Hirmagazin.eu
Főoldal » Megváltozott a rezsiszámlák fizetése, lassan végük a sárgacsekkeknek..
Gazdaság

Megváltozott a rezsiszámlák fizetése, lassan végük a sárgacsekkeknek..

Többen fizetik már bankkártyával a rezsit, mint sárgacsekken – derül ki a Pulzus Kutató által készített friss felmérésből.

Visszaszorulóban van a rezsifizetésnél a korábban egyeduralkodónak számító sárgacsekk – derül k a Pulzus Kutató friss felméréséből.

A koronavírus-járvány minden területen megváltoztatta a fizetési szokásokat, sokan tértek át az online vásárlásra, nem meglepő, hogy a rezsiszámlák befizetését is egyre kevesebben intézik személyesen a postán. A lezárások idején hosszú sorokban, maszkban kellett sorban állni a postahivatalok előtt, ha valaki bármilyen ügyet el akart intézni ezekben az intézményekben, ez is sokakat késztethetett arra, hogy valamilyen más, kényelmesebb módon rendezzék a rezsiszámlát.

Emellett a bankok és a közüzemi szolgáltatók is egyre több olyan megoldást vezettek be, amelyek kiváltják a sárgacsekket. A szolgáltatók többségének a honlapján lehetőség van már kártyás számlabefizetésre, a bankok applikációi és más applikációk szintén segítenek abban, hogy a számlákat rendezni tudják az ügyfelek. Olyannyira átálltak a magyarok az új megoldásokra, hogy még a készpénzforgalom is csökkent a járvány hatására.

Vezet a bankkártya

A felmérésben megkérdezettek 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bankkártyával fizeti be a rezsiszámlák többségét, ez a legnagyobb arány. A sárgacsekk a második helyre esett vissza, 28 százalék használja még mindig. A talán legkényelmesebb megoldást, a csoportos beszedést 19 százalék választotta, és 15 százalék azok aránya, akik egyedi utalással rendezik a számlákat. A maradék 6 százaléknak a felmérés szerint nincs rezsiszámlája.

A költségeket tekintve a bankkártyás rezsifizetés a legolcsóbb az ügyfeleknek, hiszen a kártyás fizetés ingyenes a bankoknál, míg a csoportos beszedésnek vagy az átutalásnak lehetnek díjai. Sőt sok bank a bankkártyás – főleg a hitelkártyás – befizetésekre akár pénzvisszatérítést is ad, ezért is érheti meg így rendezni a rezsiszámlákat. Havi 50 ezer forintnyi rezsi után 500-1000 forint vagy még több is járhat vissza a bankkártyától és a hitelintézettől függően. 150 ezer forintig a készpénzfelvételnek sincs költsége, ha valaki még mindig ragaszkodik a sárgacsekkhez, és persze a postákon is lehet fizetni bankkártyával is, ha valaki személyesen akarja intézni a rezsiszámlákat.

Egy korábbi, egy éve készült felméréséből is az derült ki, hogy a nők jobban kedvelik a sárgacsekket, mint a férfiak, és ez azóta sem változott. A hölgyek körében még mindig a sárgacsekk a legnépszerűbb rezsifizetési mód, 30 százalékuk választja ezt, és csak 29 százalékuk használja a bankkártyáját a számlák befizetésére. A férfiaknál viszont egyértelműen a bankkártya a favorit, 36 százalék azzal fizeti a számlákat.

A többi elektronikus megoldásnál vegyes a kép a nemek alapján. Csoportos beszedéssel a férfiak 21, míg a nők csupán 17 százaléka fizeti a számlákat, az egyedi átutalást viszont a nők kedvelik jobban, 18 százalékuk használja szemben a férfiakkal, akiknél csupán 12 százalék pötyögi be egyenként havonta a csekkek paramétereit a netbankban vagy a mobilbankban. A rezsiszámlával nem rendelkezők aránya mindkét nemnél azonos volt a felmérés szerint.

A csoportos beszedés a nyugdíjasok körében hódít

Kevéssé meglepő a kutatás eredményei közül az, hogy a sárgacsekk a fiatalok körében a legkevésbé népszerű, 40 alattiak mindössze 23 százaléka fizeti így a rezsit, és náluk toronymagasan vezet a bankkártyás fizetés, ha közüzemi számlákról van szó. A középkorúak is szívesebben fizetik már a számláikat bankkártyával, mint postai csekken, egyedül a 60 év fölötti generáció az, amelyik még ragaszkodik ehhez a módszerhez.

