Hirmagazin.eu
Főoldal » Megkaphatják-e háziállataink a koronavírust, és meg tudnak-e fertőzni minket?
Egészség - betegség

Megkaphatják-e háziállataink a koronavírust, és meg tudnak-e fertőzni minket?

Az embereknek és az állatoknak számos közös betegségük van.

Ilyen a koronavírus is, amellyel ha az ember fertőződik, elkaphatja az állta, és ha az állat fertőződik, elkaphatja az ember – írják a kínai tudósok, akik már a legtöbbet tudják a COVID-19, és SARS-CoV-2 betegségekről!

Though cats can become infected, evidence suggests it is extremely unlikely they could pass it on to humans. MANAN VATSYAYANA / AFP via Getty Images

Íme a részletek:

Amint azt a tigrisek drámai módon megmutatják, amelyek pozitív eredményt mutattak a Bronx Állatkertben, a koronavírus egyike a emberel-állatok közös betegségének.

Mivel három fertőző betegséget vizsgáltak az állatorvosok, epidemiológusként sok kérdést feltettünk arra vonatkozóan, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus befolyásolja-e a háziállatokat és hogyan.

Megkaphatom-e a kedvencemtől a koronavírust? Ha vírusról beszélünk, a „get” vagy a „catch” szavak homályosak. Pontosabb kérdés: fertőződhet-e macskám vagy kutyám a SARS-CoV-2-vel?

A válasz igen.

Valós esetekből és laboratóriumi kísérletekből is bizonyíték van arra, hogy a macskák és a kutyák is fertőzhetnek koronavírussal. Hongkongban az egészségügyi tisztviselők 17 kutyát és nyolc macskát vizsgáltak a COVID-19 betegekben a koronavírus szempontjából.

Két kutyán találtak bizonyítékot a vírusra: egy pomerániai- és egy német juhásznál, bár egyikük sem lett beteg. A nyolc macska egyike sem volt fertőzött vagy beteg volt.

Külön jelentés készült azonban egy fertőzött macskáról Hong Kongból. Belgiumban újabb fertőzött macskát jelentettek. A macska tulajdonosának ismét a COVID-19 betegsége volt, ám ellentétben a hongkongi fertőzött macskával, ez légzőszervi problémákkal, hasmenéssel és hányással vált beteggé.

A végső bizonyíték Wuhan-ból származik, ahol a kutatók 102 macskát teszteltek és a nyilvánosságra hozatal előtt, megelőző tanulmányt adtak ki az eredményekről. Ezek közül a macskák közül tizenöt pozitívnak bizonyult a vírus ellenanyagai szempontjából – vagyis a macskákat a múltban fertőződtek.

A kutatók szerint a koronavírus „fertőzött macskapopulációkat tartalmaz Wuhanban, ami arra utal, hogy ez a kockázat más járványügyi régiókban is előfordulhat”.

Ez a tanulmány a COVID-19, az állategészségügyi kórházak és még néhány kóboros tulajdonosok macskáit vizsgálta.

Just to be safe, your pets should follow the same social distancing rules as everyone else. AP Photo/Mark Lennihan

A fertőzött macskák közül három a COVID-19-fertőzött betegek tulajdonában volt, ami magyarázza kitettségüket; a többi 12 esetében nem egyértelmű, hogy miként fertőződtek meg.

Átterjedhet-e a vírus egy másik állatra?

Ha a macskák vagy kutyák elterjeszthetik a koronavírust, az egészségügyi ügynökségeknek és a lakosságnak be kell építenie ezeket az állatokat a járvány leküzdését és lelassítását célzó tervezésbe.

Nagyon fontos tudni, hogy a koronavírus milyen könnyen replikálódik háziállatokban, és hogy át tudják-e terjeszteni más állatokra. Kínai kutatók egy csoportja válaszolt ezekre a kérdésekre. Ehhez oltottak – vagyis közvetlenül kitettek – macskákat és kutyákat a koronavírussal oly módon, hogy szándékosan nagy orális adagokba helyezték az élő SARS-CoV-2-t.

A tudósok ezt követően a beoltott állatok egy részét a nem fertőzött kontrollállatok mellé helyezték, hogy megvizsgálják, vajon a kitett állatok megbetegedtek-e, terjeszthetik-e a vírust a nem fertőzött állatokra, vagy mindkettőre.

A kutatók megállapították, hogy a kiscicák és serdülő macskák megfertőződhetnek, ha nagy adagot adnak a vírusnak.

