Főoldal > Hírek > Szabadidő > Bulvár > Megrendítő, friss fotókon Sean Connery – Az első James Bond így néz ki ma
SeanConnery, 2008. jún. 8. Fotó: Stuart Crawford

Megrendítő, friss fotókon Sean Connery – Az első James Bond így néz ki ma

Hirdetés

Sean Connery 55 évvel ezelőtt bújt először James Bond bőrébe, akit 1962 és 1983 között összesen hét alkalommal formált meg, sokak számára pedig a mai napig ő az autentikus 007-es ügynök.

James Bond első megformálója így néz ki 87 évesen.

A 87 éves színészlegenda rajongói legnagyobb bánatára azonban 2003-ban a visszavonulás mellett döntött, utoljára “A szövetség” című fantasztikus filmben láthattuk, azóta nem vállalt új szerepet.

Sean Connery minden lépését egy ápoló figyeli, aki segít is neki a járásban, ha szüksége van rá.

Az Oscar-díjas skót színész azóta többnyire kerüli a nyilvánosságot, és csak nagyon ritkán jelenik meg hivatalos rendezvényeken, ám időnként mégis sikerül őt lencsevégre kapnia a lesifotósoknak, miután elhagyja otthonát. Ezek a fotók a közelmúltban készültek róla New York utcáin, ahol ápolója segítségével sétált egyet, a fényképek tanúsága szerint pedig nincs a legjobb állapotban a kilencven felé közeledő színészlegenda.

Nyár végén így nézett ki, amikor megnézte a US Openen Roger Federer és Frances Tiafoe összecsapását.

 

Ez a fotó augusztusban készült a színészlegendáról, aki feltűnően le is fogyott.

Azonban én azt mondom, hogy emlékezzünk a sok szépre és jóra, amit kaptunk Sean Connery-től, akiért rengetegen rajonganak világszerte, köztük én is (szerk.).

Sean Connery, 1971. Foto: Rob Mieremet, National Archief

Egy kis rövid életrajz:

Sir Thomas Sean Connery (Edinburgh, 1930. augusztus 25. –) Oscar-díjas skót színész. Connery kis szerepeket játszott különböző tv- és mozifilmekben, mielőtt megkapta volna azt a szerepet, amivel üstökösként felívelő színészi pályafutása elkezdődött. Egy alacsony költségvetésű brit film, a Dr. No elindította a filmtörténet egyik leghosszabb sorozatát. Connery James Bondként szerepelt az Oroszországból szeretettel, a Goldfinger, a Tűzgolyó, a Csak kétszer élsz, a Gyémántok az örökkévalóságnak és a nem hivatalos Soha ne mondd, hogy soha című epizódokban.

SeanConnery, 2008. jún. 8. Fotó: Stuart Crawford

Thomas Sean Connery a skóciai Edinburgh-ban született egy szegény munkáscsalád gyermekeként. Apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. A család anyagi helyzete miatt félbe kellett szakítania az általános iskolát, hogy dolgozhasson. Segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként vállalt munkát, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahonnan azonban gyomorfekélye miatt leszerelték. Fiatalkora óta aktívan sportolt: az 1950-es Mr. Universe versenyen szülőhazája színeiben bronzérmet nyert, és amikor a South Pacific című musicalben megkapta első színpadi szerepét, még profi labdarúgóként képzelte el jövőjét. Később azonban, amikor meghívást kapott a Manchester United ificsapatába, már viszonylagos színházi tapasztalattal a háta mögött mondott nemet az ajánlatra.

SeanConnery, 1988, Fotó: Wikipedia

Connery jókedvűen lubickolt a mellékszerepekben, azonban 1962-ben nagyot fordult a sorsa, mivel sok neves színész közül őt választották Ian Fleming nevezetes figurájának, James Bondnak a megformálására, a Dr. No (1962) című filmben. Connery hihetetlenül nagy nemzetközi sikert aratott a 007-es szerepében, s majd egy évtizeden át a nézők őt azonosították az ügynök figurájával.

A hetvenes évek eleje viszonylag csendesen telt el a színész számára, ez alól csak az utolsó James Bond filmje a kivétel, majd három évvel később ígéretes szerepben, a Gyilkosság az Orient expresszen (1974) című Agatha Christie – krimi filmadaptációjában volt látható. Ezután a Zardoz című sci-fi következett, majd egy évre rá Michael Caine partnereként tűnt fel az Aki király akart lenni (1975) című kalandfilmben. 1976-ban a Robin és Marien című középkorban játszódó romantikus filmben és a kor színészsztárjait felvonultató, A híd túl messze van című háborús eposzban látta magát a vásznon. Az évtized végén A nagy vonatrablás (1979) című krimivel folytatta sikereit, majd a Meteorral (1979) a katasztrófafilmek műfajába tett kitérőt.

