Főoldal » Megoldódott a rejtély, eredeti Vincent van Gogh oslói önarcképe – videó
Művészet

Megoldódott a rejtély, eredeti Vincent van Gogh oslói önarcképe – videó

Fél évszázados rejtély oldódott meg azzal, hogy igazolták az oslói múzeumban őrzött Vincent van Gogh-festmény eredetiségét.

Az önarckép amiatt is különleges, hogy 1889-ben készült, amikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.

A mű eredetiségét a hetvenes években kérdőjelezték meg.

A Norvég Nemzeti Múzeum kurátora, Mai Britt Guleng elmondta, hogy a képet a művész munkásságának vezető szakértői vizsgálták meg.

Vincent van Gogh 1889-es autoportréja némiképp különbözik a többi önarcképétől. Stílusa és színvilága miatt azonban eddig is Van Gogh-hoz kötötték az alkotást.

Az amsterdami Van Gogh Museum szakértője, Louis van Tilborgh magyarázza, hogy a festmény Franciaországban készült. Azt nem sikerült tisztázni, hogy a mű Arles-ban, Saint-Rémy-de-Provence-ban vagy Auvers-sur-Oise-ban született. Elkészülte után van Gogh két barátja, Joseph és Marie Gioux tulajdonába került, akik Arles-ban éltek.

Az önarckép nagy jelentőséggel bírt van Gogh számára, mivel első nagyobb pszichotikus rohamához és az azt követő szanatóriumi kezeléséhez fűződik. Egy levélben arról számol be fivérének, hogy az önarcképpel állapotát próbálta kifejez

euronews, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vérzivataros idők vidámabb pillanatai egy magyar haditudósító képein! Oszd meg!

Géza

Kincses Gyula Szakmai önéletrajz

info

Rembrandt-kincs került elő

info