Hirmagazin.eu
Bulvár

Megtörik a hallgatás törvénye? Gyárfás Tamás is megszólalt Turi Györgyről

Hetek óta téma a magyar úszósport nyolcvanas évektől kezdődő és a kétezres évek eső feléig tartó sötét időszaka, s egyre több sportoló áll elő azzal, hogy egykori edzőjük, Turi György lelki és fizikai bántalmazással törte meg őket, vagy más, akkor még gyerekkorú társaikat. A történeteket és a legújabb megszólalásokat olvasgatva, a hallgatás törvénye rajzolódik ki egy olyan korszakban és területen, ahol soha senki nem tudott semmi rosszról, ahol soha semmi nem derült ki. A hallgatás törvényét most kezdik megtörni az úszók.

A téma nem új keletű, 2013-ban Szepesi Niki botránykönyve lebbentette fel először a fátylat a sikersportág árnyoldaláról, de akkor sokan nem szólaltak meg. Akkor jött „Kicsi bácsi” állítólagos molesztálós ügye, a mostani időszakban pedig Cseh László Turi Györgyről is szóló interjúja irányította rá a figyelmet ismét a történtekre. Kiss Noémi szadista módon összevert sportolónövendékekről beszélt. Legutóbb pedig az Origón Orsovai Péterrel készült interjúban jelentek meg döbbenetes állítások Turi Györgyről, akinek jelenlegi munkáltatója, a Kőbánya SC vezetése két hete adott ki közleményt arról, hogy hozzájuk soha semmi panasz nem jutott el a mesteredzőről. Az egyesületnél még nem döntöttek Turiról, a Magyar Úszó Szövetségnél pedig vizsgálat folyik, amelynek idejére az edző felfüggesztette tevékenységét a szövetségben.A 24.hu most annak próbált utánajárni, hogy eddig miért nem derült ki semmi az úszók által felsorolt esetekről, miért nem tudtak a Spartacusnál vagy az úszósport vezetőségében arról, mi folyik a medencéknél, vagy éppen az uszodák wc-jében.

A portál hosszú cikkében olyan szakemberek szólalnak meg, mint Öcsi Gábor, a Kőbánya SC korábbi elnöke. A Spartacusból 2005-ben kiváló úszószakosztályról azt mondta:

„Pazár Sándor, a Spartacus elnöke figyelmeztetett, vigyázni kell Turival, mert kemény ember. Ezt akkoriban úgy értelmeztem, hogy biztosan kemény kezű szakosztályvezető, aki tudja, mit akar és azt hogyan érvényesítse.”

Öcsi Gábor a szakosztálynál tett látogatásaikor azt tapasztalta, hogy a medencéknél talán túl kemény a hangnem, de azt gondolta, itt ez a divat, akinek nem tetszik, szól majd neki. Azt is elmondta, Turi mindig udvarias volt vele, de azt éreztette, hogy a dolgaiba nem enged beleszólást.

A nyugdíjas sportember szerint vélhetően a Turi által tartott fegyelem volt az, ami miatt soha nem derült ki semmi.

A portálnak Plagányi Zsolt is beszélt: az egykori spartacuszos azt mondta, sok mindent tanult ott, sok mindent látott, olyat is, amikkel nem ért egyet, de részletekbe nem akart bocsátkozni, mert szerinte az nem vinné előrébb az ügyet. Azt mondta, azt szeretné, ha megnyugodna az uszodák világa.

A portál megkérdezte a magyar úszósport egykori legendás vezetőjét, a jelenleg más ügyek miatt büntetőeljárás alatt álló Gyárfás Tamást is. Ő így fogalmazott:

„Hozzám nem érkeztek észrevételek. Semmi. Képzelje, Cseh Laci édesapjával egy iskolába jártam a Kölcseybe, kifejezetten jóban voltunk, napi kapcsolatot tartottunk a fia miatt, de ő sem jelzett nekem semmit. A Szepesi-könyv kapcsán értesültem az első esetről. Niki helyesen járt el, de akkor nem nyíltak meg a szájak, kivéve Kiss Noémit, aki, ha jól emlékszem, akkor is felszólalt, de nem csatlakoztak hozzá további versenyzők. Az első jelzés után lefolytattunk egy vizsgálatot: a nemzetközi szaktekintélyt, Herczog Máriát kértük fel, hogy mindent megelőzendő, dolgozzon ki egy gyermekvédelmi programot, amely természetesen minden erőszakkal szemben érvényes. Lezajlott egy nagy továbbképző rendezvény, még egy angol előadót is felkértünk, az összes edző részt vett rajta. De mire a program tartalmat kapott volna, már lemondtam az elnökségről.”

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Varga Imre

Hasonló hírek

Ez igen! Elképesztő, mivel lepte meg a férje Ördög Nórát

Mazsi

Árverésre kerül a néhai Maria Callas két limuzinja

info

Gyerekei nélkül, titokban ment férjhez a magyar műsorvezető

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------