Image default
Csillagászat, űrkutatás

Mégsem a fekete lyukak adják az univerzum hiányzó sötét anyagát

Egymásnak ütköző fekete lyukak gravitációs hullámait észlelték pár éve csillagászok, s egy ideig úgy vélték, hogy az univerzum titokzatos fekete anyagát rengeteg, az univerzumban szétszóródott fekete lyuk alkotja. A Kaliforniai Egyetem szakértői azonban mindezt megcáfolták.

24.hu

A 2014-től felfedezett több mint 700 fényes szupernóva statisztikai elemzése, és azon tény alapján, hogy egyik sem tűnt egy rejtett fekete lyuk gravitációs lencséje által felnagyítottnak vagy megvilágítottnak, a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy ősi vagy elsőrendű fekete lyukak az univerzum sötét anyagának legfeljebb 40 százalékát alkothatják. Ilyen ősi fekete lyukak csak az ősrobbanás első milliszekundumaiban keletkezhettek.

A csillagászat nagy rejtélye

Az eredményeik szerint az univerzum egyetlen sötét anyaga sem áll súlyos fekete lyukakból vagy más hasonló objektumokból – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A sötét anyag a csillagászok számára az egyik legnagyobb rejtély: bár az univerzum anyagának több mint 84 százalékát alkotja, a kutatóknak még nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk a létezését.

Nyilvánvalóan ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének. A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy érzékelhető sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető.

Több típusa is létezhet

Sok elméleti kutató mutatott be olyan elméleteket, amelyek szerint a sötét anyagnak több típusa létezik. Viszont ha a sötét anyag több össze nem függő alkotóelemből áll, minden egyes alkotóelemnek külön eredetmagyarázata lenne, ami nagyon összetetté tenné a modellt.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Hatalmas UFÓ-t videóztak le az Antarktiszon

Mazsi

Pályára állt a Bennu felé tartó űrszonda

Mazsi

Spirálgalaxis a Zsiráf csillagképben

Géza