Főoldal » MEGRÁZÓ KIÁLLÍTÁS NYÍLT A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKRŐL
Belföldi hírek

MEGRÁZÓ KIÁLLÍTÁS NYÍLT A PSZICHIÁTRIAI VISSZAÉLÉSEKRŐL

BUDAPEST – Különleges vándorkiállítás nyitotta meg kapuit kedden délutánPszichiátria – Segítség vagy megtévesztés?” címmel a KöKi Terminál bevásárlóközpontban. A pszichiátriákon történő visszaéléseket szemléletesen bemutató, egyedülálló kiállítás anyaga egy nemzetközi emberjogi szervezet több mint 40 éves, kiterjedt jogvédő és kutatómunkája eredményeképpen állt össze. A szervezők a kiállítást csak erős idegzetűeknek ajánlják.

A szervező alapítvány elnöke, Dobos János beszél

Hogyan függ össze napjaink fenyegető terrorizmusa a pszichiátriával? Kik és hogyan fejlesztették ki a ma már embertelennek tartott pszichiátriai agyműtéteket és sokk-kezeléseket? Hogyan rombolta le a pszichiátriai befolyás számos világhírű művész életét és karrierjét? Ezekre és még számos más kérdésre kaphat választ, aki ellátogat a kedden megnyílt kiállításra.

A bemutatott anyag közel sem csak a pszichiátriai intézetekben kezelt embereket érinti – mondta Dobos János, a tárlatot szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke. – Éppen ellenkezőleg: azt mutatja be, hogy a pszichiátria napjainkban milyen nagy mértékben jelen van az élet szinte minden területén, s ez milyen mélyreható, sokszor káros következményekkel jár a társadalomra nézve. Mindannyiunk érdeke és feladata, hogy tegyünk ez ellen.

A halott fia képét tartó anya átvágja a kiállítás szalagját

A kiállított anyag, amely először az Egyesült Államokban került nagy sikerrel a nagyközönség elé, majd bejárta Európa szinte minden nagy városát, eddig soha nem látott alapossággal mutatja be a pszichiátriai visszaélések széles skáláját, illetve napjaink pszichiátriájának társadalomra gyakorolt hatását. Mivel a kiállítás a pszichiátriákon történő visszaéléseket sok esetben valódi dokumentumfelvételek nyers valóságán keresztül mutatja be, a tárlat megtekintése gyengébb idegzetűeknek és 16 év alattiaknak nem ajánlott – utóbbiaknak csak felnőtt kísérettel.

A megnyitó rendezvényen beszélők egyike egy édesanya volt, akinek 21 éves fia csupán másfél nap pszichiátriai kezelés alatt vált emberi ronccsá és vesztette életét. Őt egy orvos követte, aki korábban gyógyszergyári orvoslátogató ügynökként dolgozott, így számos bennfentes információt osztott meg a hallgatósággal arról, hogyan válhat emberek egészsége a pszichiátriai gyógyszerbiznisz áldozatává.

A megnyitón elhangzott: a kiállítás fontos szerepet tölt be abban, hogy a nagyközönség és a döntéshozók szembesüljenek a mentális egészségügy területén történő visszaélésekkel, s így lehetőség legyen ezek felszámolására.

A kiállítás 2016. augusztus 22-től szeptember 4-ig, minden nap 10 és 20 óra között tekinthető meg a KöKi Terminál második emeletén; a belépődíj mindenki számára tetszőleges összeg.

 

forrás: emberijogok.hu

Hasonló hírek

Nem mentség, ha valaki nem tud az útdíjfizetési rendszer üzemszünetéről

info

Amerikai harckocsik vonulnak át az országon

Mazsi

Széll Kálmán tér: változik a forgalmi rend

info