Hirmagazin.eu
Főoldal » Megszólalt a katasztrófavédelem: leginkább ezzel a veszéllyel fenyeget minket a kegyetlen időjárás
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Megszólalt a katasztrófavédelem: leginkább ezzel a veszéllyel fenyeget minket a kegyetlen időjárás

Külföldön rengeteg halálos áldozatot követeltek a viharok és az árvizek, de vajon mi vár ránk idehaza? Mukics Dánielt, a katasztrófavédelem szóvivőjét kérdeztük.

Mennyire terhelték le a katasztrófavédelem egységeit az elmúlt napok esőzései?

Péntek 89, szombaton 240, vasárnap 175 riasztást kaptunk, ez közepesnek mondható. Hétfőn egyébként már nőtt ez a szám, délután 14 óráig 320 helyre vonultak ki a tűzoltók. Volt olyan vihar, amikor ezer beavatkozásra volt szükség.

Melyek voltak a riasztások leggyakoribb okai?

Pénteken szinte kizárólag kidőlt faágak, kicsavarodott fák miatt kaptunk értesítést. Szombaton és vasárnap ezeknek az eseteknek az aránya kétharmad volt, a fennmaradó arányban sérült lakóépületek, beázott pincék, alagsorok miatt telefonáltak.

Felkészültek a hazai folyószakaszokon olyan szintű áradás kezelésére és az emberek mentésére, mint például történt az Németországban?

Fel vagyunk készülve, de a vízügyi szakemberek szerint fő folyóinknál nem várható ilyen áradás, így nem lesz szükség ilyen védekezésre.

Mik jelenthet igazi veszélyt ennél az időjárásnál?

Nálunk igazi veszélyt a villámárvizek kialakulása jelenthet. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőt a talaj nem képes felvenni, a csatornahálózat elvezetni. A mélyebben fekvő településeken, utcákon megáll a víz.

Mit tanácsolnak vízátfolyáskor?

Általában dombos vidéken alakulnak ki. A legfontosabb, hogy a hömpölygő vizet kerüljük el. Egy térdig érő is elég, hogy ledöntse az embert a lábáról. Sem gyalog, sem kerékpárral, vagy autóval ne hajtsunk át rajta!

Mit tehetünk ilyen kiszámíthatatlan zivatarok esetében?

Mindig figyeljük a területre vonatkozó meteorológiai riasztásokat! Ha felhőszakadásra adnak ki riasztást, áramtalanítsuk a pincét, vigyük az emeletre azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. A pincékből garázsokból addig nem érdemes kiszivattyúzni a vizet, amíg van után folyás. Az áramló víz nagyobb kárt tehet ugyanis, mint az álló.

Vihar idején helyesebb otthon maradni?

Heves zivatarnál számítani kell arra, hogy a szélben fák dőlnek ki, így inkább maradjunk fedett, biztonságos helyen. Ha elszakadt vezetéket látunk, ne közelítsük meg, azonnal hívjuk a 112-es számot!

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: OKF

Hasonló hírek

Halálos gödöllői rablótámadás – őt keresik!

Edit

Tragédia! Cserbenhagyásos gázolás! Elütött egy nőt és elhagyta a helyszínt!

Géza

Csak halált okozó testi sértés bűntette: Börtönnél brutálisan megverte áldozatát a nő, és segítségnyújtás nélkül távozott! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!