Főoldal » Megszűnik a 198-as hívószám
Gazdaság

Megszűnik a 198-as hívószám

forrás: MTI

Január elsejével megszűnik a tudakozó jelenlegi hívószáma, a következő évtől kizárólag az ötjegyű 11800-as telefonszámon érhető el a szolgáltatás – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel.

A hatóság tájékoztatása szerint péntektől már hangbemondás sem figyelmezteti a 198-as telefonszámot felhívókat arra, hogy az országos belföldi egyetemes tudakozó hívószáma megváltozott.

Fennmaradnak a rendelkezés értelmében az egyes szolgáltatók saját, piaci alapú, szintén ötszámjegyű hívószámmal elérhető tudakozószolgáltatásai is a valamennyi magyarországi vezetékestelefon- és mobiltelefon-előfizető által hívható egyetemes szám mellett.

A 11800-as hívószámú országos belföldi egyetemes tudakozón keresztül a továbbiakban is a lakossági és az üzleti előfizetők vezetékes, valamint mobiltelefonszámairól lehet információkat kérni a nap 24 órájában, ha az érintettek előzetesen hozzájárultak azok közléséhez. Az NMHH 2013 végén írt ki pályázatot az egyetemes tudakozó működtetésére, azon az összességében legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Invitel Távközlési Zrt. nyert. Az Invitel szerződése korlátozott időre szól, a hatályos európai uniós rendelkezések ugyanis előírják a tudakozószolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát.

A közlemény szerint az öt számjegyű hívószámra uniós előírás miatt tértek át, mivel a közösségi szabályozás fokozatosan kivezeti a háromtagú hívószámokat.

 

Hasonló hírek

Sok család kazán nélkül maradhat

info

Több mint egymilliárd forint az Országos Atomenergia Hivatalnak

info

Megkapták diplomájukat a duális képzésben végzett hallgatók

Edit