Hirmagazin.eu
Főoldal » Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
Belföldi hírek

Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést

Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított

– fogalmazott ifj.Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este adásában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.

A határnyitás 30. évfordulóján, augusztus 19-én Angela Merkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt, ahol beszédet mondanak, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak.

A német baloldal részéről és a nemzetközi sajtóban is többen bírálták a német kancellárt a látogatása miatt.

A The Times brit lap írása szerint „Angela Merkel és az ultranacionalista Orbán Viktor beszédet mond egy misén az évforduló alkalmából, bár Magyarország kerítést emelt a déli határon”.

Idézik a Német Balpárt társelnökét, Bernd Riexingert, aki azt mondta, hogy aki fel akar lépni a rasszizmus és a nacionalizmus ellen, annak nem szabad megjelennie egy ilyen rendezvényen.

A Századvég jogi szakértője szerint ezek a vélemények a „kristályliberálisok, a holokauszttagadók és a kommunizmus bűneinek tagadóinak sorába illeszthetők be”.

Úgy vélte, hogy ezzel meg próbálják elvitatni azt a történelmi érdemet, amit Magyarország 1989-ben tanúsított.

Elvitatják azt a rendkívül mély szeretet, amely Helmuth Kohl Aggodalom Európáért című kötetéből is sugárzik, amelyhez Orbán Viktor írta az előszót. Kohl leírta, hogy Németország megosztottsága szimbolizálta Európa megosztottságát.

Idézte a 2017-ben elhunyt kancellár könyvéből azt a passzust, amiben a konzervatív politikus azt írja, „egy sorsközösség voltunk, amelynek során

a berlini fal első kövét a magyarok ütötték ki”.

Szimbolikus, hogy két egymást követői napon Szent István van a középpontban – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Helmuth Kohl is arról írt, hogy a német-magyar kapcsolatok akkor kezdődtek, amikor Szent István Gizellát, a későbbi II. Henrik császár lánytestvérét  választotta feleségül.

Aki nem látja ennek fennköltségét, nem érzi át ennek a szépségét az nem méltó arra, hogy szóljon ebben az ügyben” – mondta.

Egy ilyen méltóságteljes ünnephez teljesen méltatlan, ilyen értelemben indifferens, hogyan próbálják meg besározni a hétfői megemlékezést” – tette hozzá a ifj. Lomnici.

Befogadó nemzet

Több száz kelet-német augusztus 19-én a magyarok óvó kezei alatt jutott át a határon, de a hatalom bizonytalanságát jelzi, hogy két nappal később, augusztus 21-én osztrák területen halálosan megsebesítettek  egy határátlépőt – hangzott el az adásban.

A sors fintora, hogy a magyar embereket próbálják xenofóbnak beállítani, amikor a keletnémetekért, az Ukrajnából érkező menekültekért mindent megtettek.

Ennél befogadóbb nemzet nem nagyon van Európában és a következő két napon ennek szellemiségében kell ünnepelnünk” – fejtette ki.

A páneurópai piknikkel kapcsolatban elmondta, anélkül, hogy csorbítanánk annak jelentőségét, előtte két hónappal már elhangzott Orbán Viktor beszéde a Hősök terén, ami

a rendszerváltásban fordulópontot jelentett.

„Sokan azt gondolták, hogy az itt állomásozó szovjet tankok árnyékában a beszédnek súlyos következménye lesz” – fogalmazott.

hirado

Hasonló hírek

Hollik: A Soros-alapítvány dróton rángatja Brüsszelt

Géza

Most először kamera elé állt az a magyar rendőr ezredesnő, akit állítása szerint magasrangú felettese vert össze, miután szakítottak

Mazsi

Az EU nem foglalkozott kétmillió biometrikusan regisztrált menekülttel

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------