Az elektronikus csatornák azonban az idősek körében sem ismeretlenek, ők viszont nem a bankkártyát, hanem érdekes módon a csoportos beszedést kedvelik jobban. A 60 fölötti generáció körében rendkívül magas, 28 százalék azok aránya, akik megbízást adtak a bankjuknak, hogy a beérkező rezsiszámlákat vonják le a bankszámlájukról. Ez a kényelmes megoldás a fiatalok körében a legkevésbé elterjedt, a 40 alattiak csupán 10 százaléka használja.

Az egyedi átutalás egyik korosztályban sem tartozik a népszerű megoldások közé, de az idősebbek valamivel gyakrabban fizetik így a közüzemi díjakat, mint a fiatalabbak. A felmérésből az is kiderül, hogy míg a 60 fölöttiek körében jóformán nem volt olyan megkérdezett, akinek nincs rezsiszámlája, és a középkorúak között is csupán 1 százalék nyilatkozott így, addig a 40 alattiaknál viszonylag magas, 15 százalékos volt azok aránya, akik nem fizetnek rezsit, ők nyilván azért nem, mert például a szüleikkel élnek egy háztartásban.

Aki egyetemre járt, ritkán megy a postára

Talán az sem túlságosan nagy meglepetés, hogy az iskolai végzettség is meghatározó a rezsifizetési szokások terén. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők használják a legritkábban a sárgacsekket, csak minden nyolcadik megkérdezett fizeti még így a közüzemi díjak többségét. A főiskolát, egyetemet végzett vagy még magasabb végzettségűek körében a bankkártyás fizetés a legkedveltebb, 40 százalék használja, de sokan döntöttek úgy is, hogy nem bajlódnak havonta egyenként a számlákkal, hanem csoportos beszedéssel rendezik a rezsit.

A középfokú végzettséggel rendelkezők is gyakrabban fizetik már bankkártyával a közüzemi díjakat, mint postai csekken, de a jelek szerint nem szívesen engedik ki a kontrollt a kezük közül. A csoportos beszedés, amikor a bank az esedékesség napján átutalja a számla összegét a szolgáltatónak, ebben a körben nagyon népszerűtlen, többen fizetik inkább egyedi átutalással a számlákat, hiába jár ez a módszer jellemzően több vesződséggel.

Az alapfokú végzettségű réteg volt az egyetlen, amelynél a sárgacsekk használata valamelyest még mindig meghaladja a bankkártyáét, de összességében véve még ebben a körben is 65 százalék azok aránya, akik valamilyen elektronikus fizetési módot részesítenek előnyben a sárgacsekkel szemben. A legnépszerűbb ezek közül ebben a csoportban is a bankkártya volt.

A megyeszékhelyeken más a szokás

A településtípusok szerinti bontás érdekes eredményt hozott. Budapesten, a kisebb városokban és a községekben a lakosság a legnagyobb arányban bankkártyával fizeti a rezsiszámlákat. A megyeszékhelyeken viszont nem ez a helyzet, ott a csoportos beszedési megbízás vezet.

A falvakban a sárgacsekk és a bankkártyás fizetés a legkedveltebb, a banki átutalást viszonylag kevesen használják rezsifizetésre. A kisvárosokban még inkább ez a helyzet, csaknem 70 százalék azok aránya, akik vagy csekken vagy bankkártyával fizetik be a közüzemi díjakat. A megyeszékhelyek kilógnak a sorból, a sárgacsekk és a kártyás fizetés aránya is alacsony ezeken a településeken, a csoportos beszedés a kedvenc.

A budapestiek a bankkártyás fizetést kedvelik a legjobban, ezt követi a csoportos beszedési megbízás, amitől épp csak lemaradt a sárgacsekk a listán. A fővárosiak körében az egyedi átutalás a legkevésbé kedvelt rezsifizetési mód.

 

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

napi

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Épül a nyíregyházi elkerülő

info

Szabályzatok a munkahelyen − kit, mire, hogyan köteleznek?

Géza

Magyar borokat népszerűsíti a Lidl külföldön

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!