Hirmagazin.eu
Főoldal » Megkéseltek egy német polgármesterjelöltet
Külföld

Megkéseltek egy német polgármesterjelöltet

Forrás: MTI

Választási kampánya közepette megkéselték szombat reggel Kölnben Henriette Reker független főpolgármester-jelöltet Kölnben, egy nappal azelőtt, hogy főpolgármester-választást rendeznek a Rajna parti nagyvárosban.

A Henriette Reker kölni polgármesterjelölt ellen elkövetett késeléses támadás helyén az áldozat választási plakátjai. Fotó: MTI

A támadásban Henriette Reker és négy további személy, köztük kampánystábjának egyik tagja megsebesült. A 44 éves támadót elfogták, aki a lefegyverzése során szintén megsebesült. Reker és egy másik sebesült állapota súlyos, de nem életveszélyes – közölték a hatóságok. A Kölner Stadt-Anzeigers napilap honlapja szerint Rekert egy 20 centiméteres pengével a nyakán sebesítette meg a támadó, aminek során megsérült a nyelőcsöve.

A rendőrség szerint a támadás az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Párt (CDU) egy piacon felállított választási standjánál történt, a független főpolgármester-jelölt bírja a CDU támogatását.Idegenellenes indítékból támadta meg Rekert
A támadó a hatóságoknak azt mondta, hogy “idegenellenes indítékból” támadta meg Rekert, aki jelenleg a kölni önkormányzat társadalmi és integrációs osztályának vezetője, s e minőségében az odaérkező menekültek elszállásolásáért is ő felel.

Bernd Petelkau, a CDU kölni elnöke, aki a támadás szemtanúja volt a Rheinischen Post helyi napilapnak elmondta, hogy a támadás előtt a férfi azt kiáltozta, hogy ő a “megváltó”. “Hamis minden, ami itt történik, megszabadítom magunkat az ilyen emberektől”. A támadás elkövetése után nem menekült el, azt hajtogatta, hogy “ezt meg kellett tennie.”

Norbert Wagner rendőrnyomozó mindazonáltal azt is elmondta, hogy az elkövető nem említette konkrétan Reker vagy Angela Merkel kancellár menekültügyi politikáját a támadás során, csak “általános kijelentéseket tett ezzel kapcsolatban”.

Az elkövető a hatóságok közlése szerint évek óta munkanélküli volt és büntetlen előéletű. Elmeorvosi vizsgálatnak fogják alávetni, hogy kiderítsék, valóban az idegenellenesség volt-e a fő indítéka, illetve szerepet játszott-e a támadásban egészségügyi állapota is.Németországban ritkák a politikus elleni támadások
A német politikai pártok pártállástól függetlenül elítélték a támadást. A helyi választási bizottság tanácskozása után bejelentette, hogy a történtek ellenére a tervek szerint megtartják a vasárnapi főpolgármester-választást Kölnben.
Thomas de Maziere belügyminiszter közleményében elítélte és a demokrácia elleni támadásnak nevezte a történteket, egyúttal pedig arra figyelmeztetett, hogy Németországban a menekültekkel kapcsolatos vita hangneme egyre inkább eldurvul, illetve a szombatihoz hasonló erőszakos cselekmények kísérik azt.

Németországban ritkák a politikus elleni támadások, bár nem példa nélküli a szombati eset. 1990-ben Wolfgang Schauble akkori belügyminisztert – mostani pénzügyminisztert – kampányolás közben meglőtte egy elmeháborodott férfi, Schauble a támadás miatt tolószékbe kényszerült.

Ugyanebben az évben Kölnben egy elmeháborodott nő megkéselte Oskar Lafontaine-t, aki akkor a szociáldemokraták kancellárjelöltje volt.

Hasonló hírek

A Gazprom felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázszállítást

info

Brüsszel magyarázatot kér a magyar kormánytól

info

Ettől fél leginkább az Iszlám Állam!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------