Image default
Külföld

Megkezdődik az első EU-Arab Liga csúcstalálkozó

A biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés lesz az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának fő témája.

 

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben vasárnap kezdődő kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Arab részről a vendéglátó Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök mellett a meghívott 21 országból 13 állam- vagy kormányfő lesz jelen a csúcstalálkozón, köztük a tunéziai és az iraki államfő, a palesztin elnök, valamint a szaúdi és a bahreini király.

A tárgyalásokat három csoportba szervezték: az Európa és az arab országok közötti gazdasági együttműködés, a globális kihívások és a regionális kérdések. Elemzők nem számítanak nagyobb előrelépésekre, mivel az európai országok megosztottak a migráció kérdéseiben, az arab országok pedig még mindig a 2011-es „arab tavasz” – az elnyomó rezsimek elleni térségbeli tüntetéssorozat – következményeivel küzdenek.

Korábban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1-en azt mondta, ilyen magas szintű találkozó még nem volt a felek között.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Ismét merényletet követtek el Izraelben

Edit

Baseballütővel támadt az autósra, jól megjárta – VIDEÓ

Mazsi

Kiürítettek egy berlini karácsonyi vásárt

Géza