Sean Connery au festival de Cannes 1999, Fotó: Georges Biard

 

Az öregedés magával hozta a karakterszerepeket is, melyekben Connery szintén otthon érezte magát. 1981-ben Peter Hyams Gyilkos bolygó című filmjében játszott főszerepet, majd korábbi kijelentése ellenére, miszerint nem bújik többé a 007-es ügynök szerepébe megváltozott és 1983-ban a Sohase mondd, hogy soha című moziban még utoljára magára öltötte a nyugdíj előtt álló Bond öltönyét, hogy meghódítsa a szépséges Kim Basingert és legyőzze a főgonoszt, akit Klaus Maria Brandauer alakított. Ez a film is bebizonyította, hogy az évek múltával Connery egyre jobb színész lett, gyérülő haja és szaporodó ráncai csak előnyére váltak.

Sean_Connery, 1980, Fotó: Alan Light

1985-ben feltűnt a Hegylakó című, azóta már igazi kultuszfilmnek számító moziban Christopher Lambert partnereként, majd ezt követően a világhírű irodalmi regény filmadaptációjában, A rózsa neve (1986) című filmben játszotta a főszerepet. Connery ezen alakításáért kapott először rangos kitüntetést pályafutása során, hiszen a Brit Filmakadémia a legjobb férfi színésznek járó BAFTA-díjjal jutalmazta. 1987-ben Brian De Palma kérte fel egy szerepre, az éppen akkor készülő nagyszabású maffiafilmjébe. A szesztilalom idején játszódó Aki legyőzte Al Caponét című filmben egy rutinos ír zsarut formált meg aki segít a rendőrség új vezetőjének, a fiatal Eliot Nessnek (Kevin Costner), elkapni a hírhedt chicagói bandavezért, Al Caponét (Robert De Niro). Alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat és Golden Globe-díjat. Steven Spielberg 1989-ben neki szánta az Indiana Jones harmadik részében a főhős bogaras, szeretetreméltó, szintén régész apjának szerepét, melyet szintén sikeresen személyesített meg.

Der Schotte Connery 2004 im Kilt in Washington D.C. beim Tartan Day, Fotó: Jim Varhegyi

Conneryt azonban nem kerülték el a főszerepek sem, hiszen a kilencvenes évek elején olyan filmekben volt első számú személy, mint az Oroszország ház könyvkiadója, vagy a Vadászat a Vörös Októberre orosz tengeralattjáró parancsnoka. A Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film végső jelenetében is feltűnik néhány másodpercre, azonban ezért is jelentős összeget zsebelt be. Újfent látható volt a nagy sikerű Hegylakó című film folytatásában, mely A hegylakó visszatér címmel jelent meg, majd rá egy évre a Medicine Man című kalandfilmben játszotta a címszereplőt. Ezután két krimiben is játszott; Gyilkos nap (1993) és Egy igaz ügy (1995).

Aankomst Sean Connery op Schiphol 23 november 1983, Fotó: Rob Bogaerts

Arthúr király megformálója volt Az első lovag (1995) című kalandfilmben, melyben Richard Gere és Julia Ormond voltak a partnerei. A Sárkányszívben (1996) pedig igen nagy örömét lelte, ugyanis nemcsak ő kölcsönözte a hangját Dracónak, az animációs sárkánynak, hanem az animátorok Connery arcvonásaival is felruházták a figurát. Szintén ebben az évben szerepelt a hatalmas sikert arató, A szikla című akciófilmben, melyben Nicolas Cage és Ed Harris voltak a partnerei. 1998-ban a Briliáns csapda című krimiben Catherine Zeta-Jones tolvajtársát alakította és ugyanebben az esztendőben szerepelt még a Bosszúállók című brit fantáziafilmben is, melyet a kritikusok az év legrosszabb filmjének kiáltottak ki.

A rózsa neve, Sean Connery és Christian Slater, Fotó: Wikipedia

A Fedezd fel Forrestert! (2000) című filmben Connery igazi, korához illő figurát alakít, egy idős, visszavonult írót és alakításából is kiderül, mennyire élvezte a figurát. E filmje után egy kisebb szünet következett, de a színész eközben sem tétlenkedett és saját produkciós cége, a Fountainbridge Films keretében Connery számos tervet dédelget, például néhány kedvence folytatását – Időbanditák, Indiana Jones, A szikla – mi több, még azt is lehetségesnek tartotta, hogy még egyszer eljátssza James Bondot. Azonban ezek később is csak tervek maradtak és ma már tudjuk azok is maradnak. Connery ugyanis bejelentette, hogy A szövetség (2003) című mozija után visszavonul a filmipartól és attól kezdve családjának fog élni. Bár több rendező próbálta visszacsalogatni, némelyik igen jelentős pénzösszeg fejében, Connery nem adta be a derekát és valóban 2003-ban láthatták őt a nézők utoljára a mozivásznon.

