Hirmagazin.eu
Főoldal » Megkezdődött az Alstom-metrókocsik beszerzésével kapcsolatos büntetőper – videó
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Megkezdődött az Alstom-metrókocsik beszerzésével kapcsolatos büntetőper – videó

A tárgyalás előkészítő ülésével megkezdődött az Alstom metrókocsik beszerzésével kapcsolatos büntetőper.

Két magyar, egy amerikai és egy osztrák állampolgár ül a vádlottak padján. A vád szerint Demszky Gábor főpolgármestersége idején megbízóik érdekében több millió euró kenőpénzt fizettek ki azért, hogy az Alstom nyerje a közbeszerzési pályázatot. Ezek a szerelvények futnak ma már a 2-es és a 4-es metró vonalán – közölte az M1 Híradója.

Utasok szállnak ki egy Alstom szerelvényből Kelenföld vasútállomáson (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)

A metrókocsik beszerzésével kapcsolatos büntetőügyben négy ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. A tárgyalás előkészítő ülésén az ügyész azt mondta, ha beismerik a bűncselekmény elkövetését, és lemondanak a tárgyalás jogáról, valamennyiük esetében 8 hónap és 1 év 4 hónap közötti, felfüggesztett börtönbüntetést kér a bíróságtól.

Zalmai S. fiktív tanácsadói szerződéseket köthetett

A vádlottak közül senki nem élt ezzel a lehetőseggel. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Zalmai S., aki a vádbeli időszakban az Alstom egyik alelnöke volt, fiktív tanácsadói szerződéseket kötött dán és osztrák gazdasági társaságokkal, hogy az Alstomtól kapott pénzzel befolyásolja a BKV metrókocsik beszerzésére kiírt közberszerzési pályázatát.

A vádirat azt is tartalmazza, hogy az amerikai férfi a vesztegetési pénzt 2007 és 2009 között, több részletben adta át olyan személyeknek, akik befolyásolhatták a pályázat eredményét.

Vádlott-társai a fiktív szerződések megkötésében és a tanácsadók bevonásában működhettek közre. Az ügyészség szerint valamennyien tudták, hogy korrupcióban vesznek részt.

A 2005-ben, Demszky Gábor főpolgármestersége idején kiírt közbeszerzési pályázatot végül az Alstom vezette konzorcium nyerte.

Az ügyvéd szerint hiányos a vádirat

A harmadrendű vádlott védője a vád törvényességét is megkérdőjelezte. Mint mondta, a vádiratban csak azok szerepelnek, aki az ügyészség szerint a vesztegetési pénzt adták, azok viszont nem, akik azt elfogadták – hangzott le az M1-en.

„A vádirat rossz, hiányos. Egy szociológiai tanulmány. Egy érdekes szociológiai tanulmány. 30-40 év múlva sokan fogják ezt olvasni, mik is történtek Magyarországon a vádbeli időszakban” – mondta Nagy Gábor, ügyvéd.

A bíró a kételyeket eloszlatva jelezte, hogy a vesztegetés akkor is bűncselekmény, ha a pénzt elfogadó személy, vagyis a passzív fél ismeretlen marad. A negyedrendű vádlott, egy 36 éves osztrák állampolgár, aki az egyik érintett cég alkalmazottja volt, politikai üldözöttnek állította be magát. Egy idő után a bírónak kellett rendre utasítania.

Újabb névvel bővült a vádlottak listája

Az ügyészség augusztusban egy újabb ember ellen emelt vádat, és az ő ügyét egyesítik a mostanival. A vádirat szerint a férfi a korrupciós ügyletbe bevont egyik gazdasági társaság tulajdonosaként közreműködött a vesztegetési pénz továbbításában.

Az Alstom metrószerelvényekkel kapcsolatos büntetőper első tárgyalása tavasszal lesz. A folytatásban már csak a másodrendű vádlott vesz részt a tárgyalásokon. Az első-, harmad- és negyedrendű vádlott ugyanis kérésére a bíróságtól engedélyt kapott arra, hogy ne jelenjen meg a tárgyalásokon.

m1

Hasonló hírek

Nem nézhetett tévét a nagyi, bosszúból magára gyújtotta a házat

Mazsi

Szabadságvesztésre ítélték a zárkaajtóba áramot vezető féltestvéreket

Géza

Ezért ugrott a vonat alá egy nagymama, unokájával az ölében.. Oszd meg! Hirmagazin.eu

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------