Image default
Egészség - betegség

Megtörtént az ezredik sikeres májátültetés Magyarországon

Ezt a fajta beavatkozást 24 éve alkalmazzák Magyarországon. Az operációról a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, Kóbori László mesélt.

Európában a Semmelweis Egyetem az egyik legnagyobb transzplantációs oktatási-kutatási intézmény: szívátültetésben a második legnagyobb központ a kontinensen, míg a vese- és májbeavatkozások szempontjából a negyedik és ötödik helyen szerepel.

Merkely Béla rektor elmondta: a cél, hogy valamennyi úgynevezett szolid szerv esetében “dobogóra lépjen”, egyik transzplantációjában pedig első legyen az egyetem a következő öt évben.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerint

a Semmelweis Egyetem egy “brandet” is jelent, nem csupán Magyarországon, de külföldön is.

“A májátültetés a végső megoldás a végstádiumban lévő betegeknél” – magyarázta Kóbori László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója. Elmondta: ezt a beavatkozást akkor alkalmazzák, amikor a máj szövete már alkalmatlan arra, hogy a szerv normális működését biztosítsa. Az átültetés nélkül a fellépő szövődmények a májvíz elváltozása és vérzés is lehet, ezek akár halálhoz is vezethetnek.

Kóbori közölte, hogy

a májátültetésen átesett ezredik beteg egy 61 éves nő volt.

Ő is végstádiumban volt, jelenleg a kórházban lábadozik és előreláthatóan az operációt követő második-hardmadik héten fogják hazaengedni.

Arra a kérdésre, hogy egy májátültetéshez hány ember munkájára van szükség, a klinika igazgatója azt válaszolta: a sikeres beavatkozáshoz közel 100 ember kellett, de ebbe beletartozott a személyzet, a mentő- és vérszállító és a logisztikával foglalkozó munkatársak is.

Kóbori azt is elmondta, hogy az elmúlt három évben körülbelül 80 májátültetésre került sor Magyarországon. Hozzátette: szerinte a jövőben a gyermektranszplantáció prioritását kell fejleszteni, mivel ezeknél a beavatkozásoknál elég az édesanya mint élődonor, akinek csupán májának egy részét kell átadnia gyermekének.

Nyitókép: Semmelweis Egyetem/semmelweis.hu
infostart

Hasonló hírek

A Jóbarátok imádták, most mi is kipróbálhatjuk

info

Természetes nyugtató: a tej

Géza

Félidejéhez ért a különleges magyar egészségügyi terv

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------