Image default
Belföldi hírek

Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést

Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított

– fogalmazott ifj.Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este adásában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.

A határnyitás 30. évfordulóján, augusztus 19-én Angela Merkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt, ahol beszédet mondanak, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak.

A német baloldal részéről és a nemzetközi sajtóban is többen bírálták a német kancellárt a látogatása miatt.

A The Times brit lap írása szerint „Angela Merkel és az ultranacionalista Orbán Viktor beszédet mond egy misén az évforduló alkalmából, bár Magyarország kerítést emelt a déli határon”.

Idézik a Német Balpárt társelnökét, Bernd Riexingert, aki azt mondta, hogy aki fel akar lépni a rasszizmus és a nacionalizmus ellen, annak nem szabad megjelennie egy ilyen rendezvényen.

A Századvég jogi szakértője szerint ezek a vélemények a „kristályliberálisok, a holokauszttagadók és a kommunizmus bűneinek tagadóinak sorába illeszthetők be”.

Úgy vélte, hogy ezzel meg próbálják elvitatni azt a történelmi érdemet, amit Magyarország 1989-ben tanúsított.

Elvitatják azt a rendkívül mély szeretet, amely Helmuth Kohl Aggodalom Európáért című kötetéből is sugárzik, amelyhez Orbán Viktor írta az előszót. Kohl leírta, hogy Németország megosztottsága szimbolizálta Európa megosztottságát.

Idézte a 2017-ben elhunyt kancellár könyvéből azt a passzust, amiben a konzervatív politikus azt írja, „egy sorsközösség voltunk, amelynek során

a berlini fal első kövét a magyarok ütötték ki”.

Szimbolikus, hogy két egymást követői napon Szent István van a középpontban – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Helmuth Kohl is arról írt, hogy a német-magyar kapcsolatok akkor kezdődtek, amikor Szent István Gizellát, a későbbi II. Henrik császár lánytestvérét  választotta feleségül.

Aki nem látja ennek fennköltségét, nem érzi át ennek a szépségét az nem méltó arra, hogy szóljon ebben az ügyben” – mondta.

Egy ilyen méltóságteljes ünnephez teljesen méltatlan, ilyen értelemben indifferens, hogyan próbálják meg besározni a hétfői megemlékezést” – tette hozzá a ifj. Lomnici.

Befogadó nemzet

Több száz kelet-német augusztus 19-én a magyarok óvó kezei alatt jutott át a határon, de a hatalom bizonytalanságát jelzi, hogy két nappal később, augusztus 21-én osztrák területen halálosan megsebesítettek  egy határátlépőt – hangzott el az adásban.

A sors fintora, hogy a magyar embereket próbálják xenofóbnak beállítani, amikor a keletnémetekért, az Ukrajnából érkező menekültekért mindent megtettek.

Ennél befogadóbb nemzet nem nagyon van Európában és a következő két napon ennek szellemiségében kell ünnepelnünk” – fejtette ki.

A páneurópai piknikkel kapcsolatban elmondta, anélkül, hogy csorbítanánk annak jelentőségét, előtte két hónappal már elhangzott Orbán Viktor beszéde a Hősök terén, ami

a rendszerváltásban fordulópontot jelentett.

„Sokan azt gondolták, hogy az itt állomásozó szovjet tankok árnyékában a beszédnek súlyos következménye lesz” – fogalmazott.

hirado

Hasonló hírek

Szeles és felhős lesz a vasárnap

Edit

Gyurcsány erőlködik, mint ebihal a mocsárban! Oszd meg!

Géza

Együtt villamosozott a magyar és a szerb miniszterelnök

Géza