Tudástár - minden érdekesség

Meglepő, mit írt le Stephen Hawking a halála előtt: mindent megváltoztat az utolsó elmélete

Stephen Hawking legfontosabb tudományos munkája lehet az utolsó elmélet, amit hetekkel a halála után hoztak nyilvánosságra.

Közel két hónapja, hogy a világ egyik nagy – ha nem a legnagyobb – koponyája eltávozott az élők sorából. Persze, ez korántsem jelenti azt, hogy Stephen Hawking feledésbe merült volna.

A tudós családja körében.

A híres elméleti fizikus nem sokkal halála előtt egy új tudományos elméleten munkálkodott a párhuzamos univerzumok észlelhetőségéről, melyben azt feltételezi, hogy az univerzum mégis véges, és egyszerűbben működik, mint eddig hittük.

Stephen Hawking 1942. január 8-án született Oxfordban, és már 17 évesen az Oxfordi Egyetemen tanult, doktori fokozatát pedig a Cambridge-i Egyetemen szerezte.

A Smooth Exit From Eternal Inflation nevű értekezés Hawking leglényegesebb munkája lehet. A professzor hajdani tudóstársai reprezentálták az utolsó tanulmányt, melyben azokat a forradalmi matematikai megoldásokat részletezte, melyeket fel lehetne használni egy, a több ősrobbanás tényét bizonyító űrszerkezet megépítéséhez.

Eleinte nehezen dolgozta fel a betegségét, de az orvosai tanácsára végül folytatta a kutatásait, és családot alapított. Jane-nel való kapcsolata is segített túljutnia a lelki válságon.

Ez a probléma elsőként még 1983-ban merült fel: ekkor vetette ugyanis Hawking papírra a határtalanság-elméletét, vagyis az univerzum keletkezését az ősrobbanás következtében. Hawking az új esszében ezt a gondolatkört új megvilágításba helyezte: szerinte végtelen számú ősrobbanás történhetett, ami véges univerzumokat eredményezett, és létrehozott egy matematikai paradoxont.

Miután kiderült, hogy Jane évek óta megcsalja, 1995-ben elváltak, és még abban az évben feleségül vette Elaine-t. Felröppent a hír, hogy a nő bántalmazza a tudóst, ám ő ezt tagadta, 2006-ban mégis elváltak.

Carlos Frenk, a Durham Egyetem kozmológus professzora és Thomas Hertog, a belgiumi Leuven Egyetem professzora egyaránt elismerően nyilatkozott Hawking utolsó munkájáról. Szerintük ötletei bámulatos nézőpontot nyújtanak arra vonatkozóan, hogy milyen bizonyítékokra bukkanhatnak a párhuzamos univerzumok létezésével kapcsolatban. Hertog professzor két héttel a halála előtt találkozott a fizikussal, hogy még egyszer megvitassák az értekezést, mielőtt azt benyújtják végső jóváhagyásra.

2007-ben látogatást tett a NASA-nál, hogy részt vehessen egy súlytalansági repülésen, amivel az űrutazás fontosságára akarta felhívni a figyelmet.

Ritkán látott fotók Stephen Hawking életéből

“Nagyszerű tudós és kivételes ember volt, akinek munkája és öröksége még sok évig élni fog. Bátorsága, kitartása, zsenialitása és humora világszerte inspirálta az embereket. Egyszer azt mondta: ‘Nem lenne olyan nagy az univerzum, ha nem jelentene otthont olyan embereknek, akiket szeretünk.’ Örökké hiányozni fog”.

2008-ban a Vatikánban járt, itt találkozott XVI. Benedek pápával is, aki személyesen megáldotta.

 

II. Erzsébettel többször is találkozott, a brit királynővel együtt jótékonykodott a fogyatékkal élők javára.

 

2012-ben volt egy jelenete az Agymenők című sorozatban, de szerepelt a Star Trek: Az új nemzedékben, valamint a Simpson család és a Futurama animációs rajzfilmsorozatokban is.

Forrás: femina.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Utánozni való példaképeknek nevezte Ferenc pápa a szenteket

info

Olyat látott a paranormális kutató, amitől még ő is halálra rémült…

Mazsi

Van hatásos permetszer a kullancsok ellen

info