Hirmagazin.eu
Főoldal » Megváltozott a gólyák egy alapvető szokása: szomorú az oka
Állatvilág

Megváltozott a gólyák egy alapvető szokása: szomorú az oka

A globális felmelegedés és az emberi tevékenység jelentősen befolyásolja a madarak vándorlási ösztönét.

golya
Fekete István írta Kele című regényében, hogy a gólyák előtt a tér, amelyet meg kell még ma járni, ahogy előttük az idő, amelybe ez a tér éppen belefér. Az író idejében nem is volt kérdés, hogy a gólyák tavasszal jönnek, ősszel pedig mennek.

Ám ahogy mostanra szinte minden mást, az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás a legméltóságteljesebb madarak életét is megváltoztatta. Erre külföldi és magyar szakemberek is érdekes, egyben figyelemfelkeltő példákat hoznak.

Miért változott meg a gólyák vándorlási szokása?

Az elmúlt években teljesen megszokott volt, hogy február elején mintegy kétezer kilométeres messzeségből, az afrikai kontinens felől fehér gólyák érkeztek Spanyolországba, Portugáliába és más európai országokba, hogy fészket rakjanak, és felneveljék fiókáikat.

Ana Bermejo madárszakértő azonban a DW magazinnak úgy nyilatkozott, hogy mostanra a felnőtt példányok mintegy nyolcvan százaléka télre is az adott országban marad. Egy, a Movement Ecology szaklapban megjelent kutatás szerint leginkább azért, mert a helyi szemétlerakók környékén keresnek élelmet.

Aldina Franco, a kutatás társszerzője szerint a madarak táplálékát mintegy hetven százalékban a kidobott élelmiszerek jelentik. Franco hozzátette, hogy látott már komplett kolóniákat is a tárolók körül, de arra is volt példa, hogy az egyes egyedek akár ötven kilométerről is felkeresték kedvenc helyüket.

Ez jelenti a valódi problémát a szakértő szerint

Amióta világ a világ, az élőlényeknek meg kell tanulniuk alkalmazkodni a változó körülményekhez, az utóbbi idők melegebb telei ráadásul kedveznek is mindazon gólyáknak, akik inkább nem kelnek útra. Dr. Végvári Zsolt, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Dunakutató Intézetének igazgatója a 24.hu-nak arról beszélt, hogy a valódi probléma ott kezdődik, ha az emberek beleavatkoznak a természet törvényeibe, és etetéssel életképtelenné teszik az itthon maradt madarakat.

– Olyan egyedeket juttatunk előnyhöz ezzel, amelyeknek feltehetően az utódaik is elpusztulnak majd emberi segítség nélkül, illetve ők maguk is egy következő útjuk alkalmával. A beavatkozás felborítja a természet rendjét, a gólyák pedig ezáltal nem idomulhatnak a változó környezet kihívásaihoz – mondja a szakember.

Félreértés ne essék, nem a sérült, megmentett gólyákról van szó, hanem az ember természetes ösztöneiből adódó, de sokszor felesleges segítségnyújtásról. Hasonló ez a vízimadarak etetéséhez, melynek veszélyeire a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rendszeresen emlékeztet.

femina

Hasonló hírek

A tudomány bebizonyította: a macskák utálnak bennünket

info

Sakál ölt meg egy vadászkutyát Magyarországon

Géza

Átharapta párja nyakát egy nőstényoroszlán egy állatkertben – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------