Főoldal » Megrohamozták a magyar patikákat a koronavírustól rettegők
Belföldi hírek

Megrohamozták a magyar patikákat a koronavírustól rettegők

Egyre több magyar ember keresi fel a hazai patikákat, rengetegen egészségügyi maszkokat akarnak beszerezni, azonban kezdenek kifogyni a gyógyszertárak ezekből a termékekből. Egy megkérdezett gyógyszerész szerint nem kizárt, hogy a koronavírus terjedése miatt nő a termék iránti érdeklődés – olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Egy budapesti patika gyógyszerésze elmondta, hogy a cseppfertőzés és a levegőben terjedő vírusok ellen védelmet nyújtó két típusú egészségügyi maszk (az egyik gumiszalaggal rögzíthető, a másikat meg kell kötni) készlete teljesen kifogyott.

A patikus hozzátette, hogy több beteg is panaszkodott arra, hogy már a sokadik gyógyszertárban próbálkozik, ugyanis korábban sehol sem kapott szájmaszkot.

“Kértünk utánpótlást maszkból, de még nem igazolták vissza a megrendelésünket” – árulta el a gyógyszerész, majd hozzátette, hogy az influenzajárvány idején nem ritkaság, hogy az emberek maszkokat keresnek a patikákban, viszont sokkal többen vannak most olyanok, akik ázsiai útjuk előtt keresik fel a gyógyszertárakat. Mindemellett sok közöttük az Ázsiából származó vásárló.

Magyarországon két koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyik betegnél sem diagnosztizálták a fertőzést – mondta korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért is felelős államtitkára. Továbbra sincsen hazai érintettje a gyorsan terjedő járványnak, bár vannak olyan magyarok, akik jelenleg a legveszélyesebb kínai területeken tartózkodnak.

Vannak még azonban olyan patikák, ahol találhatnak a betegek raktáron lévő szájmaszkokat, melyek mechanikusan visszatartják a kórokozók belélegzését és hatásos védelmet nyújthatnak az influenza és más levegőben terjedő vírusok ellen. Mindemellett a már fertőzött beteg esetében is megakadályozzák, hogy az illető kilélegezze a vírust, ezzel továbbadva azt a környezetének.

Természetesen a maszkok sem jelentenek 100 százalékos biztonságot, ugyanis amint átnedvesednek könnyebben áthatolnak rajtuk a kórokozók. Érdemes ezért rendszeresen cserélni a szájmaszkokat.

Eközben rohamtempóban növekedik a halottak és a súlyos állapotban lévők száma Kínában, vasárnap estére már 80 halálos áldozata volt a járványnak. Mindemellett már csaknem hatezer fertőzés-gyanús esetet tartanak számon, a fél nappal korábbi 2684-ből.

Ázsián kívül pedig már az Egyesült Államokban is négy megbetegedést fedeztek fel, a legutóbbi beteg nemrég tért vissza Vuhanból, a fertőzés gócpontjának tartott városból. Őt most kórházban ápolják.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/EPA

Hasonló hírek

A bevándorlásról tárgyal a parlament

info

A magyar tartalékosok napját ünnepelték

Edit

Csapjon le az állami ingyenpénzre lakásvásárláskor!

Géza