Image default
Külföld

Megugrott a Görögországba tartó menekültek száma

forrás: MTI

Keddtől péntekig több mint 11 ezer migráns érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala. Februárban eddig összesen 27 ezer 555 migráns jött a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.

 Megugrott a Görögországba tartó menekültek száma

A menekültek most már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található Kasztelórizon szigetét is célba vették csónakjaikkal. Az alig 250 lakosú sziget jelenleg mintegy ezer menekültről igyekszik gondoskodni. “Az embercsempészek mintha éppen az EU migrációs ügyben tartott csúcsértekezlete alkalmából nyitották volna meg ezt az útvonalat” – kommentálta a fejleményt szombaton a Kathimerini című athéni napilap.

Az UNHCR adatai szerint csütörtökön és pénteken 4600, illetve 4800 menekült érkezett a görög szigetekre, több mint duplája az év eleje óta napi átlagban érkezett 1740 főnek. Februárban eddig összesen 27 ezer 555 migráns érkezett ezen a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában. A görög média szerint a menekültáradat ugrásszerű növekedése feltehetően annak tudható be, hogy a török kormány nyomás alá akarja helyezni európai tárgyalópartnereit.

Március elején egy újabb rendkívüli uniós csúcsot terveznek tartani Törökország részvételével, hogy mielőbb kidolgozzanak egy EU-török akciótervet. Ennek eddig ismert részletei szerint Ankara 3 milliárd eurót kapna a szíriai menekültek helyzetének javítására. Cserében Törökországnak fokoznia kellene az égei-tengeri embercsempészek elleni harcot.

 

Hasonló hírek

Egy négyéves dzsihadista kisfiú robbantott fel három foglyot

Edit

Egymást üldözik el otthonaikból a keresztények és a muszlimok a Közép-Afrikai Köztársaságban (Videó)

info

Brüsszel zöld utat adhat a migránsoknak (Olvasd el és nézd meg videónkat, kiknek ad zöld utat Brüsszel!)

Géza