gyógyászatban és ínyencségként is keresett állat. Ez viszont alapja lehet az ember és állat közötti fertőzésveszélynek. Kínában épp ezért február végén a korábbinál szigorúbb szabályokat hoztak a vadállatok illegális kereskedelmével és fogyasztásával kapcsolatban.

A tobzoska elsősorban hangyákkal, termeszekkel táplálkozik. Éjjel vadászik, nappal földalatti odvában bújik el. Testüket tetőcserépszerűen pikkelyek borítják, ettől néznek ki úgy, mint egy fenyőtoboz. A pikkelyek olyan anyagból épülnek fel, ami az emberi körmöt is alkotja, és az állat egész testét beborítják, a fejétől a farkáig. Ha támadás éri, fejét bedugja a farka alá és összegömbölyödik.

Forrás: Ripost / hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Mária A. Aristidou kávéfestményeket készített eddig, most azonban tortákon eleveníti meg a nagy klasszikusok ábrázolásait! Oszd meg!

Géza

Az orosz légierő jól odacsapott

info

Rejtélyes jelet küldött az 50 éve eltűnt műhold, meglepődtek a kutatók

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------