Sean Connery plaque, Fountainbridge Edinburgh, Fotó: Kim Traynor

Az évtizedek során a James Bondként egykor nők millióinak szívét megdobogtató Connery vonzereje mit sem kopott. Sőt, a szerepei begyakorlása során a karakter mozgására különleges gondot fordító színész egyike azon keveseknek, akik 60 év felett is testre szabott szerepeket kaptak (mint erről a Fedezd fel Forrestert! című filmben is meggyőződhettünk). A fáradhatatlan színész nagy skót hazafi, még a hetvenes években megalapította a Scottish International Education Trustot, az alapítványt mely a szegények oktatásában próbál meg segítséget nyújtani. Magánélete is rendezett, első feleségétől, az ausztrál Diane Cilento színésznőtől szülelett Jason fia, második nejét, a francia-marokkói festőművészt, Micheline Roquebrunet 1975-ben vette el. Connery pályafutása során számos elismerésben is részesült: egyebek mellett megkapta a francia Becsületrendet, valamint 1990-ben életműdíjjal jutalmazta a Brit Filmakadémia. 1995-ben Cecil B. DeMille díjat kapott a Hollywood Foreign Presstől, 1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet. II. Erzsébet brit királynő nemrégiben lovaggá ütötte – miután pár évvel korábban, mint skót nacionalistától, már megtagadták tőle az elismerést. Azóta viszont újfent igényt tarthat a Sir Sean Connery megszólításra.

 

Sean Connery, 1964, Sean Connery in Hitchcock’s, Marnie trailer. Fotó: Dr. Blofed

Díjak és jelölések

1988 – BAFTA-díj – legjobb férfi főszereplő – A rózsa neve (1986)
1988 – Oscar-díj – legjobb férfi mellékszereplő – Aki legyőzte Al Caponét (1987)
1988 – Golden Globe-díj – legjobb férfi mellékszereplő – Aki legyőzte Al Caponét
1988 – jelölés: BAFTA-díj – legjobb férfi mellékszereplő – Aki legyőzte Al Caponét
1990 – jelölés: BAFTA-díj – legjobb férfi mellékszereplő – Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)
1990 – jelölés: Golden Globe-díj – legjobb férfi mellékszereplő – Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
1991 – jelölés: BAFTA-díj – legjobb férfi főszereplő – Vadászat a Vörös Októberre (1990)
1995 – Golden Globe-díj – Cecil B. DeMille-életműdíj
1998 – BAFTA-díj – BAFTA Akadémiai tagság

Oscar-díj, Fotó: szabadsag.ro

Egyéb kitüntetései

2006. Amerikai Filmintézet – Életműdíj
2005. Európai Filmdíj – Életműdíj
2002. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál – A zsűri különdíja
2002. Olasz Telegatto-díj – Különdíj
2001. Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál – Sivatagi Pálma Életműdíj

Sean Connery, James Bond, Fotó: Pinterest

1999. Európai Filmdíj – Közönség-díj – Briliáns csapda
1999. ShoWest Egyesület – Életműdíj
1997. Blockbuster Entertainment-díj – Kedvenc férfi mellékszereplő – A szikla (film)
1997. Lincoln Center Film Egyesület – Ünnepi kitüntetés
1997. MTV Movie-díj – A legjobb filmes páros (Nicolas Cagevel megosztva) – A szikla (film)
1995. Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája – Életműdíj
1993. Nemzeti Filmszemle Tanács, USA – Karrier-díj
1992. Amerikai Cinematheque Gála – Cinematheque-díj
1988. Kansas City Filmkritikusok Szövetségének Díja – Legjobb férfi mellékszereplő – Aki legyőzte Al Caponét
1988. Londoni Filmkritikusok Szövetségének Díja – Az év férfi színésze – Aki legyőzte Al Caponét

Never Say Never Again, Sean Connery, Fotó: Jakes Rolex World

1987. Germán Film-díj – Legjobb férfi színész – A rózsa neve
1987. Nemzeti Filmszemle Tanács, USA – Legjobb férfi mellékszereplő – Aki legyőzte Al Caponét
1985. Bambi-díj
1984. Pudding Fesztivál – Az év embere cím
1982. ShoWest Egyesület – Különdíj – Az év világ sztárja
1966. Laurel-díj – A legjobb akció alakítás – Tűzgolyó
1965. Laurel-díj – A legjobb akció alakítás – Goldfinger
1964. Laurel-díj – A legjobb akció alakítás 3. hely – Dr. No

Laurel-díj, Fotó: Stockfresh

Forrás: wikipedia, femina

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: