Image default
Külföld

Megrázó részletek: magyar érintettjei is vannak a görög tűzvésznek

Többen is nyaralnak arrafelé, ahol a több mint 70 áldozatot követelő tűz pusztít.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy több mint 70 halálos áldozata és legalább 150 sérültje van a Görögország nyugat-attikai régiójában, Athénhoz közel pusztító tűzvésznek. A hétfői erdőtűz nem kímélt településeket, nyaralókat, otthonokat sem. Mati üdülőtelepét teljesen beborították a lángok, sokan a vízbe menekültek előlük, több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és sziklás területekről. Azok, akik az autópályán próbáltak menekülni, halálra égtek.

Blikknek nyilatkozott a tűzvész néhány magyar érintettje, akik szinte közvetlen közelről élték át a történteket. Györgypál Levente Athénban pihen édesanyjával, szerinte főleg a közhangulaton érezhető leginkább az események súlya, ugyanis ilyen horderejű katasztrófa rég nem történt az országban. Az Athén felett is terjengő füstre először azt hitte, esőfelhő.

Egy másik, ugyanígy Görögországban nyaraló család egy autópálya elején ragadt éjszaka, Kinetába tartva. Biztonságuk érdekében húzódtak le egy fizetőkapunál, több másik autóshoz hasonlóan. Amikor sikerült visszajutniuk a szállásra, azt hallották, hogy a part teljesen leégett, de több épületet sikerült megmenteni.

A helyi magyar konzulátusnak egyelőre nincs tudomása magyar áldozatokról és sérültekről. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy Rafina, Mati, Nea Voucasz és Nea Makri települések környékét kerüljék el.

Legtragikusabb az volt, amikor áldozatok csak pár lépésnyire voltak a megmeneküléstől, mégis meghaltak – 26 egymásba kapaszkodott halottat találtak pár lépésnyire a tengertől Görögországban. A tűzvész elől egy sziklajáraton próbáltak kimenekülni a vízre, és erre minden esélyük meg is lett volna, de nem láttak a füsttől.
Alig pár lépésnyire voltak a megmeneküléstől, mégis meghaltak. A The New York Times beszámolója szerint a mentőalakulatokat is megdöbbentette az a 26 holttest – férfiak, nők és gyerekek – akiket néhány lépésnyire a tengertől, egy a vízhez vezető szűk sziklalépcső tetején találtak meg, egy ház kertjében. Valószínűleg épp a lejáratot keresték, de akkor már olyan füst volt, hogy nem láttak semmit, és tájékozódni sem tudtak. A már biztos halál tudatában sokan közülük összeölelkeztek, így néhány méterre a tengertől lelték halálukat.

Görögörszág történetének egyik legsúlyosabb tűzvésze eddig 79 ember halálát okozta – vagy megégtek, vagy füstmérgezést kaptak, vagy menekülés közben a tengerbe fulladtak. 187-en kerültek kórházba, köztük húsz gyerek. A görög kormány tájékoztatása szerint 10 sérült válságos állapotban van.

Egy 23 éves helyi lakos, Danae Koliou azt mesélte, hogy kedden holttestek tucatjaira talált rá a városban, ahol él, és talált egy gazdátlan mobiltelefont is, 47 nem fogadott hívással – valószínűleg az egyik áldozatot keresték a szerettei.

BBC alábbi légi felvételén látszik a pusztítás, amit a tűz végzett. A lenti képeken pedig a közösségi médiában megjelent képeket mutatjuk a döbbenetes emberi tragédiákról, amelyeket a katasztrófa okozott.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu, BBCThe New York TimesBlikknek

Hasonló hírek

Robbanás, tűz egy román fegyvergyárban – VIDEÓ

Mazsi

A szlovén parlament engedélyezte a hadsereg bevetését a határokon

Edit

Agyhalottként került vissza a családjához a diák

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------