Hirmagazin.eu
Csillagászat, űrkutatás

Meglékelte a Perseverance a Marsot, de van egy kis gond – fotók

Megkezdte az első darab kőzetminta begyűjtését a Perseverance marsjáró a vörös bolygón – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Ez az első a mintegy harminc mintából, amely a tervek szerint néhány év múlva a Földre érkezik elemzésre.

Még több külföldi hír

A NASA több fotót is közzétett, amelyen egy kis halom látható, a közepén egy lyukkal: az elsővel, amelyet a robot a vörös bolygó kőzetében vágott.

“Megkezdődött a mintavétel” – közölte a Twitteren Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója. A folyamat – a kréta nagyságú minta begyűjtése és hermetikusan lezárt kémcsőben történő elhelyezése – tizenegy napig tart.

“A Mars folyton meglep minket” – olvasható egy későbbi tweetben, amelynek tanúsága szerint egyelőre nem megy simán a mintavételezés. Az első képeken ugyanis azt látták, hogy bár sikeresen lyukat fúrt a marsjáró, a kémcsőben nincs ott a kőzetminta – ilyen hibát a földi tesztelésen sosem tapasztaltak.

Még több külföldi hír

 

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak nyomainak kutatása a kőzetben, a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót közel egy éve indították Floridából.

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyen a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Még több külföldi hír

A NASA a 2030-as években tervez űrjárművet küldeni a Marsra a mintáknak a Földre történő szállításához, hogy jóval modernebb eszközökkel vizsgálják meg őket, mint amilyeneket most a Marsra tudtak szállítani.

Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

infostart

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Közelebb hozzák a csillagos eget a Bükkben

Mazsi

Döbbenetes fotót tettek közzé egy fekete lyukról

Géza

Indítás után felrobbant a SpaceX teherűrhajójának hordozórakétája

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------