Az oltott kiscica mind az öt beteg lett, kettő meghalt, de a serdülőkorú macskák mindegyike képes volt megküzdeni a fertőzésről anélkül, hogy súlyos betegségbe esne.

Azt is megállapították, hogy a macskák terjeszthetik a koronavírust más macskákra.

Egy hét után a beoltott macskák mellé helyezett nem fertőzött macskák egyharmada pozitív volt a koronavírus szempontjából. Ezek az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a SARS-CoV-2 replikálódhat macskákban, és betegséget okozhat.

Ez azt is mutatja, hogy a macskák a vírust átvihetik a levegőn keresztül más macskákra.

Ugyanezek a kutatók kutyákat is megvizsgáltak, és megállapították, hogy sokkal jobban ellenállnak a vírusnak, és nem képesek átadni azt más állatoknak. Ez fontos információ, de a kísérlet körülményei nagyon természetellenesek voltak. A valós világban nincsenek tanulmányok a vírus macskák és kutyák közötti átterjedéséről, így továbbra sem világos, hogy előfordul-e természetes átvitel.

Noha ez a kísérlet azt mutatja, hogy a macskák és a kutyák nem teljesen immunmentesek a koronavírus ellen, a háztartási háziállatok körében a járvány hiánya bizonyos bizonyítékokat mutat arra, hogy rezisztensebbek, mint az emberek.

Cat-masks, though stylish, are unnecessary. GK Hart/Vikki Hart/Stone via Getty Images

Megszerezhetem a koronavírust a macskámtól?

Noha nem mondhatjuk, hogy lehetetlen lenne macskától vagy kutyától elkapni a koronavírust, a kutatások szerint ez rendkívül valószínűtlen.

Jelenleg nem számoltak be arról, hogy az emberek állatoktól kapják meg a koronavírust.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint “a jelenlegi bizonyítékok alapján az emberről emberre történő átvitel továbbra is a COVID-19 járvány fő mozgatórugója”, de “további bizonyítékokra van szükség annak megértéséhez, hogy az állatok és háziállatok terjeszthetik-e a betegséget”.

A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok terjeszthetik a COVID-19-et az emberekre. Noha a macskád megfertőződhet, a tudomány szerint rendkívül valószínűtlen, hogy átadhatják neked. Valójában, ha a macskád fertőzött, akkor valószínű, hogy macskád elkapta tőled a koronavírust.

Arra az esély, hogy kedvtelésből tartott állatunk egy másik állattól elkapja a koronavírust, szintén alacsony.

 

Abban az esetben, ha kutyánkat vagy a macskánkat magunkkal visszük, akkor ugyanazokat a szabályokat kövessük a háziállatok tekintetében, mint mindenki más – tartsuk távol őket másoktól és állatoktól, és tegyünk rájuk maszkot!

Kerülni kell a találkozást más kutyákkal, és más emberekkel!

Ha valaki betegszik a COVID-19-sel, a CDC azt ajánlja, hogy kérjen meg másokat az állattartásra, haa ez nem lehetséges, folytassa a kézmosást gyakran, és ne érintse meg az arcát, és ne simogassa állatait!

Ne feledje: Ha a háziállatának orvosi ellátásra van szüksége, feltétlenül tájékoztassa állatorvosát, ha Ön vagy egy háztartási tagja beteg a COVID-19 koronavírus betegséggel.

Ez az információ lehetővé teszi az állatorvosának, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyen.

A háziállatok és a koronavírus körüli bizonyítékok gyorsan változnak, és csapatunk naprakész áttekintést készít arról, hogy a macskák, kutyák, vadászgörények, más kevésbé gyakori háziállatok és állatállományok milyen hatással vannak az új koronavírusra.

… De ahol a tudomány áll manapság, alig kell aggódnia a macskád vagy a kutya kapcsán.

Ritka esetekben megfertőződhetnek a vírussal házi kedvenceink, és esélyük van arra, hogy kigyógyítsák magukat a fertőzésből, sajnos, azonban arra megvan az esély, hogy átadják a fertőzést nekünk, vagy más állatnak, de.., ahogy kezdtem mondatomat, ritka esetekben!

Deep-link: https://theconversation.com/can-your-pets-get-coronavirus-and-can-you-catch-it-from-them-135611

Hirmagazin.eu (Bognár Géza)

Hasonló hírek

Gyakran használt fűszer a kurkuma, ezeket a dolgokat azonban szinte senki nem tudja róla, pedig kellene!

Mazsi

A cékla egészségre gyakorolt legfontosabb hatásai

Mazsi

16 az új fertőzöttek száma és egy idős, krónikus beteg hunyt el..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------