Image default
Belföldi hírek

Megszületett a döntés: nem adják ki Gruevszkit

Elutasította a Fővárosi Törvényszék az Észak-Macedón Köztársaság Nikola Gruevszkire vonatkozó kiadatási kérelmét.

Megszüntette Nikola Gruevszki őrizetbe vételét, illetve az egykori miniszterelnök szabadlábra helyezését rendelte el csütörtökön a Fővárosi Törvényszék. Gruevszkire hazájában 2018 májusában hivatali visszaélés miatt két év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, mivel törvényellenesen vett páncélozott luxusautót látszólag a kormány, valójában saját részére, visszaélve politikai befolyásával.

A politikus novemberben azonban Magyarországra jött menekültstátuszért, amelyet meg is kapott. Az Interpol elfogatóparancsot adott ki Gruevszki ellen, Észak-Macedónia pedig tavaly év végén kérte a politikus kiadatását.

Mindezen felül több eljárást indított ellene az ügyészség a következő ügyekben:

  • hivatali visszaélés
  • választási csalás
  • bűnszervezetben való részvétel

Szóbeli indoklásában a bíró hosszan részletezte, hogy az észak-macedón hatóságok milyen bűncselekmények miatt kérik Gruevszki kiadását. Elmondta, hogy a magyar bíróság csak a kiadatás törvényességét vizsgálhatja, és miután a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal menekültstátuszt adott a volt miniszterelnöknek, a jogszabályok szerint nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült. Ugyanakkor a bíró arra is figyelmeztette Gruevszkit, hogy a szkopjei hatóságok által kiadott nemzetközi elfogatóparancs, illetve kiadatási kérelem továbbra is érvényben van, csak Magyarország területén nem hajtható végre.

A döntést az ügyészség, Gruevszki és a jogi képviselők is tudomásul vették, így az jogerős.

blikk

Hasonló hírek

Napról-napra csökken a Duna vízszintje

Géza

Magyarország büszke lehet arra, hogy képes határait megvédeni és polgárainak biztonságot nyújtani! (+videó)

Géza

Ennek sokan nem fognak örülni: megint drágulhat a tojás

Mazsi