Főoldal » Megkezdődött a Trump elleni vádemelési eljárás a szenátusban
Külföld

Megkezdődött a Trump elleni vádemelési eljárás a szenátusban

Megkezdődött a Donald Trump elnök elleni alkotmányos vádemelési (impeachment) eljárás az amerikai törvényhozás felsőházában csütörtökön.

A szenátus tagjai Adam Schiffel az élen megérkeznek az amerikai törvényhozás felsőházába (Fotó: EPA/Michael Reynolds)

A procedúra első lépéseként Adam Schiff, a képviselőház tagja felolvasta az elnök ellen felhozott két vádpontot.

A következő lépésben John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke feleskette feladata elvégzésére a száz szenátort. A szenátusi bírósági eljáráson Roberts fog elnökölni. A szenátorok közösen, jobb kezüket felemelve tettek esküt arra, hogy „részrehajlás nélkül” tesznek igazságot.

Ez az Egyesült Államok történetében a harmadik ilyen eljárás. Az érdemi munka a tervek szerint jövő kedden, január 21-én kezdődik.

Trumpot azzal vádolta meg a képviselőház demokrata többsége, hogy bűnös a hatalommal történt visszaélésben és a kongresszus munkája akadályozásában.

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke – aki az impeachment-menedzserek egyike – előző nap Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésére utalva azt hangoztatta: szerinte Trump elárulta országukat, amikor a hivatali hatalmát arra használta fel, hogy katonai segély visszatartásával nyomást gyakoroljon egy kormányra annak érdekében, hogy elősegítse az újraválasztását.

Az impeachment-menedzserek azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház „ügyészeiként” tevékenykednek, és az amerikai elnök ellen még decemberben megszavazott két vádpontot előterjesztik a szenátusban.

A hírügynökségek szerint nem valószínű, hogy a republikánus többségű szenátusban meglegyen a megkövetelt kétharmados szavazati arány az elnök elmozdítása mellett.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A mínuszok sem állítják meg a bevándorlókat a Balkánon

Edit

Szöul az atomtámadás első jelére porig rombolja Phenjant

Edit

Netanjahu a ciszjordániai telepek annektálását tervezi

Géza