Hirmagazin.eu
Főoldal » Megnyílik a Dunántúl első cigányétterme Pécs szívében (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!
Gasztronómia, vega

Megnyílik a Dunántúl első cigányétterme Pécs szívében (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Az ország első cigány lakásétterme, a Kóstolda olyannyira beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy a hosszú távú tervekből alig négy év alatt valóság lett.

 

A pécsi Színes Gyöngyök Egyesület áprilisban megnyitja a Dunántúl első cigányéttermét Pécs szívében, ahol autentikus roma punyát, lecsót és „asztal körül futkosós rétest” is kóstolhatunk majd.

A Színes Gyöngyök Egyesület 2004-ben azért jött létre, hogy segítse a roma nőket családi és társadalmi szerepeikben. Folyamatosan támogatják őket szociális, jogi, mentálhigiénés tanácsadással és a közéletben való szereplésük elősegítésével. Az egyesület minden adandó alkalommal igyekszik népszerűsíteni saját tevékenységét, ezért a helyi rendezvényeken, fesztiválokon gyakran megjelennek. A kezdeményezés célja, hogy egy olyan találkozási pont jöhessen létre, ahol a nem cigány lakosság megismerheti a cigány lakosság szokásait, értékeit és nem utolsósorban az ételeit.

A pécsi szervezet tagjai 2015 nyarán valósították meg régóta dédelgetett álmukat, a Kóstoldát, mely egy autentikus cigány ételeket kínáló lakásétterem. Ahhoz, hogy a tervekből valóság váljon, az egyesületet az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus, illetve az Ökotárs Alapítvány és partnerei támogatták.

Akkori látogatásunk során még csak hosszú távú tervként emlegette Várnai Anna, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke az étterem nyitását, mostanra azonban egyértelművé vált az egyre növekvő igény miatt, hogy szükség van egy második helyre is.

– Az utóbbi időben annyi vendég szeretett volna lakáséttermünkbe ellátogatni, hogy már nem győztük kielégíteni az igényeket. Adta magát, hogy megnyissuk a Kóstolda belvárosi „nagytestvérét”, mellyel reményeink szerint áprilisban el tudunk startolni – árulta el lapunknak Várnai Anna. Hozzátette, hogy a város szívében mindenféle nemzetiségű gasztronómia képviseletében működik már étterem, viszont a roma ételkultúrának semmilyen jelét nem lehet látni. – Azt remélem, hogy megfelelően tudjuk majd reprezentálni a cigány gasztronómiát – így Várnai Anna.

Természetesen a kínálatban, és az ételek minőségében sem lesz más a belvárosi Kóstolda, állandó ételük lesz a cigánylecsó – Várnai Anna szerint ez az egyik legjellegzetesebb roma fogás –, de fontosnak tartják, hogy mindig lehessen kapni a cigánykenyerüket is, a punyát. Ez utóbbit naponta többször fogják sütni, hogy a vendégek asztalára mindig frissen sült kenyér kerüljön. Nem maradhat el „az asztal körül futkosós rétes” sem – aminek a kinyújtott tésztája akkora, hogy a szakácsok az asztal körül futkosnak, mire elkészítik –, mely szintén helyben sül majd. Állandó fogás lesz továbbá a pörköltek és egyéb finomságok mellett a cigánypecsenye is.

A Király u. 36. szám alatt nem csak vacsorázni tudunk majd, menüzni is beülhetünk, de lesznek itt különböző témák köré szervezett események, felolvasóestek, kiállítások, beszélgetések. Várnai Anna elmondta azt is, hogy a Komját Aladár utca 12-ben továbbra is működik majd lakáséttermük, hiszen a családias hangulatú, beszélgetős vacsorákat ott lehet igazán megvalósítani.

Forrás: pecsma.hu

Hasonló hírek

Farsangi ropogtatnivaló finomságok

info

Cukiság kimaxolva: megnyílt az első Hello Kitty étterem

info

Noszvaji túrós lepény, nincs is ennél könnyebb, puhább túrós finomság!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------