Image default
Külföld

Megtiltották a rendőrségnek az arcfelismerő programok használatát San Franciscóban

A kaliforniai San Franciscóban a városi elöljárók megszavazták az arcfelismerő programok alkalmazásának betiltását a rendőrségen és a városi hivatalokban arra hivatkozva, hogy a bűnüldözésben használt módszer túlzó beavatkozás a magánéletbe és sérti a polgári szabadságjogokat.

A tiltás San Francisco rendőrségére és a városi önkormányzat valamennyi részlegére érvényes. Nem érinti viszont azokat a technikákat és módszereket, amelyeket a szövetségi hatóságok alkalmaznak repülőtereken és kikötőkben, továbbá mentesülnek alóla a személyes és az üzleti életben használt szoftverek.

San Franciscóban a helyi törvényhozás megköveteli a szavazást minden olyan esetben, amikor a városi hatóságok bármiféle megfigyelési technológia megvásárlását, vagy már meglévő lehallgatási módszerek alkalmazását fontolgatják.

Aaron Peskin, az arcfelismerésről szóló szavazás szorgalmazója több amerikai médiumnak – köztük a San Francisco Chronicle című lapnak – úgy nyilatkozott, a tiltás valójában arról szól: az emberek úgy legyenek biztonságban, hogy közben ne rendőrállamban éljenek.

A címlapfotó illusztráció.

mti

 

Hasonló hírek

Görögország 14 menekülttábort nyit a héten

Edit

Durva! Ilyen a pokolban autózni – VIDEÓ!

Mazsi

Katasztrófahelyzet a híres horvát üdülővárosban: A tenger az úr!

Mazsi