Hirmagazin.eu
Főoldal » Megtörtént az ezredik sikeres májátültetés Magyarországon
Egészség - betegség

Megtörtént az ezredik sikeres májátültetés Magyarországon

Ezt a fajta beavatkozást 24 éve alkalmazzák Magyarországon. Az operációról a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, Kóbori László mesélt.

Európában a Semmelweis Egyetem az egyik legnagyobb transzplantációs oktatási-kutatási intézmény: szívátültetésben a második legnagyobb központ a kontinensen, míg a vese- és májbeavatkozások szempontjából a negyedik és ötödik helyen szerepel.

Merkely Béla rektor elmondta: a cél, hogy valamennyi úgynevezett szolid szerv esetében “dobogóra lépjen”, egyik transzplantációjában pedig első legyen az egyetem a következő öt évben.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerint

a Semmelweis Egyetem egy “brandet” is jelent, nem csupán Magyarországon, de külföldön is.

“A májátültetés a végső megoldás a végstádiumban lévő betegeknél” – magyarázta Kóbori László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója. Elmondta: ezt a beavatkozást akkor alkalmazzák, amikor a máj szövete már alkalmatlan arra, hogy a szerv normális működését biztosítsa. Az átültetés nélkül a fellépő szövődmények a májvíz elváltozása és vérzés is lehet, ezek akár halálhoz is vezethetnek.

Kóbori közölte, hogy

a májátültetésen átesett ezredik beteg egy 61 éves nő volt.

Ő is végstádiumban volt, jelenleg a kórházban lábadozik és előreláthatóan az operációt követő második-hardmadik héten fogják hazaengedni.

Arra a kérdésre, hogy egy májátültetéshez hány ember munkájára van szükség, a klinika igazgatója azt válaszolta: a sikeres beavatkozáshoz közel 100 ember kellett, de ebbe beletartozott a személyzet, a mentő- és vérszállító és a logisztikával foglalkozó munkatársak is.

Kóbori azt is elmondta, hogy az elmúlt három évben körülbelül 80 májátültetésre került sor Magyarországon. Hozzátette: szerinte a jövőben a gyermektranszplantáció prioritását kell fejleszteni, mivel ezeknél a beavatkozásoknál elég az édesanya mint élődonor, akinek csupán májának egy részét kell átadnia gyermekének.

Nyitókép: Semmelweis Egyetem/semmelweis.hu
infostart

Hasonló hírek

Rovarcsípés… Ne vakarjon, kattintson!

Mazsi

A szőlőgyökér segíthet a depressziósokon

Edit

6 természetes gyógymód, amellyel gyorsan csökkenthető a magas vérnyomás

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------