Hirmagazin.eu
Főoldal » Meglepetés a magyar boltokban: olcsóbb lett a családi bevásárlás
Belföldi hírek

Meglepetés a magyar boltokban: olcsóbb lett a családi bevásárlás

Az előző hónapok tempós áremelkedése után szokatlanul nagy csökkenést mért az élelmiszerárakban a Privátbankár.hu legfrissebb, augusztusi Árkosár-felmérése

– éves mélypontra kerültek az árak.

Normalizálódik a helyzet a zöldségosztályon, ahogy a magyar áru átveszi az import helyét; a dinnye ára pedig közelít a 100 forintos lélektani határhoz.

Augusztus 2-án vettük nyakunkba három hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk. Az elmúlt hónapok tempós áremelkedése után azt tapasztaltuk: a nyár végére komolyabb leárazásokba kezdtek a láncok, ennek következtében az Auchanban, az Intersparban és a Tescoban is jóval olcsóbban megúszhattuk a havi nagybevásárlást, mint júliusban.

Piaci árak elemzése – Hirmagazin.eu

A hiperek nagyon együtt mozogtak: mindhárom helyen 5-7 százalék körüli havi árcsökkenést mértünk, a különbségek a végeredményben így nem jelentősek. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között is csak 434 forint a differencia, alig 2 százalék.

Privátbankár.hu Árkosár-felmérés – 2012 óta – Auchan, Tesco, Interspar

Jó hír a vásárlóknak, hogy mindenhol 20 ezer forint alá esett a nagybevásárlás végösszege, és így az átlagár is (19 609 forint). Ilyet utoljára áprilisban mértünk – a mostani árszint ráadásul éves mélypontot is jelent.

Tavasszal fordult elő utoljára az is, hogy az Árkosár éves árindexe negatív lett. Ez azt jelenti, hogy nem csak az előző hónapnál, hanem az előző év augusztusánál is olcsóbban tudtunk most bevásárolni, bár tavaly nyárhoz képest már szerényebb az árcsökkentés mértéke. 1,3 százalékkal kerül kevesebbe most a nagybevásárlás, mint egy éve – ez az Interspar 4 és az Auchan 1,1 százalékos éves árcsökkentésének köszönhető. A Tesco 1,1 százalékot emelt az árain tavalyhoz képest, ám még így is ők lettek a legolcsóbbak augusztusban.

Az éves áremelkedés mértéke avagy a Privátbankár Árkosár éves árindexe

Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban kínálják, akkor 18 ezer forintnál is kevesebbet kellene fizetnünk, ám 3 hipermarketet végigjárni vagy három bevásárlócsapatot leszervezni nem valami szívderítő feladat, biztosan nem éri meg a kevesebb mint kétezer forintos spórolást.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH csütörtökön teszi közzé a fogyasztói árak júliusi alakulásáról szóló inflációs adatot.

A havi szinten komolynak nevezhető árcsökkenésben jelentős szerepe volt annak is, hogy folytatódott a korábbi árrekorder, a krumpli árának esése – közel 30 százalékkal olcsóbban találtunk most burgonyát az áruházakban, mint júliusban. Így már csak 19 százalékkal drágább a krumpli, mint egy éve, holott az elmúlt hónapokban 100 százalék fölötti éves áremeléseknek is lehettünk tanúi ezen a fronton.

Piaci árak elemzése2 – Hirmagazin.eu

Júliushoz képest számos termék olcsóbb lett, ezek közül kiemelkedik az UHT tej és a margarin 15 százalék körüli árcsökkenése is, de pezsgőt is 10 százalékkal olcsóbban találtunk, mint egy hónapja. Komolyabb áremelést csak egyes üdítőknél mértünk júliushoz képest.

Tavaly augusztushoz képest a már említett, 19 százalékot dráguló krumpli mellett a liszt 32 százalékos, a tészta 22 százalékos drágulását érdemes kiemelni. 10 százalékot meghaladó mértékben drágult a túró rudi, a májas és a kenyér is. Nagyjából 20 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, a tea és az UHT tej, 10 százalékot meghaladó éves árcsökkentést mértünk a pezsgőnél, a margarinnál és a kávénál is.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is kiválasztottunk 3 élelmiszert, és megnéztük, hol adják a legolcsóbban – márkára és minőségre való tekintet nélkül.

Tovább figyeljük a dinnyekínálatot a hipermarketekben. A legolcsóbb görögöt az Intersparban találtuk: 119-ért adták a hazai magszegény görögdinnyét, az akciós ár már közelít a 100 forintos lélektani határhoz. (Ez nem csak a vásárlók lélektani határa, a dinnyetermesztők is valahol ezen a környéken szoktak kiakadni a túl alacsony felvásárlási ár miatt.) Az Auchan és a Tesco 139-ért adta a magyar görögdinnye kilóját. Sárgadinnyét 199 forintért kaphatunk olcsón – az Intersparban ennyiért magyart adnak, a Tescóban viszont csak spanyolt találtunk. Az Auchanban 299-ért adták a magyar sárgadinnyét.

Grillsajtot az Auchanban adtak a legolcsóbban: 2245 volt a Mizo termékek kilója akciósan. A Tesco sajátmárkás grill camembert-je 2653 forintra jött ki kilónként, az Intersparban a legolcsóbb a szarvasi grill mozzarella volt 2660 forintért kilónként.

Még tart a fesztiválszezon, elkezdődött a Sziget is, megnéztük, az alacsonyabb költségvetéssel bíró fesztiválozók hol mennyiért kaphatnak olcsó vodkát. A Tescóban csak 3169 forint a Pure Star literje, az Auchanban pedig 3658 forint az akciós Crystal Vodka literenként. Az Interspar Girja márkájú magyar versenyzője egy hajszállal marad a literenkénti 4 ezer forintos ár alatt.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

privatbankar

Hasonló hírek

Veszteséges volt a Raiffeisen tavaly

info

Változik a közlekedés a fővárosban péntek délután egy demonstráció miatt

info

Hamarosan dönthetnek a „Soros-akta” részleges publikálásáról

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------